KentPlus Yalova

mimarizm.com / 10 Nisan 2018
PDG Mimarlar tarafından tasarlanan KentPlus Yalova; hareketli topografyası, ılıman iklimi ve deniz manzarasıyla öne çıkan Armutlu, Dereliköy yerleşkesinde konumlanıyor. Konut, otel, sosyal tesis gibi birçok farklı işlevi bir arada bulunduran karma kullanımlı kompleks, kullanıcılarına yeşille iç içe bir yaşam deneyimi sunuyor.

PDG Mimarlar, Yalova - Armutlu’nun Dereliköy yerleşkesi yakınlarında 330.000 m²’lik bir arazide konumlanan KentPlus Yalova Wellness SPA Resort projesinde, konut, konaklama ve sosyal birimleri topoğrafya ile gizleyerek, doğayla bütünleşik bir yaşam alanı sunuyor. 

Kamusal yeşil ön planda 

Projelerini sahip olduğu tüm potansiyelleri sorgulayarak yenilikçi bir bakış açısıyla ele alan Cengiz Gültek ve Murat Şahin liderliğindeki PDG Mimarlar, KentPlus Yalova'nın çıkış noktası olarak arazinin kendine has yapısını kullanmış. 

KentPlus Yalova

KentPlus Yalova

Arazideki mevcut yeşil doku korunarak buna ilave edilen yeşil bantlarla yapı kompleksinin doğal bir atmosfer içinde kaybolmasını sağlayan tasarım ekibi, yeşil dokunun kamusal alan niteliğini ön planda tutarak sokakları taşıt trafiğine kontrollü olarak kapatmış ve her sokağı kullanıcıların yol sonunda adeta küçük bir orman ile karşılaştıklarını hissetmeleri için bu yeşil bantlarla buluşturmuş. Arazide oluşturulan yeşil kurguya eklemlenecek proje birimleri bazen yeşille temas ettirilirken bazen de kendini çevrelemesine izin veren bir tavırla tasarlanmış. Konut birimleri arazinin yüksek yamaçlarında manzaraya yönlendirilirken, eğimin azaldığı yerlere ise oteller konumlandırılmış.

Konutlarda 126 seçenek var

Kentplus Yalova içerisinde kurgulanan konutları alışılagelmiş tipolojilere yeni bir soluk getirecek şekilde tasarladıklarını belirten PDG Mimarlar Kurucu Ortağı Murat Şahin, tek tip konut üretmek yerine farklı bir yerleşim morfolojisi oluşturduklarını belirtiyor:

“Kentplus Yalova’da birbirini sürekli tekrar eden standart bir tip kullanılmayıp, kimi teras çatılı, kimi kırma çatılı, kimi daha büyük kapalı alanları olan, kimi ise küçük bir kapalı alana sahip fakat daha büyük bahçesi olan farklı tipolojilerin bir araya geldiği, sokakların kimi noktalarda daralıp ara geçişler oluştururken bir başka noktada genişleyerek ufak meydanlara dönüştüğü bir yerleşke oluşturuldu. Böylece 163 blok içerisinde 14 farklı tip blok ve 1001 daire içerisinde 63 farklı tip daire üretildi. Bu sayıya kırma çatılı ve teraslı ayrımı da yaparsak 126 tip üretilmiş oldu.”

Kentplus Yalova

Kentplus Yalova

Kentplus Yalova

Kentplus Yalova

Geleneksel 'hayat' yeniden canlanıyor

Konutlarda eski Türk evlerinde sıklıkla karşımıza çıkan ‘hayat’lar modern yaşama entegre edilerek yeniden yorumlanmış. Farklı biçim ve büyüklükleri ile çeşitlilik sağlayan konut birimlerinin birbirlerine eklemlendikleri noktalarda oluşturulan hayatların iki farklı dairenin birleştirilerek kullanılması ya da komşuların etkileşim ve paylaşımlarını artırmaya hizmet eden keyifli bir ortak alan olarak kullanılması öngörülürken, dışarıda oluşturulan atmosferin bir iç bahçe ile evin, yani yaşamın içine çekilmesi hedeflenmiş. Böylece kullanıcının yalnızca sokağa çıktığında deneyimlenebileceği bir atmosfer değil, günlük yaşantısının parçası olabilecek bir atmosfer yaratılmasını hedeflenmiş.

Kentplus Yalova

Bütün bu yaklaşımlarla yeniden ele alınan konut birimleri, klasikleşen plan tiplerinin farklı şekillerde bir araya getirilmesi ve bu bir araya getirilişlerdeki işleyişin yeniden kurgulanmasıyla ezberleri bozan bir anlayışla tasarlanmış.

Topografyaya gizlenen sosyal tesisler

Arazinin bir diğer verimli verisi olan termal su kaynaklarını kullanıcıyla buluşturmayı hedefleyen sosyal tesis birimlerini farklı kotlara oturtmayı tercih eden PDG Mimarlar, birimlerin arazi içerisine gömülerek olabildiğince topografya içerisinde gizlenmesini hedeflemiş. Birimler içerisinde tasarlanan yeşil iç avlular, termal ve soğuk su havuzlarıyla kullanıcıların su ve yeşil birlikteliğiyle çevrelenmesi planlanmış.

KentPlus Yalova

Sosyal tesisler tasarlanırken geçmişteki hamam tipolojilerini irdelediklerini belirten PDG Mimarlar, termal havuz alanında bütün bir alana yayılan su kütlesi içerisinde küçük özel odacıklar oluşturmuş ve havuz alanında gün ışığı kullanımına yer vermiş. Mekan içerisindeki kurgunun farklı kullanıcı reflekslerine cevap vermesi planlanırken, içerde-dışarda olma durumu sorgulanmış ve termal su ile tatlı su arasında görsel bir ilişki kurulmuş.

Üç farklı otel kurgusu

Emay İnşaat ve EPP iş birliğiyle hayata geçirilen KentPlus Yalova dahilinde 592, 595 ve 135 yatak kapasiteli üç farklı otel yapısı tasarlayan PDG Mimarlar, otel tasarımında konut birimlerinin görüşünü daraltmamak adına üst katlara doğru parçalanarak şekillenen bloklar kurgulamış. Bloklar alt katlara doğru topografyayla birlikte kademelendirilirken dışardan erişime olanak verilmesi sebebiyle alt katlar termal-açık havuzlar, spa merkezi, hamamlar, spor merkezi, güzellik merkezi, eğlence salonları gibi sosyal birimlerle donatılmış.

Kentplus Yalova

Kentplus Yalova

Kentplus Yalova

Rekreasyon hattı ve peyzaj 

Otellerle birlikte sosyalleşmenin arttığı, arazinin az eğimli, denize doğru ilerleyen dere boyu aksı ise projenin ana rekreasyon hattı olarak tanımlanmış. Merkezde yer alan ve hem fiziksel hem de işlevsel yapısı sayesinde bütün proje alanından topladığı kullanıcıları en uç noktada sahille buluşturan bu hat; çeşitli peyzaj öğeleri, kiosklar ve var olan dere arkının genişletilip tasarıma katılması ile zenginleştirilerek proje omurgası olarak düzenlenmiş.

Bu omurga boyunca ilerleyen rekreasyon alanlarında hem yetişkinlere hem de farklı yaş gruplarındaki çocuklara hitap eden sosyal mekanlar oluşturan PDG Mimarlar, aksı biyolojik gölet, amfi tiyatro, farklı yaş grupları için farklı çocuk oyun alanları, gölet kenarında dinlenmek-vakit geçirmek için restoranlar ve tematik bahçelerle süslemiş.

1200 m² büyüklükteki biyolojik gölet çevresinde suyu temiz tutacak ve sulak ortamlarda kendiliğinden yetişebilen saçak köklü bitkiler, sazlar, kamışlar kullanılırken, Yalova’nın iklim ve toprak özelliklerine uygun bitkiler seçilerek zengin bir peyzaj alanı oluşturulmuş. Açık yeşil alanlarda çok su istemeyen yer örtücü bitkiler tercih edilirken, sert zeminlerde ise süpürge beton ve granit plak taş kullanılarak zeminde farklı geçişler sağlanmış.

Projeye eklemlenen diğer donatılar

Projenin ana konsepti dahilinde konut, sosyal tesis ve otel birimlerinin yanı sıra kapalı otopark, sağlık merkezi, cami, okul ve restoran binalarını da tasarlayan PDG Mimarlar, Kentplus Yalova’da tasarım sürecinin en önemli yönlendiricisi ve girdisini oluşturan doğal ortamın, kullanıcıların hayat akışına müdahil olmasını hedeflemiş.  

* * *

PDG Mimarlar hakkında:

Mimar Cengiz Gültek ve mimar Murat Şahin tarafından 2015 yılında kurulan PDG Mimarlar, İstanbul ve Houston (ABD)'deki ofislerinde yer alan profesyonel ve dinamik kadrolarıyla ulusal ve uluslararası ölçekte nitelikli projelere imza atıyor.

Murat Şahin, Cengiz Gültek Murat Şahin, Cengiz Gültek 

Kentsel tasarım, karma kullanım, konut, ticaret, eğitim, ofis, konaklama konularında geniş bir yelpazede proje üreten PDG Mimarlar, projelerini; potansiyeli ortaya çıkaran, tasarım ve kuram ilişkisini göz önünde tutan, yenilikçi bir bakış açısının öncülüğünde geliştiriyor.

Mesleki değerlere saygılı, doğal çevrenin tasarımla ilişkisini gözeten, kullanıcının önceliklerini göz önünde bulunduran ekip, tasarım sürecinde de diyaloga önem vererek, ürünü ortaya çıkaran projeleri hayata geçiriyor.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :