Kostantıniyye Gazetesi İnternete Taşındı

mimarizm.com / 13 Haziran 2017
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul’un kent tarihi, sosyal-kültürel yaşamı, tarihi yapıları ve semtleri gibi konuları ele alan “Kostantıniyye Haberleri” gazetesini dijital ortamda okurların ve araştırmacıların kullanımına sundu. 

üstte: 9 Ocak 1990 tarihli gazete manşeti

1989-1993 dönemlerinde yayımlanan “Kostantıniyye Haberleri” gazetesi İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün girişimiyle dijital olarak yayına açıldı.

Konstantıniyye Haberleri gazetesi kısa yayın hayatına rağmen aralarında Hulki Aktunç, Hilmi Yavuz, Orhan Duru, Nedim Gürsel gibi isimlerin de yer aldığı pek çok önemli edebiyatçı, gazeteci ve aydının yazılarına yer vererek bu alanda önemli bir boşluğu doldurmuştu. Gazetede, İstanbul - Bizans kültürleri, Osmanlı dönemi İstanbul'u, azınlıklar, şehir tarihi, mimarlık, Türk - İslâm sanatı gibi konuları ele alan çok değerli yazılar yer alıyor. 

konstantinniye haberleri, 7 kasım 1989Kostantıniyye Haberleri, Kasım 1989

konstantinniye haberleri, 9 ocak 1990 Kostantıniyye Haberleri, Ocak 1990 

konstantinniye haberleri, 9 ocak 1990Kostantıniyye Haberleri, Ocak 1990

Yayın hayatı kısa süren aylık “Kostantıniyye Haberleri” gazetesi, 21. sayıdan itibaren “Bizim Şehir” ismiyle devam etti. Gazetenin 1989 – 1993 yılları arasında yayımlanan toplam 48 sayısını kapsayan bu seriye İstanbul Araştırmaları Enstitüsü web sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. 

Arşiv, Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Koleksiyonu’na gazeteci Cüneyt Ayral tarafından bağışlandı.

konstantinniye haberleri, bizim şehir, haziran 1992Bizim Şehir, Haziran 1992

Bizim Şehir, ekim 1993Bizim Şehir, Ekim 1993


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
  • Halid Özkul 8 yıl önce Anne tarafından atalarımdan Ali Kuşcu Akkoyunlu elçisi olarak geldiği Konstantinpolis'te Sultan Mehmed'in fermanı ile yerleşmiş. Ben 1993'te baba atalarımın 1403'te yerleştiği İzmir-Karşıyaka'ya kütüğümü taşıyarak dünyanın en büyük köy-metropolünü görebilir isem "kurtuluş günü"ne kadar terk ettim. Şehr-i İstanbul bir kültürdür. Evrensel olgunun örneklerinden bir yıl yaşadığım Firenze ile karşılaştırdığımda İstanbul'un katlinden eski yaşayanların sorumlu olduğu aşikar. Sosyolojik olarak İtalyanlar bunu kanıtlıyor. İnadına evrensel kültürün beşiği Konstantinpolis-"İ"stanbul hazinesi ortaya çıkarılmalıdır. Dünyanın en büyük kültür devrimini İlber hocamın anlatımı ile modern betonları yıkıp eski kenti yaratacak güç yapacaktır. Anadolu'nun Göbeklitepe'den bu yana 12 bin yıllık tarihi bunu müjdeliyor. Yeter ki akıl-bilgi-bilinç irademizin modern Vandallardan daha güçlü olduğunu kanıtlayalım. Konstantinpolisli olmaktan gurur duyuyorum...
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :