Lascaux IV Mağaraları Müzesi

Tuba Tellioğlu Şeren / 11 Nisan 2017
Norveçli mimarlık ofisi Snøhetta, Fransa Montignac’daki Lascaux IV Mağaraları Müzesi’ni, araziyi ortadan ikiye bölen bir yarık gibi tasarlayarak ziyaretçileri tarih öncesinin merak uyandırıcı dünyasına davet ediyor.

Fransa Montignac’da bulunan yeni uluslararası Lascaux IV Mağaraları Müzesi, ziyaretçilerine tarih öncesi Lascaux mağara resimlerine dair eğitici bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Spiritüel ve tarihi önemi nedeniyle arkeologlar tarafından “Tarih Öncesinin Sistina Şapeli” olarak gösterilen 20 bin yıllık Lascaux Mağaraları, Paleolitik Dönem’e ait en iyi sanat örneklerini günümüze taşıyor. 

Yeni Lascaux IV Mağaraları Müzesi, sık bir ormanın ortasındaki iki farklı arazinin tam kesişim noktasında, korunmuş bir tarımsal alan olan Vézère Vadisi üzerinde yer alıyor. Snøhetta müzeyi, araziyi tam ikiye bölen bir yarık gibi tasarlayarak ziyaretçileri tarih öncesinin merak uyandırıcı dünyasına davet ediyor. Mimarlık ofisi, mağara replikası deneyimini yaratırken çağdaş tasarım metodlarını uygulayarak reprodüksiyon düzenlemelerinde karşılaşılan potansiyel tuzaklara düşmekten kendini kurtarmış. Tasarımda kullanılan malzeme ve geometri, görsel etkiyi zayıflatmadan ziyaretçilerin kendilerini bir reprodüksiyonun içinde olduklarını açıkça anlamalarına yol açıyor. Müze, biçimsel anlamda çevresindeki doğa, tarımsal alanlar ve arazi üzerindeki kaya formasyonlarıyla bağlantı kuran son derece bütünsel ve ölçülü bir ifadeye sahip.  

 

Kopya mağaranın iç atmosferi ise gerçek versiyonuna benzer oranda karanlığa ve neme sahip. Mağazanın içinde sesler boğuk çıkıyor; sıcaklıksa 16 Celsius dereceye düşebiliyor. İzlemeye ithaf edilen bu dizilim ziyaretçilerin, daha önceleri kutsal olan mabedi tam anlamıyla deneyimlemelerine olanak sağlıyor. Aydınlatmalar ise Paleolitik dönemlerde hayvan yağı yakılarak oluşturulan mum ışıkları gibi titreşerek mağaranın duvarlarındaki resim ve oymaları açığa çıkarıyor. 

Kaynak, Domusweb


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :