Yataya yayılan mekânların giderek küçülmesiyle dikey bahçeler son dönemde büyük bir popülerlik kazandı. Hem dış hem de iç mekânlara kolaylıkla uygulanabilen yeşil duvarlar, monoton düzenlemelere çarpıcı bir görsellik kazandırmak için ideal birer çözüm olabilir. Dikey bahçeler, mekâna doğal ve sanatsal bir unsur katmanın yanı sıra soluduğumuz havayı da temizliyorlar.
Paris’deki Musée du Quai Branly kalabalık şehrin tam ortasına yemyeşil bir peyzaj kazandırıyor. Patrick Blanc, pencereler hariç, 800 metrekarelik binanın tüm cephesini 15 bin bitkiyle kaplamış.
***
Patrick Blanc tarafından Paris’te hayata geçirilen L’Oasis D’Aboukir projesinde tarihi binanın bir cephesi 237 farklı türde 7 bin 600 adet bitki ile kaplanarak çarpıcı bir dikey bahçeye dönüştürülmüş.
***
Cherem Serrano Arquitectos tarafından tasarlanan Downtown Mexico, Mexico City’de yer alan bir butik otel. Otelin iç avlusunun bir duvarı yoğun bitki örtüsüyle kaplanarak modern, canlı ve dinamik bir görünüme kavuşturulmuş.
***
J.M.Bonfils and Associates, Beyrut’taki karma kullanımlı East Village binasının tasarımında öncelikle geleneksel bir Lübnan bahçesine yer vermeyi düşünmüş ancak sonrasında, yerden kazanmak için dikey bir bahçe yaratmanın daha etkili olacağına karar vermiş.
***
Paul Cremoux Studio imzası taşıyan Mexico City’deki Casa CorManca, 4 bin bitkinin kullanıldığı muhteşem bir dikey bahçeye sahip. Villanın tüm dış mekânlarının faydalandığı bu dikey bahçe, hem hava kalitesini yükseltiyor, hem de yüksek oranda nem sağlıyor.
***
Habitat Horticulture tarafından tasarlanan bu yaşayan yeşil duvar, Kaliforniya Torrance’daki Del Amo Fashion Center’da yer alıyor. Duvarlardaki bitkiler aynı zamanda saksılar içinde de kullanılarak ziyaretçiler için çeşitli dinlenme noktaları oluşturulmuş.
***
Meristem Design, Skanska ofisi içinde yer alan yuvarlak bir pencerenin etrafına dikey bahçe yapmak üzere görevlendirilmiş. Tasarım ofisi, metrekare başına yaklaşık 35 bitki kullandıkları duvarda kendi kendini sulayan bir sisteme ve bitkilerin daha gür ve sağlıklı olmasına imkan tanyan özel bir gün ışığı aydınlatmasına yer vermişler. Dikey bahçede çeşitli tropik bitkiler bir araya getirilmiş.
***
Ki Design Studio tarafından tasarlanan Ukrayna’daki bu dairede iki şaşırtıcı öğe dikkat çekiyor: İlki, ikinci kattan zemin kata inmeyi kolaylaştıran evin tam merkezine yerleşen kaydırak, ikincisi ise modern mekana yeşil doku kazandıran iki kat yüksekliğindeki dikey bahçe.
***
Adelaide Hayvanat Bahçesi’nin girişindeki dikey bahçe, Hassell tarafından hayata geçirilmiş. Yeni giriş bölümü, ziyaretçileri yerel bitkilerden oluşan bir canlı duvarla karşılıyor.
***
Ottawa Üniversitesi’ne ait bu binanın tasarımı KWC Architects ve Diamond Schmitt Architects’in ortaklaşa çalışması sonucunda ortaya çıkmış. Altı kat yüksekliğindeki dikey bahçe, enerji tasarrufu sağlayan bir hava temizleyicisi olarak binaya LEED Gold sertifikası kazandırmış.
Kaynak, Designmilk