MİM‘in 16. bölüm konuğu Zeynep Ahunbay 18 Ocak 2021 tarihinde TRT2‘de izleyici ile buluştu.
Nevzat Sayın, Hasankeyf’ten Bolonya’ya geniş bir mekân ve antikite’den Cumhuriyet’e uzun bir zaman aralığında, Ayasofya’dan Mostar Köprü’süne varıncaya kadar kıymetli yapıların koruyucu meleği Zeynep Ahunbay ile söyleşti.
Zeynep Ahunbay'ın konuk olduğu 16. Bölüm yayının gerçekleşecek bölümün tekrarları: MİM Salı 11:00, MİM Perşembe 7:00, Cumartesi 16:45
Yapımcılığını Lacivert Film’in üstlendiği Bilgi Üniversitesi santralistanbul kampüsü Enerji Müzesi'nde çekimleri gerçekleştirilen MİM programını Nevzat Sayın hazırlayıp sunuyor. Bölüm yayını ve hafta içi devam eden tekrarlarının ardından TRT İZLE, TRT 2 youtube kanalı ve TRT Dinle kanalında yer alan programın dekoru ise tasarım ürünlerin tedarikçisi olarak 1992 yılından beri tasarım ve mimarı alanında bir Türkiye’de referans noktası olan Mozaik firmasından temin edildi.
*
Zeynep Ahunbay Hakkında
1970‘te İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1971’de aynı fakültenin Mimarlık Tarihi ve Rölöve Kürsüsü’ne araştırma görevlisi oldu. Prof. Doğan Kuban yönetiminde yaptığı “Osmanlı Mimarlığında Sultan Ahmet Külliyesi ve Sonrası” konusundaki doktorasını 1975’te tamamladı. 1977/78 öğretim yılında İngiltere’nin York Üniversitesi’nin koruma alanındaki uzmanlık programına katılarak, “Side’de Arkeoloji ve Koruma” konusunda bir tez hazırladı. İstanbul Medreseleri’nin korunması ve yeniden kullanımı konusundaki teziyle 1980’de doçent oldu.
“Mimar Sinan’ın Eğitim Yapıları” konulu çalışmasıyla 1988’de profesörlüğe yükselen Ahunbay; İstanbul, Side, Hasankeyf, İzmit, Mardin, Bosna ve Kosova’da koruma çalışmalarına katılarak uygulamalar yaptı. Osmanlı mimarisi, Dünya Mirası, koruma teknikleri ve kuramı konularında yayınları bulunmaktadır. ICOMOS Türkiye ve Europa Nostra-Türkiye üyesidir.
Nevzat Sayın Hakkında
Nevzat Sayın 1954 yılında, Hatay’da doğdu. 1978 yılında, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. 1980'e kadar sosyal konutlar üzerine bir yüksek lisans çalışması; 1984'e kadar usta-çırak yöntemiyle okul sonrası mimarlık eğitimi; 1986'ya kadar bilgi/görgü artırma gezileri ile ilgilendi. 1986’da farklı ölçek ve konularda mimarlık hizmeti vermek amacıyla karılımcı bir yönetim ve yürütme anlayışına sahip olan Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri’ni kurdu.
Mimarlık kariyeri boyunca yurt içinde ve dışında çeşitli sergilere katıldı ve ödüller aldı. 2004'te Düşler Düşünceler İşler, 2015’te Bir Yapı Kitabı, 2019’da son on beş senelik üretimini bir araya getirdiği Düşünceler İşler yayımlandı. NSMH çatısında süren mimarlık çalışmalarının yanı sıra, Türkiye’nin farklı mimarlık okullarındaki eğitim çalışmalarının bir uzantısı olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Yüksek Lisans Programı kurucu üyesidir. Mimarlık öğrencileri için yaz okulları, seminerler, jüriler, atölye çalışmaları da mimarlık eğitimi ile ilişkisinin önemli parçaları olmaya devam etmektedir. Çalışmalarının önemli bir bölümünü mimarlığa ve sanata dair yazılar, röportajlar, sergiler ve yayınlar oluşturmaktadır.