Mimarlar Odası Sakarya Şubesi, depremin yıl dönümünde "Afet Senaryosu ve Geçici Barınma Yapıları Önerisi"ni açık kaynak olarak paylaştı.
Mimarlar Odası Sakarya Şubesi Afet Senaryosu ve Geçici Barınma Yapıları Önerisi
Ekip Listesi: Aysel Kurt, Ayşegül Özer, Bora Altınışık, Burak Bozkurt Ateş, Buse Fazlıoğlu Erol, Duygu Çetin, Halil Okka, Hilal Demirtürk, Hilal İlayda Lüy, Muharrem Duman (Koordinatör), Rümeysa Bilen
"6 Şubat sabahı tarifi zor bir güne uyandık. 7’den 70’e herkesin kalbi deprem bölgesinde attı. 6 Şubat 2023 tarihi bu ülkenin hafızasına yeni bir acı olarak kaydedildi. 17 Ağustos, 30 Ekim, 12 Kasım, 24 Kasım, 27 Aralık, 24 Ocak, 1 Mayıs ve daha niceleri gibi. O günden bugüne acılarımız çok taze. Canlarımızı kaybettik ve yaslarını hala tutuyoruz.
Tüm kişi ve kuruluşlar gücü yettiğince desteğini esirgemeyip, elini taşın altına koydu. Milli birlik ve beraberliğimiz hiçbir ayrım yapmadan gösterildi.
Mimarlar Odası Sakarya Şubesi çatısı altında yürütülen yardımlaşma faaliyetlerine ek olarak bir çalışma grubu oluşturuldu. Oluşturulan bu çalışma grubunun üretmiş olduğu çalışmaları depremin yıl dönümünde kamuoyunun bilgisine sunarız. Bu çalışmalar, AFAD Sakarya İl Müdürlüğü'ne sunulmuştur. Talep gelmesi durumunda AFAD Genel Merkezi için de sunumu gerçekleştirebileceğimizi içtenlikle belirtmek isteriz.
NEDEN BİR DEPREM SENARYOSU?
1. Şüphesiz yeryüzünde yaşayan her insan, her canlı güvenli yapılarda yaşamayı hak ediyor. Ancak ülkemizdeki mevcut yapı stoğunun deprem hazırlığının yeterli olmadığı hepimizin malumudur. Bu yapı stoğunun depreme kadar güvenilir hale dönüştürülmesinde geçecek zamanı göz önüne alacak olursak, bu zaman zarfında yeni bir depreme hazırlık yapmak ayrıca zorunludur.
2. Ülkemizin mimarları ve mühendisleri yapılarımızı daha iyi tanımaktadır. Yaşayacağımız yeni depremlerde mimarlar ve mühendisler eli kolu bağlı beklemek yerine arama kurtarma faaliyetlerine katkı sunabilir. Bu katkı, yapıların planlarını daha iyi okuyabilecekleri için arama kurtarma faaliyetlerini hızlandırabilir.
3. Deprem sonrasında mevcut yapı stoğunda hasar alan yapıların ve yardım bekleyen vatandaşlarımızın durumunu hızlıca tespit etmek için mimarlar ve mühendisler bu süreci en hızlı şekilde yürütebilir.
4. Mimarlar ve mühendisler arasından da gönüllü olarak yeni arama kurtarma ekipleri kurulabilir.
NEDEN GEÇİCİ YAŞAM ÜNİTELERİ?
1. Çadırlar kısa süreli sorunların çözümüne katkı sunsa da uzun süreli çözümün bir parçası olamayacağı bir gerçektir.
2. Konteynerlerin taşınması ve kurulması zor ve uzun zaman almaktadır. Daha kolay taşınan ve daha hızlı kurulan yaşam üniteleri gereklidir.
3. Bu depremleri yeniden yaşayacağımız bir gerçek, o nedenle deprem sonrası için bir geçici yaşam ünitesi geliştirilmelidir. Ünitelerin, ihtiyaç anında defalarca kullanabilecek şekilde düşünülmesi ve uzun yıllar saklanabilmesi amacıyla kolayca depolanabilmesi önemlidir.
4. Konteyner kentlerin ilerleyen yıllarda ne olacağı ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Konteyner kentler gibi anlık çözümler yerine daha uzun soluklu çözümler üzerine çalışılmalıdır.
Bu çalışma, açık erişim olarak herkesle paylaşılmaktadır ve geliştirilmesi konusunda yapılacak iş birliklerine açıktır. İş birlikleri için Mimarlar Odası Sakarya Şubesi ile iletişim kurulabilir."