Bodrum Mimarlık Kitaplığı, 8 Kasım'da “Geçmiş-Gelecek Sarmalında Mimarlık” başlıklı konuşması ile Aykut Köksal'ı konuk etti. Köksal sunumunda, mimarlık teorilerinin tarihselliğini sorgularken, kitaplaşmış mimarlık incelemelerinin mimarlığı dönüştürücü etkilerini tartıştı.
Eylül ayında Atilla Yücel’le başlayan Bodrum Mimarlık Kitaplığı söyleşileri, 2017-2018 döneminde modernleşme ve mimarinin dönüşümü konularını mercek altına alıyor. Kitaplık, 8 Kasım Çarşamba günü “Geçmiş-Gelecek Sarmalında Mimarlık ” başlıklı konuşması ile Aykut Köksal'ı konuk etti.
Osmanlı'dan bu yana Türkiye mimarlığındaki tutum ve söylemler
Türkiye’de mimarlık düşüncesinin iletişimine yapmış olduğu katkıyı, uluslararası mimarlık litaratürünün Türkçeye kazandırılmasına öncülük eden yayınlarla sürdüren Köksal sunumunda, mimarlık teorilerinin tarihselliğini sorgularken, kitaplaşmış mimarlık incelemelerinin mimarlığı dönüştürücü etkilerini tartıştı.
Antik, klasik, modern öncesi, modern ve modern sonrası gibi alışıldık sabitlemeler ve eşikler yerine, mimarinin her dönemde geçmişle bir ilişkilenme düzeyi üzerinden modern açılımlar yapabildiğine işaret eden Köksal; mimarlığın zamanı çeşitlendirebilen bir eylem olarak günümüze dek ortaya koyduğu performansın tarihselleştirilmesini sorunsallaştırdı. Rönesans ve 19. yüzyıl mimarlığındaki seçmeci açılımların arka planını sorgulayan Aykut Köksal, Osmanlı döneminden itibaren Türkiye mimarlığındaki tutum ve söylemleri geniş bir çerçevede dinleyicilere aktardı.
Uluslararası çalıştaya ev sahipliği yapacak
Suha Özkan tarafından kurulan Bodrum Mimarlık Kitaplığı, sahip olduğu kitap, dergi ve belge koleksiyonunu araştırmacıların, uygulamacıların ve öğrencilerin serbest erişimine sunuyor. Başlattığı söyleşi dizisini yıl içinde sürdürecek olan Kitaplık, 2018'in Mayıs ayında Türkiye'den ve yurtdışından katılımcılarla uluslararası bir çalıştay düzenleyecek.