Türkiye’deki mimarlık eğitiminin temel kitaplarından olan Mimarlıkta Teknik Resim, geliştirilip zenginleştirilen içeriğiyle, sayfa sayısı yaklaşık yüzde 40 artarak, 524 sayfa oldu.
Mimar-öğretim üyeleri Orhan Şahinler ve Fehmi Kızıl’ın geniş bilgi, deneyim ve birikimlerine dayalı çalışmalarından yola çıkarak hazırladıkları, Türkiye’deki mimarlık eğitiminin temel kitaplarından olan Mimarlıkta Teknik Resim, mimarlık eğitiminin yanı sıra meslek etkinlikleri için de bir ders ve başvuru kaynağı niteliği taşıyor. Yalnızca teknik resme ilişkin bilgileri doğrudan aktarmakla yetinmeyen kitap, teknik resmi, mimarlığın proje düzenleme bilgileri, yapı bilgisi, detaylar, perspektif türleri, şantiye bilgileri, proje ve çizim örnekleri gibi alt dallarına ilişkin bilgilerle destekleyip somutlaştırarak öğretiyor.
Yeni konular ve güncel bilgilerle zenginleştirildi
Yazarların üzerinde uzun süre çalışılarak hazırladıkları Mimarlıkta Teknik Resim’in YEM Yayın'dan çıkan güncellenmiş ve geliştirilmiş yeni baskısında, eşlenik dik izdüşüm, algılama, kavrama, bina kesiti ve mimari anlatım dili alanında yeni konular eklendi. Eklenen ve güncellenen konular perspektif anlatım ve açıklayıcı bilgi notları olan çizimlerle daha kolay kavranır hale getirildi, konulara ilişkin çizimlerden birçoğu eğitimde denenip görülen eksiklikler giderilerek olgunlaştırıldı.
Yeni baskıya; özel konumlu düzlemler, üç temel izdüşümünden objenin kavranması ve gerçek büyüklüğünün bulunması, grafik anlatım ve algılamadaki önemi, ölçekli çizim, 1/200 ölçekli yerleşme planı ve kesiti, 1/200 ve 1/100 ölçekli plan, kesit ve görünüşleriyle fikir ve kesin proje örnekleri, plankotede verilen kotlardan yararlanarak arazinin eşyükseklik çizgilerinin elde edilmesi, eğik düzlemli çatılarda çatı düzlemlerinin arakesitinin ve gerçek büyüklüğünün bulunması, makine teknik resimlerinde boyutlandırma konuları eklendi.
Kitapta yer alan “teknik resim”in tanımı ve tarihi gelişimi, teknik resim çiziminde kullanılan gereçler, çizim hazırlıkları ve çizim, geometrik çizimler, resim yöntemleri, kesit türleri, boyutlandırma, merdiven plan ve kesiti, küpeşte görünüşünün çizimi, merdiven basamağı dengelenmesi, plandaki verilerden yararlanarak kesit çizmeden görünüş elde etmek, eşlenik dik izdüşümde gölge ve paralel izdüşümle (aksonometrik) perspektif konuları ise zenginleştirildi.
Yayına, yemkitabevi.com ve seçkin kitapçılardan ulaşabilirsiniz.
Yazarlar hakkında:
ORHAN ŞAHİNLER
1928 yılında Karadeniz’in kıyı kasabası olan Fındıklı’da doğdu. 1945 yılında yetenek sınavıyla girdiği Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü'nden 1952 yılında mezun oldu. İlk kazandığı yarışma olan “Köylü Zirai İşletmeleriyle ilgili ev, bina ve tesisleri tip proje yarışması”ndan aldığı iki birincilik ödülünün ardından 1954-55 kışını Roma ve Paris’te geçirdi. 1959 yılında DGSA Mimarlık Bölümü’ndeki asistanlığıyla başlayan akademisyenliği boyunca “Tasarı Geometri/Perspektif”, “Mimari Proje” ve “Uygulama Projesi” disiplinlerinde ders verdi.
Akademik aşamalar sonrası 1978-81 yılları arasında DGSA Başkanlığı’nı yürüttü. DGSA’nin bağımsız üniversiteye dönüşmesini ve Mimar Sinan Üniversitesi adını almasını sağladı. 1995 yılında aynı üniversiteden emekli oldu. 2016 yılının Eylül ayında, Mimarlıkta Teknik Resim kitabının 13. baskısı yayına hazırlanırken yaşama veda etti.
Akademisyenliğin yanı sıra mesleki çalışmalarını da sürdüren Orhan Şahinler, ulusal mimarlık yarışmalarında birçok ödül (en az 7 birincilik, 5 ikincilik, 4 üçüncülük, 3 mansiyon ve satın almalar) kazanmış, kazandığı yarışmalar sonucu çok sayıda kamu yapısı ve birçok özel binası uygulanmıştır. Ayrıca ulusal mimarlık yarışmalarında jüri üyelikleri, mesleki dergi ve gazetelerde makaleleri yayımlanmıştır.
Uygulanan mimari yapıtlarından başlıcaları:
Gayrettepe Gayret Sitesi (1958)
Üsküdar İskele Binası (1960)
Bursa Kapalı Spor Salonu (M.Türkmen, H. Şensoy ile birlikte, 1963-65)
T.C. Lizbon Büyükelçilik Binası (M. Türkmen, H. Şensoy ile birlikte, 1965)
İstanbul Ticaret Odası Binası (1967)
Sultanhamam Diri Han (1970)
Ankara Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Hizmet Binaları (M. Türkmen, F. Kızıl ile birlikte, 1984-94)
Suudi Arabistan Riyad’da Cami ve Kız Koleji (1986)
Yeşilyurt Toprak Sitesi (1986)
Kuşadası Toprak Ağırlama Tesisleri (1989)
İstinye Toprak Konutu (1991)
Denizli Fen Lisesi (1999)
Yayımlanmış kitapları:
Merkezi İtalya’da Ortaçağ Şehirlerinin Meydanlarına ve Çevre Mahallelerine Ait Etüt, DGSA Yayını, 1964.
Perspektif, DGSA Yayını, 1979.
Saçaklar ve Çatı Parapetleri, MSÜ Mimarlık Fakültesi Yayını, İstanbul, 1997.
Mimarlıkta Teknik Resim (F. Kızıl ile birlikte), 1. baskı DGSA, 1975, 14. baskı, YEM Yayın, 2018.
*
FEHMİ KIZIL
1948 yılında İstanbul’da doğdu. 1972 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü Abide ve Yapı İşleri Müdürlüğü’nde mesleki çalışmalarına başladı. 1973 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü’ne asistan olarak atandı. 1978 yılında doktor unvanını aldı. Bunu takip eden akademik aşamalardan sonra 2000 yılında profesör oldu. 2000-2005 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Rektör Yardımcılığı görevini üstlendi. 2005-2006 yıllarında MSGSÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Bina Bilgisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nı yaptı, 2006 yılında MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden kendi isteğiyle emekli oldu. 2009 yılına kadar MSGSÜ'de yarı zamanlı öğretim üyesi olarak, lisans ve yüksek lisans eğitim öğretiminde ders verdi. 2004-2009 yıllarında Kadir Has Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ve Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde ve 2008-2011 yılları arasında İstanbul Kültür Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde kısmi zamanlı öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2011 yılından bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde kısmi zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
2002-2003 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Projeler Daire Başkanlığı Tetkik ve Değerlendirme Kurulu Üyeliği, 2003 yılında Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Danışma Kurulu Üyeliği ve 2005-2006 yıllarında Tarih ve Kültür Kenti Kütahya Platformu Danışmanlar Kurulu Üyeliği yaptı. 2003-2004 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nca düzenlenen “İstanbul 2023 Vizyonu ve Stratejik Eylem Planı” toplantılarına katıldı. 2003-2008 yıllarında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Üyeliği ve Başkanlığı yaptı.
30 yıla yakın uygulama projesi ve mimari proje atölyelerinde eğitim, "Teknik Resim" disiplini yürütücülüğü ve 40 yılı aşkın meslek pratiğinin yanı sıra kitapları, bilgisayar destekli mimari tasarım, teknik resim alıştırmaları, artistik perspektifte pratik çizim, çevre psikolojisi kuram ve fikirleriyle fiziksel çevre düzenlemesi, mimari anlatım dili, ölçü noktası yöntemiyle artistik perspektif üzerine ders notları bulunmaktadır.
Konut, yurt, sosyal tesis, eğitim yapısı, iş merkezi, kamu yönetim yapısı, dini yapı kompleksi, fabrika, eski eser restitüsyonu ve restorasyonundan oluşan yetmişe yakın projelendirme ve uygulamayı gerçekleştirdi, bazı eserleri mimarlık dergilerinde yayımlandı, ulusal mimari yarışmalarda ödüller kazandı ve ulusal mimari yarışmalarda jüri üyeliği yaptı.
Yayımlanmış kitapları:
Mimarlıkta Teknik Resim (O. Şahinler ile birlikte), 1. baskı DGSA, 1975, 14. baskı, YEM Yayın, 2018.
Bir Yapının Temellerinin Zemine Uygulanması (O. Şahinler ile birlikte), 1979.
Mimari Proje Çizim, Ölçülendirme ve Düzenleme Esasları (O. Şahinler ile birlikte), 1980.
Toplumsal Geleneklerin Konut İç Mekân Tasarımlamasına Etkisi ve Toplumsal Geleneklerimizi Daha İyi Karşılayacak Konut İçi Fiziksel Çevre Koşullarının Belirlenmesi, 1981.
Doğrusal Elemanlarla Oluşturulabilen, Eğrilikli Betonarme Yüzeysel Strüktürler ve Çizgisel Anlatımları, 1991
İki Boyutlu Görünüşleri Üçboyutlu Algılama Yöntemi, 1993.
Objelerin İki-Üçboyutlu Grafik Anlatımı ve Zihinde Canlandırma, 2000.