Türkiye’nin genç tasarımcılarını keşfetmek ve onların yaratıcılıklarını desteklemek amacıyla Nef’, Yapı-Endüstri Merkezi iş birliğiyle “Fold It” öğrenci tasarım yarışması düzenledi.
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği “Yaratıcılığını Katla. Mekândan Ürüne, Üründen Mekâna Hayal Ettiğini Tasarla” başlığıyla düzenlenen yarışmada katılımcılar, hayallerindeki yaşam alanını senaryolaştırma fırsatı yakaladı. www.neffoldit.org sitesi üzerinden teslim edilen senaryolarda bir Nef keşfi olan “Fold” konsepti için farklı yaklaşımlar öneren gençler, bu yaklaşımları kullanarak mekân ve mekâna ait bir nesneyi tasarladı. Yarışmanın birincilik ödülünü, “Z_BAHÇE” adlı projeleriyle Ceren Akın (İTÜ Mimarlık Bölümü), Cemre Demirci (ODTÜ Mimarlık Bölümü) ve Şüheda Gül (İTÜ Mimarlık Bölümü) kazandı. Birincilik ödülünü alan ekip aynı zamanda Nef ile birlikte proje geliştirme fırsatını elde ederken, Z_BAHÇE projesi FOLD konsepti içine dahil edilerek hayat bulacak.
Düşeyde ekim alanı / teras bahçe
Meditasyon Odası
Sanat atölyesi
Zeminde ekim bahçesi
Gençlerin iç mekân ve ürün tasarımında mimarlık, içmimarlık, endüstriyel tasarım disiplinlerinden olmak üzere disiplinlerarası bir çalışma pratiği içinde birlikte çalışmalarının teşvik edildiği yarışmada, ulaşılabilir, ekonomik ve sürdürülebilir tasarımlar ve çözümlemeler ödüllendirildi. Yarışma jürisinde SDB Mimarlık Kurucusu mimar Sibel Dalokay Bozer, İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı ve sanatçı Doç. Dr. Can Altay, Studio Nakışçı’nın kurucusu ve tasarımcı Tamer Nakışçı, Zoom TPU Kurucu Ortağı ve tasarımcı/içmimar Atilla Kuzu ile Next Academy Başkanı ve iletişimci Levent Erden yer aldı.
Ayrıntılı bilgi ve jüri tutanağı: www.neffoldit.org
1. Ödül: “Z_BAHÇE”
CEREN AKIN, İstanbul Teknik Üniversitesi
CEMRE DEMİRCİ, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
ŞÜHEDA GÜL, İstanbul Teknik Üniversitesi
Gün geçtikçe zayıflayan kentli ve yeşil ilişkisini yaşam alanlarıyla bütünleştirerek bireye sahip olduğu bu yeşil alanı şekillendirme olanağı vermek, genel kitle gözetilerek çoktan hazırlanmış ve tasarlanmış yaşam alanlarında bireyin sözünün olmasının, kendi alanını yönetebilmesinin bir yoludur. Böylelikle birey hem beton ve çelik yığınlarının arasından bir kaçış aracı olarak kendi yeşil alanına sahip olabilecek hem de bunu değiştirme, şekillendirme, büyütme ve küçültme gibi yollarla kendi yeşil alanını oluşturmada söz sahibi olmuş olacaktır. Bu da bireyin yaşadığı yer ile -dolayısıyla kent ile- arasındaki aidiyet duygusunu güçlendirecek ve düşeyde büyümekte olan kentlerde yeşil alanların gelişimi üçüncü bir boyut kazanarak yaşam alanlarına sızmış olacaktır.
5x5 metrelik birimlerden oluşan FOLD düşey bahçeler, binadan ayrı çalışan ızgarasal bir taşıyıcı sistem içerisinde konumlanmaktadır. Bu sistemde birimlerin bir araya gelme şekilleri ve sistemin konumlandırılacağı yer, tasarım ilkeleri ve çevresel etkenler gözetilerek birkaç öneri geliştirilerek sunulmuştur.