Osmanlı’nın Minyatür Kuş Sarayları

Tuba Tellioğlu Şeren / 02 Ağustos 2017
Yüzyıllar önce, Osmanlı Dönemi'nde, insanların hayvanlara duyduğu yoğun şefkati gözler önüne seren sıra dışı mimarlık örnekleri ortaya konmuş. Bunlardan biri de orijinal sarayların küçük replikaları olarak tasarlanan minyatür kuş evleri…

Minyatür kuş evlerinin, namıdiğer kuş saraylarının Anadolu şehirlerinde yer alan birçok yapının dış cephesini süslediği görülür. Orijinal sarayların küçük birer replikası şeklinde tasarlanan kuş evlerinin birçoğunda, kuşların kolaylıkla havalanıp uçmalarına ve iniş yapabilmelerine olanak sağlayan pist benzeri boş alanlar ile su içebilecekleri küçük havuzlar bulunur. Bu evlerden bazıları birer barınak görevi üstlenirken bazıları ise hastane işlevi görüyor. Bazı tasarımlarınsa soğuk havalarda yiyecek bulmakta zorlanan kuşlar için besin deposu şeklinde düzenlendiği anlaşılıyor.  

“Kuş köşkü” ya da “Serçe saray” olarak adlandırılan, birkaç kattan ve teraslardan oluşan bu incelikli strüktürler, sıklıkla 15. ve 19. yüzyıllar arasında yapılmış. Bu tarihi evlerden günümüze kadar ulaşmayı başaran en eski minyatür yapılardan biri ise 16. yüzyıla tarihlenen İstanbul Büyükçekmece Köprüsü üzerindeki kuş sarayı. 

Fotoğraflar, Caner Cangül 

Kaynak, Arch20 


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :