Pandemi, Kentleri Yeniden Tasarlamak için Fırsat

mimarizm.com / 03 Şubat 2021
Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği’nin ev sahipliğindeki ‘Nordic Talks –The Cities and Architecture for the Kids in the Light of COVID-19’ webinarında salgın sonrasında şehirlerin çocuklar için nasıl yeniden tasarlanması gerektiği ele alındı.

COVID-19 pandemisinden en fazla etkilenenlerin başında, sosyal mesafelendirme, karantina uygulamaları ve uzaktan eğitim gibi nedenlerle çocuklar geliyor. Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği de bu nedenle ‘Nordic Talks’ webinar serisinin dördüncüsünü, salgın sonrasında şehirlerin çocuklar için nasıl yeniden tasarlanması gerektiği konusuna ayırdı. ‘Pandemide Çocuklar için Şehirler ve Mimari’ isimli etkinlikte Danimarka’nın ilham veren kent tasarımlarından hareketle, çocuklar için sürdürülebilir eğitimin, çevre dostu oyun alanlarının, nitelikli altyapı ve doğa ile iç içe kamusal alanların nasıl olması gerektiği tartışıldı.

Kentsel alanların ve doğanın daha da önem kazandığı, yaratıcı çözümlere her zamankinden fazla ihtiyaç duyulduğu ‘yeni normal’de çocuk odaklı kentsel dönüşüm, mimari, tasarım, teknoloji ve inovasyonun ele alındığı Nordic Talks buluşması, Danimarka Başkonsolosu Anette Galskjøt’un ev sahipliğinde gerçekleşti. Etkinliğe, UNICEF Danimarka Ulusal Başkanı Anne Mette Friis, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, UNICEF Türkiye Sosyal Politika Bölüm Başkanı Emre Üçkardeşler, LEGO Vakfı Stratejik Danışmanı Zelda Yanovich, peyzaj mimarı Helle Nebelong, Gehl Mimarlık İnovasyon Genel Müdürü Jeff Risom ve Superpool mimarlık ofisinin kurucu ortağı Gregers Tang Thomsen konuşmacı olarak katıldı. Webinarın moderatörlüğünü ise Superpool mimarlık ofisinin kurucu ortağı Selva Gürdoğan yaptı.

Danimarka ve Türkiye için bu alanlardaki işbirliği fırsatlarının tartışıldığı etkinlikte Danimarka Başkonsolosu Galskjøt, BM İnsan Yerleşimleri Programı’nın verilerine göre, 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70’inin şehirlerde yaşayacağını ve büyük çoğunluğun da çocuklar olacağını vurguladı: “Bu nedenle kentsel gelişim alanında, gelecek nesillerin ihtiyaçlarına da cevap verecek sürdürülebilir çözümlere odaklanmamız gerek. Çocuklarımızın oyun alanları olması, doğayla iç içe büyümeleri onların gelişimlerine ve eğitimlerine, ama her şeyden önemlisi mutluluklarına katkıda bulunacak.” 

Covid-19 Çocukların Ruh Sağlığını Bozuyor
Toplantıda konuşan LEGO Vakfı Stratejik Danışmanı Zelda Yanovich pandeminin çocuklar üzerinde ciddi etkileri olduğunu anlatarak, “Covid-19 çocukların ruh sağlıklarını da bozdu. Hastalığın yayılmasıyla mücadele için alınan olağanüstü tedbirlerin sonuçlarından biri de bu. Pandeminin zorlukları ortasında, oyun çok önemli. Oyun, çocuklara mutluluk ve normallik duygusu yaşatır. Çocukların duygularını ve etraflarında olup bitenleri anlamalarına yardımcı olur. Araştırmalar, oyunun beyni geliştirdiğini ortaya koyuyor. Öte yandan toplumların itici gücü olan çocukların sosyal duyu becerileri ve yaratıcılıkları dahil olmak üzere bir ömür boyu sürecek becerilerini inşa eder” diye konuştu.

Yanovich,  pandeminin, kentlerin çocukları dikkate alarak yeniden tasarlanması için fırsat olarak değerlendirilmesini istedi.

Yerel Yönetim ve Belediyelerle İş Birliği
“İskandinav Bakanlar Konseyi, İskandinav bölgesinin çocukların sağlıklı ve nitelikli gelişimleri için en iyi yer olması gerektiğine karar verdi. UNICEF Çocuk Dostu Şehirler bunu gerçekleştirmeye yardımcı olabilir” diyen UNICEF Danimarka Ulusal Başkanı Friis, çocukları yereldeki karar süreçlerine dahil etmenin, sürdürülebilir ve çocuk dostu şehirler yaratmak açısından son derece önemli olduğunun da altını çizdi.

Bununla birlikte çocukların hayatlarında fark yaratmak için yerel yönetimlerin de en az merkezi yönetim kadar önemli olduğunu, bu nedenle UNICEF Türkiye’nin belediyeler ve yerel yönetimlerle birlikte çalıştığını söyleyen UNICEF Türkiye Sosyal Politika Bölüm Başkanı Üçkardeşler, “UNICEF olarak yerel düzeyde çocuk odaklı stratejik planlama, bütçeleme ve kaynak tahsisine özel önem veriyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz Çocuk Dostu Şehirler (ÇDŞ) girişimi,çocuklara hizmet veren yerel programların ilkelerini ve temel unsurlarını belirleyen bir platform” diye konuştu.

Nordic Talks, Kuzey Avrupa Bakanlar Kurulu’nun 2019 yılında, İskandinavya’nın dünyanın en sürdürülebilir bölgesi olma hedefiyle hayata geçirildi. Bu kapsamda dünyanın dört bir yanında etkinlikler düzenleniyor.  Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği’nin ev sahipliğindeki Nordic Talks serisinin bir sonraki webinarı yapay zekâ ve sürdürülebilir endüstriler teması çerçevesinde gerçekleştirilecek.

Webinar kaydını @denmarkinistanbul Instagram hesabından ve YouTube’dan izleyebilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

 

*

Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği Hakkında

Danimarka Dışişleri Bakanlığı bünyesinde yer alan Ticaret Ataşeliği, 90’ı aşkın ülkede Danimarkalı şirketlerin ihracat ve uluslararası ticari faaliyetlerini desteklemek adına kurulmuş bir yapılanmadır.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :