RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018 Finalistleri Açıklandı 

mimarizm.com / 12 Eylül 2018
Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü (RIBA) tarafından, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) işbirliğinde düzenlenen RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018’de finale kalan 4 yapı açıklandı.

Orta Avrupa Üniversitesi - İlk aşama, O'Donnell + Tuomey, © Tam Bujnovszky // Çocuk Köyü, Rosenbaum + Aleph Zero, © Leonardo Finotti // Toho Gakuen Müzik Okulu, Nikken Sekkei, © Harunori Noda // Dikey Orman, Boeri Studio, © Giovanni Nardi.


İki yılda bir verilen RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü, dünya çapında öne çıkan ve ilham verici yapıları ödüllendirerek uluslararası mimari yeteneği kutluyor.

16 ülkeden 20 seçkin projenin bulunduğu 2018 ödül adayları arasından, titiz bir değerlendirme sürecini takiben finale kalmayı başaran yapılar şöyle:

● Orta Avrupa Üniversitesi (Central European University), Budapeşte, O’Donnell + Tuomey
● Çocuk Köyü (Children Village), Brezilya, Aleph Zero + Rosenbaum
● Toho Gakuen Müzik Okulu (Toho Gakuen School of Music), Tokyo, Nikken Sekkei
Dikey Orman (Vertical Forest) , Milano, Studio Boeri

RIBA Başkanı Ben Derbyshire, bu seneki finalistleri şöyle değerlendirdi: “Gerçekten başarılı bir yapının işareti, onun yerel bağlama ve insanlara yaptığı olumlu katkıdır. Bu dört projenin tamamı vizyoner, yenilikçi düşünceleriyle uygulama mükemmelliklerini ortaya koymakta ve tasarlandıkları toplulukları olumlu yönde etkilemektedir. Bu dört bina farklı zaman dilimlerinde ve kıtalarda yer almalarına rağmen, özellikle yerel çevrelerine olan duyarlılıkları ve kullanıcıların özel ihtiyaçlarına verdikleri cevaplar ile tüm mükemmel mimari eserler gibi ortak özellikleri paylaşıyorlar. Bu dört projeden üçünün, gençlerin öğrenmeleri ve potansiyellerini gerçekleştirmeleri için yenilikçi ve ilham verici alanlar sağlayan eğitim yapıları olmasından mutluluk duyuyorum. Dördüncü proje ise, konutların yoğun olduğu yerlerin yeşillendirilmesi konusunda başka şehirlere de ilham veren cesur bir yaklaşım. Jüri heyeti tarafından hangi binanın kazanan olarak seçileceğini görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.”

Finale kalan yapılar, Diller Scodifio + Renfro ortağı Elizabeth Diller’ın başkanlığını yaptığı; Rural Urban Framework kurucu ortağı Joshua Bolchover, Gabinete de Arquitectura ortağı Gloria Cabral, Feilden Clegg Bradley Studios ortağı Peter Clegg ve SANAA kurucu ortağı Kazuyo Sejima’ nın oluşturduğu büyük jüri tarafından tarafından değerlendirilecek.

Tasarım mükemmelliği ve mimari tutkusuyla örnek teşkil ederek, anlamlı bir sosyal etki yaratan yapıların değer görüldüğü RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü'nün yeni sahibi Kasım 2018'de duyurulacak. Bir önceki ödül, 2016 yılında, Peru'daki UTEC (Universidad de Ingeniería y Tecnología) üniversite binası ile Grafton Architects’e verilmişti.

* * *

RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018 Finalistleri:

Orta Avrupa Üniversitesi (Central European University) - İlk Aşama
O’Donnell’den + Tuomey, Orta Avrupa Üniversitesi büyük geliştirme planının bir parçası olarak, Budapeşte’nin kalbindeki bir caddeye kireçtaşı kaplı bir yapı ekledi. Şehrin benzersiz yörüngesini çizen yeni tasarım; içsel bir dizi alan ve rota yaratacak tarihi binaları ve avluyu ustaca bir araya getiriyor. Proje, şehir içi kampüsüne yeni bir kütüphane, oditoryum, çalışma odaları ve kafeden oluşan toplam 35.000m²’lik bir alan kazandırıyor. 

© Tam Bujnovszky

© Tam Bujnovszky

© Tam Bujnovszky

O’Donnell’den + Tuomey’den Shelia O’Donnell ve John Tuomey: 
“Üniversitenin RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü için finale kalmasına çok sevindik. Bu bizim için çok özel bir proje oldu. Liberal fikirli bir üniversite için açık bir kampüs olan bu proje, bizi Budapeşte’nin mimari, kültürel ve kentsel biçimine doğru bir keşif yolculuğuna çıkardı. Bu da tasarım sürecinde kendimizi yerle yönetimle bazen sempatik bazen de çekişmeli bir tartışma ortamında bulmamıza sebep oldu. Yapının bağlamına uymasını isterken bir yandan da dikkat çekmesini istedik. Şimdi, yapıldığı haliyle yaygın olarak kabul edildiğini ve eski kentin yeni bir parçası olarak anlaşıldığını görüyoruz.”

*

Çocuk Köyü (Children Village)
Amazon’un çevresinde kırsal bir alanda bulunan Çocuk Köyü, Canuanã Okulu’ndaki 540 ortaöğretim öğrencisi için konaklama imkanı sağlıyor. Büyük ölçüde yerel kaynaklı kerestenin kullanıldığı projede Brezilyalı mimarlar, siteyi çevreleyen doğal kaynaklardan yenilikçi bir şekilde yararlandı. Böylece hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirlik desteklenmiş oldu. Öğrencilerin yaşam kalitesini iyileştirmek ve okulla aralarındaki bağı geliştirmek için onlarla birlikte, yurtlardan okuma alanlarına, balkonlardan hamaklara varan çeşitlilikte etkileşim alanları tasarlandı. Çocuk Köyü, doğal kaynaklar açısından zengin ancak eğitim olanaklarının fakir olduğu bir bölgede mimarlığın kullanıcılarını ve çevredeki topluluğu nasıl teşvik edebileceğinin bir örneği niteliğinde.

© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti

Aleph Zero’dan Gustavo Utrabo ve Pedro Duschenes:
“Dünyanın önde gelen mimari kurumlarından biri tarafından tanınmak işin tutarlılığını ortaya koyuyor ve yerel durumla derinden bağlantılı, mevcut politik, ekonomik ve sosyal değişimlerin geniş yelpazede yankılanarak ortaya çıkardığı konuları gösteriyor.”

*

Toho Gakuen Müzik Okulu (Toho Gakuen School of Music)
Toho Gakuen Müzik Okulu, banliyöde bulunan ünlü bir müzik kolejidir. Bu yeni açık planlı kampüs, doğal ışık balmayan bir koridor boyunca hücresel uygulama odalarına sahip alandaki eski binanın yerini aldı. Bu usta mimarlık eseri, bağımsız öğretim alanları, düzenli ortak alanlar ve bol doğal ışık ile neredeyse köy benzeri bir niteliğe sahip. İdeal akustik ortamı sağlama şartından yola çıkan Japon mimarlar, dersliklerin her bir enstrümanın gerektirdiği orana ve büyüklüğe sahip olmasını sağlamış ve akustik bölünme yaratmak için odaları bir boşluk (koridor) ile düzenlemiş. Sonuç olarak, koridorda odalardan gelen müzik sesleri duyulurken, odalarda tam sessizlik sağlanmış.

© Harunori Noda

© Harunori Noda

© Harunori Noda

Nikken Sekkei’den Tomo Yamanashi:
“Bu proje, standart müzik okullarında görülen dersliklerin kasvetli iç koridorlar boyunca yerleştirildiği tipik modelden uzaklaşmayı amaçladı. Çeşitli parametrelerin örtüşmesi ile yeni bir doğal manzara yaratma iddiamızın -belki de Japonlara özgü bir sayısal tasarım kullanma yaklaşımı- Birleşik Krallık'ta nasıl değerlendirildiğini görmeyi dört gözle bekliyoruz.”

*

Dikey Orman (Vertical Forest)
Dikey Orman, ağaçların ve insanların bir arada var olabileceği, yüksek binalara yeni bir yaklaşımı yansıtan Milano’daki iki konut kulesinin ikincisidir. Proje yaklaşık 17 bin ağaç, çalı ve bitkiyle yeşillendirilen, 80 ve 112 metrelik iki kuleden oluşmaktadır. Bu da 20.000 m²’lik orman ve bitki örtüsüne eşdeğerdir. Bir kentsel ağaçlandırma projesi olan Dikey Orman, geniş çaplı çevresel faydalara sahiptir. Şehrin flora ve faunasını yeniden üreterek biyoçeşitliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda ince partikülleri filtrelemek ve hava kalitesini iyileştirmek için kendi mikro iklimini yaratır. Proje aynı zamanda, kentsel genişlemeyi kontrol etmek amacıyla tek aile evleri ve binaların yaklaşık 50.000 m2’lik eşdeğer alanı içerdiği akıllı bir çözüm sunmaktadır.

© Paolo Rosselli

Studio Boeri'den Stefanı Boeri, Giovanni La Varra ve Gianandrea Barreca: 
“RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü 2018’de finale kaldığımız için çok heyecanlıyız. RIBA, binaları teknolojik yenilikleri, sosyal değerleri ve estetik özellikleri ile değerlendirmektedir. Dikey Orman’ın bu değerleri yansıttığı görüldüğü için memnunuz. Tamamlanmasından bu yana, Milano Dikey Orman, dünyadaki pek çok yapı için, doğaya ev sahipliği yapan bina cepheleri konusunda bir prototip haline geldi. Dünyanın dört bir yanındaki mimarların ve mühendislerin, iklim değişikliği zorluğunun farkına vardıkları ve geleceğin kentini yaratmak için radikal anlamda yeni ve sürdürülebilir bir kentsel mimarlık modelini benimsedikleri için mutluyuz.”


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :