Belçikalı fotoğrafçı Xavier Delory’nın kurgusal görselleri, Gerrit Rietveld tasarımı Schröder Evi’nin, De Stijl stili sarı, kırmızı ve mavi renk bloklarıyla kaplanmış halini yansıtıyor.
Brüksel merkezli sanatçı Xavier Delory, Rietveld’in, sanatçı Theo van Doesburg stili gri ve beyaz renk bloklarıyla kapladığı ikonik 20’inci yüzyıl evi için dört farklı dış cephe yaratmış. Rietveld van Doesburg adlı imaj serisi, Rietveld ve Van Doesburg’un de öncülük ettiği Hollanda merkezli sanat hareketi De Stijl’in 100’üncü yılına ithafen hazırlanmış.
Bu özel çalışma dahilinde, bir grup sanatçı, tasarımcı ve mimar; baskın renklerde yatay ve dikey geometrilerden oluşan soyut işler ortaya çıkarmış. De Stijl prensiplerine göre Rietveld tarafından tasarlanan Schröder Evi’nde farklı fonksiyonlara hizmet eden alanlar, birbiriyle kesişen düzlemler ve renklerle tanımlanmış.
"Bu kurgu, Gerrit Rietveld’in yalın, dinamik ve asimetrik mimarisiyle Theo van Doesburg’un eş zamanlı karşı kompozisyonları arasındaki diyaloğa işaret ediyor” şeklinde açıklıyor Delory.
Delory’nin çalışması, 2017’de Hollanda’nın çeşitli bölgelerinde gerçekleştirilecek bir dizi enstalasyondan sadece biri. Richard Meier’in, The Hague’deki Belediye Binası’nın dış cephesi ise De Stijl’in 100’üncü Yıl’ına ithafen, sanat hareketinin önemli bir diğer üyesi olan sanatçı Piet Mondrian tarzında boyanmıştı.
Truus Schröder-Schräder adına 1924 yılında inşa edilen iki katlı rezidans, ev sahibesinin kocasının ölümünün ardından UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınarak modern mimarinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilmişti.
Rezidansın zemin katında mutfak, oturma ve yemek odasına yer verilmiş. İkinci kattaysa yatak odaları ile hareketli bir duvar sayesinde birbirinden ayrılan bir dinlenme ve depo alanı bulunuyor. Burası, açık plan bir mekana dönüştürülebiliyor.
Mimar, 1964 yılında tam 76 yaşında hayatını kaybedene kadar Truus Schröder-Schräder’le yan yana Schröder Evi’nde yaşamış. 20’inci Yüzyıl mimarisine referans olarak gösterilen ev birçok çağdaş mimara ilham olmuş.
Kaynak, Dezeen