Serçe Limanı Camlarından İlham Alınarak Tasarlanan ‘Antik Amfora’

mimarizm.com / 12 Mart 2020
Paşabahçe Mağazaları, izinli veya izinsiz kazılar sonucu yurt dışına götürülen tarihi eserlerden ilham alarak tasarladığı Kayıp Hazineler Koleksiyonuyla, birçok medeniyetin buluşma noktası olan ve kültür varlıkları konusunda zengin tarihini yansıtan Anadolu’nun kıymetli tarihini 30 eseri ile tarih ve sanatseverlerle buluşturuyor.

Paşabahçe Mağazaları’nın Camda Dünya Mirası koleksiyonu paralelinde, Türkiye’nin evrensel değerlerinin ve kültür varlıklarının oldukları yerde korunması ve yaşatılmasına dikkat çekmek amacıyla hazırladığı Kayıp Hazineler koleksiyonunda yer alan ‘Antik Amfora’ camda hayat buluyor.

Marmaris yakınlarında Serçe Limanı adlı küçük körfezde kayalara çarparak batan gemi buluntuları nedeniyle ‘Cam Batığı’ olarak da bilinen, batıkların varlığını belirleyen amforalardan esinlenerek oluşturulan ‘Antik Amfora’ üzerindeki rölyef desenler, Serçe Batığı ticaret gemisinden çıkan İslami camlar üzerinden alındı. Antik Amfora, el imalatı renkli camdan üretildi ve üzerindeki rölyef desenlerin tümü, altın ve eskitme boyalar kullanılarak dekorlandı.

11. yüzyıla, yaklaşık olarak 1025 yıllarına denk gelen batıkta bulunan hurda camlar yeniden ergitilmek üzere gemiye konulurken bir yandan da yeni üretim camlar, uğranılan limanlarda satıldı. 32 metrede yatan ve 1977-1979 arasında Prof. Dr. George Bass başkanlığında Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü tarafından ortaya çıkarılan batıkta, iç kalıp tekniği, gravür, kesme, kakma, gibi cam tekniklerini içeren eserler bulundu. Gemiden üstün kalitede çok sayıda cam, Bizans devletine ait gümüş ve bakır sikkeler, Fatımi Devletine ait altın sikkeler ve cam senceler, mürettebata ait günlük kullanılan malzeme ve silahlar da çıktı. Serçe Limanı camları, dünyanın en geniş ve en önemli ortaçağ cam koleksiyonudur. 

Batık gemi ve kargosu 1985 yılından beri Şişecam’ın himayesinde Bodrum Su altı Arkeoloji müzesinde sergileniyor. “Cam Yeniden Cam” belgeseli ile cam batığının hikayesi ve camın sonsuz geri dönüşebilme özelliği daha geniş kitlelere ulaşıyor.​ ABD, Almanya, Rusya, Danimarka, İtalya, Fransa, İsviçre, Bulgaristan, Ukrayna ve İngiltere gibi ülkelerde Türkiye'den çıkarılmış birçok tarihi eser ve müzelerinde sergiledikleri amforalar bulunuyor.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :