Mimar Selim Senin'in Sivas Kızılırmak Köprüsü ve Dalseong Citizen Gymnasium projeleri Eurasian Prize'da kısa listeye seçilerek ödüle değer görüldü.
Jüri üyeleri arasında Patrick Schumacher, Karim Rashid, Ben Van Berkel, Jurgen Mayer, Sanjay Puri gibi isimler yer aldığı Eurasian Prize'da projeler 19 ülkeden 450 katılımcı arasından değerlendirildi.
Mimar Selim Senin'in kısa listeye seçilerek ödüle değer görülen projeleri:
Sivas Kızılırmak Köprüsü Proje Açıklaması
Tasarlanacak köprü, Sivas Kent Merkezi ile Cumhuriyet Üniversitesi’ni birbirine bağlayacak olan Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nın Kızılırmak nehrini geçtiği noktada yer almaktadır.
Karayolu ve raylı ulaşımı sağlamak üzere proje kapsamında yeni yapılacak köprüden beklenen nitelikler şu şekilde sıralanmaktadır:
• Kent hafızasında yer edinebilecek, çağdaş ve güncel teknolojileri içeren bir tasarımın geliştirilmesi,
• Maliyet-etkin, ekonomik, uygulanabilir ve sürdürülebilir tasarım çözümleri ve tektonik yaklaşımları içermesi,
• Köprü üzerinde ve çevresinde seyir terasları, duraklama, yürüyüş, vista alanları, bisiklet yolları gibi rekreatif kullanımların yer alması.
Aynı anda hem yaya, hem bisiklet hem araç hem de tramvay geçişine izin vermesi planlanan köprüde bütün fonksiyonların aynı kotta çözülmesi yaya kullanıcıları için konforlu bir ortam sağlamayacağı düşünülerek farklı nitelikteki yollar farklı kotlarda çözülerek kesitte ters bir piramit oluşturuldu. İnsanları gürültüye karşı korumak için köprü katmanları farklı yüksekliklerde düşünüldü. Köprü klasik bir fonksiyon olarak karşıya geçmenin yanında kamusal bir mekan olarak hayal edildi.Bu kamusallığı oluşturmak için üçgen platformlar tasarlandı. Bu platformlarda, oturup nehri seyredebilir, mini bir konser verebilir, bir konuşma yapılabilir. Platformlar aynı zamanda köprünün taşıyıcılığını da sağlamaktadır. Karşılıklı olarak çelik kablolarla birbirine asılan platformlar köprünün strüktürünü dengede tutmaktadır.
Sivas’ın en önemli sembollerinden tarihi Divriği’nin çatısındaki konik sivrilik, üçgen platformlarla tekrar edilerek köprüye ana karakterini vermektedir. Yan silüetlerde Divriği’nin konik çatısı üçgen platfromlar sayesinde tekrar ederek, yeni yapılacak köprünün mimari karakterinde Sivas’ın tarihiyle ilişki kurulmaya çalışılmıştır.
Dalseong Citizen’s Gymnasium Proje Açıklaması
Proje tasarlanırken klasik bir spor salonu tasarlamak yerine yapının dinamizm ve hareket içeren fonksiyonuyla parelellik içeren bir tasarım yapılması hedeflenmiştir. Yapı programında istenen 10 adet badminton kortunun en iyi şekilde görülmesini sağlayacak seyirci pozisyonlarıyla alakalı yapılan denemelerden sonra, seyirci yerleri badminton kortlarıyla geometrik olarak kombinasyon sağlayacak şekilde çözüldü. Badminton kortlarının etrafında 3 m’lik bir dolaşım alanı bırakılarak atletlerin ve seyircilerin kortlar etrafında serbestçe dolaşımına izin verildi. Bu dolaşım çemberi eşkenar üçgen şeklinde planda tamamlanarak seyirci koltukları için alanlar oluşturuldu.
Bu mekan düzenlemesi sayesinde kortların farklı açılardan görülebileceği 360 derecelik bir panaroma seyirci alanı tasarlanmış oldu. Üçgen seyirci alanları dikey olarak yükseltilerek birbirlerine üçgen çelik strüktürlerle bağlandı ve böylece birbirini taşıyan bir strüktür tasarlandı. Yapının fonksiyonunda barındırdığı dinamizm, doğrudan yapının taşıyıcısıyla sağlanmış oldu. Üçgen çatı strüktürünün birleştiği yerde dairesel bir boşaltmayla yapı tavanı doğal ışığa açılarak polikarbonla yapı içerisine maksimum gün ışığı alınması sağlandı.
Planlar
Diyagramlar