Tabanlıoğlu Mimarlık, Milano Tasarım Haftası'na “housEmotion” yerleştirmesi ile katılıyor. Interni dergisinin düzenlediği “House In Motion” sergisi kapsamında izleyiciyle buluşan yerleştirme, ‘EV’in koruyucu ve kucak açan konforunu, ‘EV’in sınırları ile belirlenen kontrol duygusunu ve toplumla öz–etkileşimin gerçekleştiği ‘dışarısı’ ile teması temsil ediyor.
fotoğraflar: Elif Simge Fettahoğlu
Interni dergisinin, FuoriSalone 2018 kapsamında Università degli Studi di Milano'da düzenlediği ‘House In Motion' sergisi, 16-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor. Yaklaşık 65 yıllık geçmişe sahip, “iç mekan ve çağdaş tasarım” dergisi Interni’nin, Gilda Bojardi'nin rehberliğinde Milano'daki FuoriSalone sırasında düzenlediği etkinliklerin bu yıl 20’ncisi kutlanıyor.
Uluslararası tasarım buluşması FuoriSalone, şehrin her yerine yayılmış yüzlerce etkinlik ve gösteri ile sadece bir tasarım zemini olmaktan öte, sosyo-kültürel bir deneyim sunuyor. FuoriSalone içinde önemli bir yeri olan Interni ise, uluslararası mimarlar ve tasarımcılar ile onlara destek sağlayan kurum ve girişimleri buluşturarak, bu deneysel işbirliğinin sonuçlarını sergiye taşımalarını öngörüyor.
“House In Motion” kapsamındaki sergi ve etkinlikler, Università degli Studi di Milano (eski Ca 'Granda – 15. yüzyıl), Orto Botanico di Brera (17. yüzyıl) ve Corso Venezia 11'deki Audi City Lab (eski Seminario Arcivescovile – 16. yüzyıl) olmak üzere üç ayrı tarihi mekanda gerçekleşiyor.
INTERNI sergisinin 2018 teması “House In Motion”, yaşam tarzlarının değişiminden etkilenen iki meseleye odaklanıyor: Günümüz dinamiklerini bir araya getiren, tek bir kimlik oluşturan çelişkili iki kavram, “ev” ve “hareketlilik”.
Sergide, Türkiye'den Tabanlıoğlu Mimarlık da Nurus işbirliğinde “housEmotion” yerleştirmesi ile yer alıyor. Milano’daki bu küresel sergiye katılan diğer tasarımcılar ve iş birlikçi firmalar ise şöyle:
Ma Yansong (MAD) / Audi City Lab
Mario Cucinella / Eni gas e luce
Marlo Bellini / Oak, Metalltech
Alexander Bellman (Gruppo C14) / Samsung Electronics Italia
Aldo Cibic - Saib / Abet Laminati
Dario Curatolo / Regione Puglia
Lorenzo Damiani / IKEA Italia Retail
Jacopo Foggini / Ferragamo Parfums
Daniela Gerini / Regione Umbria
Diego Grandi / Garzia
Massimo Iosa Ghini / Italcer Group
Francesco Isidori-Labics / Elica
Lissoni Associati / Dmeco Engineering
Peter Pichler / DomusGaia
Davide Rampello / Jiuqitang Cultural Industry Development Co.
Michele Tarroni - Stanton Williams / Focchi Group
Filippo Taidelli / Universal Selecta ve Casalgrande Padana
‘Ev’ ve dış dünya arasındaki geçişken durum...
Üretim ve kurulumu Nurus tarafından gerçekleştirilen, Tabanlıoğlu Mimarlık’ın tasarladığı housEmotion yerleştirmesi, ‘EV’in koruyucu ve kucak açan konforunu, ‘EV’in sınırları ile belirlenen kontrol duygusunu ve yarı saydam duvarlardan çıkarak, daha geniş toplumla öz–etkileşimin gerçekleştiği “dışarısı” ile teması temsil ediyor.
"Nerelisiniz?" sorusuna verilen cevap, “hemen hemen herkesin geldiği yerden farklı bir fiziksel noktada olduğunu, kalıcı veya misafir olarak, artık farklı bir yeri mesken tuttuğunu” gösterir. Evin gerçekten ne olduğuna dair çeşitli algılamalara rağmen, psikanalist D. W. Winnicott’un deyimi ile "Ev, başladığımız yerdir".
Yerleştirmenin merkezi, “kucaklayan, besleyici ve yumuşak anneye bağlı olmanın konforunu, rahatlığını temsil edecek şekilde” biçimleniyor. Öte yandan, ‘EV’in yarı şeffaf duvarları bir kontrol hissi yaratarak –bireyin aile ve toplumla etkileşimin gelişiminde olduğu gibi– dış ortama kademeli olarak açılan sınırları tespit etmekte.
Bir platform çevresine yerleştirilen alüminyum çubuklar, en basit imgesiyle soyut bir ‘EV’in sınırlarını oluşturuyor. 5 metreye 5 metre küp biçimindeki form, çevresi de dikey olarak sıralanan çubukların ve aralarındaki boşlukların sağladığı derinlik, açıklıkla birlikte dışarıdan ve içeriden bakıldığında optik yanılsamalara imkân tanıyor. Bu basit form ve minimalist tasarım, ‘EV’ ve dış dünya arasındaki geçişken duruma işaret ediyor.
Melkan Gürsel: “housEmotion, yansıtmak istediği duyguyu algısal bir okuma ile aktarıyor”
Tabanlıoğlu Mimarlık kurucu ortağı Melkan Gürsel, 16 Nisan Pazartesi günü Università degli Studi di Milano'da düzenlenen basın toplantısında, sanatın küresel ortak bir dil olduğuna vurgu yaparak, “Günümüzün popüler kavramı ‘küreselleşme’, yüzyıllar önce sanat ile, sanatın ortak ve pozitif dili ile başladı ve devam ediyor. Çağdaş anlamıyla küreselleşmenin en güçlü ve en doğru etkileşim aracı, hiç şüphesiz ki kültür ve sanattır. Milano’daki bu küresel buluşma da bu etkileşimin en önemli platformlarından biri. housEmotion, hiçbir yerel dili kullanmadan ziyaretçileriyle iletişim kuran, yansıtmak istediğimiz duygu ve anlamı hiçbir coğrafi işaret taşımadan algısal bir okuma ile misafirlerine aktaran bir yerleştirme oldu” açıklamasında bulundu.
INTERNI “House In Motion” sergisindeki Tabanlıoğlu Mimarlık / Nurus “housEmotion” yerleştirmesi, 16 – 28 Nisan tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.