EcoLogicStudio tarafından tasarlanan, Copernicus Bilim Merkezi’nin halka açık yeşil alanı içine bulunan AirBubble projesi, Varşova’nın merkezinde çocukların oynaması için temiz bir mikro iklim yaratıyor, yapılı çevre ile fotosentezi entegre ederek çevre bilincinin gelişimine de katkı sunuyor.
Fotoğraflar: Maja Wirkus
Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre hava kirliliği küresel ölçekte en büyük sağlık tehdidi. Avrupa'nın en kirli şehirlerinden olan Varşova da bu doğrultuda proje için pilot uygulama için özel olarak seçildi. Yeni bir mimari tipoloji tanımlayan AirBubble, hava kirliliğini tersine çevirmek üzere 52 cam yosun reaktörünü koruyan silindirik bir ahşap strüktürden meydana geliyor. Böylece kentsel bir yosun serası yaratıyor.
Halatlar, su pompaları ve zıplayan kürelerle donatılan yerleştirme hem oyun alanı hem de açık hava sınıfı olarak işliyor. Alg sisteminden açığa çıkan ses oyun oynamaya ve etkileşime izin veren sakinleştirici bir atmosfer sağlamak üzere çevredeki kentsel gürültüyü maskeliyor.
Filtreleme süreci, oyun alanı yapısının mimari morfolojisi ile uyum gösteriyor. EcoLogicStudio’nun yıllardır süren araştırmalar sonucu geliştirdikleri özel membran sistemi, alandaki mikro iklimi kontrol ediyor. Ters çevrilmiş konik çatı membranı, doğal hava dolaşımını kontrol ederek oyun alanını temiz tutuyor.
Projenin tüm süreci gözlem altında tutuluyor ve özel bir sergi ile izleyicilerle paylaşılıyor. İzleme sistemi Hava Kalitesi İndeksi’ne bağlı bir veri işleme platformuna bağlanıyor ve gerçek zamanlı olarak karşılaştırma olanağı tanıyor. Mayıs 2021'de toplanan erken veriler, oyun alanındaki PM2.5 konsantrasyonlarının önerilen DSÖ sınırları (yeşil bölge, AQI 20'nin altında) içinde oldukça düştüğünü gösteriyor.
Bugüne dek en yüksek azalma oranı %83 olarak tespit edildi ve bu rakam, AirBubble'ın dışında bulunan bir kirlilik sensöründen alınan okumalar ile içeriye yerleştirilmiş bir izleme cihazından gelen gerçek zamanlı veri beslemeleri karşılaştırılarak hesaplandı. Bu izleme yaz ve sonbahar boyunca da devam edecek böylece proje biyoteknoloji alanında uygulamalı bir test merkezi olarak da işleyecek.
Projeyi anlatan sergi ise üç bölüme ayrılıyor. “Monitor” olarak adlandırılan ilk bölümde kentsel hava kirliliğinin çocuk sağlığı üzerindeki etkileri aktarılıyor. “Purify the Air”, mimarinin ve canlı mikroorganizmaların güçlü simbiyozuna ve AirBubble’da ortaya çıkan sürece odaklanılıyor. “Breathe” bölümünde ise, çocukların enerjisi ve temiz hava soluma yoluyla bedenlerini ve şehirlerimizi nasıl iyileştireceklerine dair etkileşimli bir gösteriye yer veriliyor.
Haber archdaily’den çevrilerek derlenmiştir.