TRT 2'de 24 Mayıs Cuma günü yayınlanacak olan “Aykut Köksal ile Mimarlık Söyleşileri” programının bu hafta konuğu Murat Tabanlıoğlu. Programda Tabanlıoğlu Mimarlık’ın üretiminden belirli örnekler üzerinde duruldu.
“Aykut Köksal ile Mimarlık Söyleşileri”nin, 24 Mayıs Cuma günü saat 20:30’da yayınlanacak olan programında, Tabanlıoğlu Mimarlık’ın işleri konuşuldu. Özellikle Atatürk Kültür Merkezi projesiyle mimarlık tarihinde önemli bir yer kazanmış Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu programın konuğuydu. Viyana Teknik Üniversitesi’nde gördüğü mimarlık eğitimini 1992’de tamamlayan Murat Tabanlıoğlu, Tabanlıoğlu Mimarlık’ı, babasıyla birlikte 1990’da kuruyor; Hayati Tabanlıoğlu’nun 1994’teki vefatına kadar birlikte çalışıyorlar.
Programda Tabanlıoğlu Mimarlık’ın üretiminden belirli örnekler üzerinde durulurken, aynı zamanda, katılım süreçlerine yer vermeyen, programları kapalı çevreler içinde hazırlanan büyük dönüşüm projeleri karşısında mimarın etik sorumluluğu tartışıldı. Köksal’ın bu bağlamda yönelttiği soruya Tabanlıoğlu dolaylı bir yanıt vererek, katılımın tüm aşamalarda gerçekleştiği Almanya’dan bir örneği anlattı.
Üzerinde durulan projeler arasında Doğan Printing Center (1996-1997), Doğan Medya Center (2006-2007), Hannover Expo 2000 Türkiye Pavyonu, İstanbul Modern (2004), Tripoli Kongre Merkezi (2009-2010), Sipopo Kongre Merkezi (2011) ve Dakar Kongre Merkezi (2013) yer aldı.
Dakar Kongre Merkezi
İstanbul Modern
Atatürk Kültür Merkezi’nin, Auguste Perret’nin projesiyle başlayan ve çeşitli aşamalardan geçerek bugüne ulaşan öyküsü tüm boyutlarıyla ele alındı; 2018 tarihli son projenin içerdiği sorunlar, en başta büyük salonun at nalı planı ve küre formu olmak üzere ayrıntısıyla tartışıldı. Programda son olarak, Tabanlıoğlu Mimarlık’ın son çalışmalarından biri olan ve Ağa Han Mimarlık Ödülü’nde finale kalan Beyazıd Devlet Kütüphanesi Yenileme Projesi ele alındı.
Atatürk Kültür Merkezi