Yüzyıllık Binada Yenilenen Çatı Katı

mimarizm.com / 05 Şubat 2025
Almanya’nın Hannover kentindeki çatı katı dairesi, zor şartlar altında da sürdürülebilir yapım yöntemleriyle yüksek yaşam kalitesinin elde edilmesinin mümkün olduğunu gösteriyor.

©Sabine Bungert

Genç bir mühendis ve mimardan oluşan Eike Fischer ve Alina Krimpenfort çifti, Wilhelminian tarzı binada yer alan ve herhangi bir tadilattan geçmemiş, yalıtımsız, üstelik de tavan arası yangın hasarlı olan bu çatı dairesinde başkalarının çokça sorun gördüğü yerde çözümler hayal edebilmeyi başarmış. Önceden yenilenmiş olan çatı kaplamasına dokunmadan çatı kirişlerini değiştirmeyi başarmaları bile başlı başına bir planlama ve inşaat şaheseri. 

©Sabine Bungert

Çatı katının yenilenmesi iki senden fazla sürmüş ve düşünülenden zor olmuş. Sürdürülebilirliğe öncelik tanıyan çift, yeşillikte arsa üzerine yeni bir ev inşa etmek yerine mevcut olanı yenileme ve bunu yaparken ek yaşam alanı kazanma seçeneğini tercih ettiklerinden, mimar yaratıcılığı ve mühendis ustalığıyla bu çatı katını adım adım dönüştürmüşler. 

Bütün kararlarında mekânı olabildiğince işlevsel kullanmaya ve bunu yaparken de estetikten ödün vermemeye çalışmışlar. Sonuçtan ne kadar memnun olduklarını, her tatil dönüşü daha iyi anladıklarını belirtiyorlar. 

©Sabine Bungert

Yemek masasının üzerinde yer alan ahşap taşıyıcı strüktür çıplak bırakıldığından, üzerinde yer alan galerili tavan arasını görmek mümkün. Çatı pencerelerinden giren ışık ise aşağı kadar süzülüyor.

©Sabine Bungert

Binanın belirgin şekilde yuvarlatılmış köşesinde yer alan mekân, yenileme sonrası iki büyük penceresi olan iç açıcı bir yatak odasına dönüşmüş. 

©Sabine Bungert

Geçen yüzyılın başından kalma olan Wilhelminian tarzı bina, bir emlak firması tarafından satın alınarak kısmen modernleştirilmiş ve apartman dairelerine dönüştürülmüş.  Büyük oranda yenilenmesi ve tavan arasına da bağlanması gerektiğinden, çatı katı için uzun süre alıcı çıkmamış. 

©Privat (özel)

Her ne kadar alt katı tadilat görmüş olsa da, tavan arasının yangın hasarlı ve yalıtımsız olması satış cazibesini düşürmüş. 

Yenilemenin en önemli kalemlerini, çekirdek yenileme, taşıyıcı strüktürün yenilenmesi, çatı yalıtımı ve tavan arasına bağlantı sağlayan çelik merdiven oluşturmuş. Bunun dışında yapı sahipleri, açık planlı mutfakla yaşam ve yemek alanına yer açabilmek için birkaç duvarın yerini de değiştirmek zorunda kalmış. 

©Sabine Bungert

Ahşap basamakları olan yeni siyah metal merdiven oturma odası olarak tasarlanan tavan arasına çıkıyor. 

©Sabine Bungert

Banyoda kullanılan yeşil fayanslar ve açık renkli ahşap malzemeyle hızla değişen güncel akımlar yerine geçerliliğini yitirmeyen klasik bir sadelik tercih edilmiş. 

Sürdürülebilirliği öne çıkaran genç çift yapı malzemesi olarak ahşap veya linolyum gibi doğal malzemeleri tercih ederken, çatı yalıtımı için kenevir ve jütten yapılmış doğal elyaf kullanmış ve elektrik üretimi için de dışarıya fotovoltaik bir sistem yerleştirmiş. Akıllı ev sistemiyle ısıtma, aydınlatma ve gölgelendirme kontrol edilerek enerji tasarrufu da sağlanıyor.

©Sabine Bungert

Endüstriyel tarzı mutfak, tasarım klasiği yemek sandalyeleri ve rustik kirişlerle göz alıcı bir tezat oluştururken mekânı bölmek için basit bir perde sistemi öngörülmüş. 

Yenilemede yapı sahiplerini en çok zorlayan unsurlar daha önce kullanılmayan üst kattaki tavan arasının statik olarak güçlendirilmesi, yalıtılması ve genişletilmesi olmuş. Bunlar yapılırken tüm paydaşlarla koordinasyonun sağlanmasının ve inşaatı yerinde denetlemenin önemini vurgularken, bu sayede gerekli olmayan fazladan bir kirişin eklenmesini önleyebildiklerini de belirtiyorlar. Ayrıca sürdürebilir yapım yöntemi doğrultusunda doğal malzeme seçiminin ve akıllı bina kontrol sisteminin yaşam konforunu yükselttiğini de. 

©Sabine Bungert

Tarihi binanın orijinal elemanlarından olan camlı giriş kapısının modern iç mekân tasarımı ve görünür ahşap taşıyıcı strüktürle oluşturduğu tezat, koyu renkli mutfak ünitesiyle vurgulanıyor. 

©Aaron Wessels - Çatı dubleksinin alt kat planı

©Aaron Wessels - Çatı dubleksinin tavan arası planı 

Binanın dördüncü katında yer alan çatı dubleksinin alt katında açık planlı mutfak, yemek ve yaşam alanlarıyla birlikte banyo, ebeveyn ve çocuk odası da yer alıyor. Mutfağın balkonu ise iç avluya açılıyor. 

Çatı dubleksinin tavan arası katında yer alan galerili oturma odası çatı terasına açılıyor. Binanın cephe resminde, yuvarlak çatı köşesinin hemen sağında, manzaraya açılan çatı terasını ve yanındaki fotovoltaik panelleri görmek mümkün. 

Haber Schöner Wohnen'dan çevrilerek derlenmiştir. 


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :