Haussmann'ın Paris'i Gerçekten Haussmann'ın Eseri mi?

mimarizm.com / Amber EROYAN / 14 Mayıs 2013

Haussmann'ın yıkım ve yol açma çalışmalarının ardındaki iki temel hedefinin ulaşımı rahatlatmak ve yeni yapılşmalar için yer açmak olduğunu vurguladı. Haussmann'ın bu caddeleri, askeri nedenlerle açtığı yönündeki bilginin ise kesinlikle yanlış olduğunu belirterek, bunun ikincil bir önem teşkil ettiğinin altını çizdi.

III. Napolyon'un, ulaşımı rahatlatmak amacıyla yolları özellikle garlara hizmet edecek şekilde açtırdığına işaret eden Pinon, böylece banliyöde yaşayan burjuvaların kent merkezini yeniden fethettiğini belirtti.


 Uzun bir aranın ardından Paris'e yeniden gelenler geniş yollardan öyle etkilendi ki resimlerde caddeler (üstte Rue de Rivoli) olduğundan geniş çizilmeye başlandı.

Chantelot, Kont Siméon Komisyonu (1853), Jacoubet (1854), İmparator III. Napolyon planları üzerinden değişen sokak dokusunu aktaran Pinon; görevde olduğu 20 sene içerisinde 70 cadde açan Baron Haussmann'ın eserlerinden Rue des Ecoles (üniversiteler sokağı), Opéra Meydanı, Saint Germain Bulvarı ve Île de la Cité'nin istimlakını ayrıntılı olarak sundu.


  Boulevard Saint Germain


  Rue des Ecoles

Yol yapım çalışmalarının hangi finansal yöntemlerle gerçekleştirildiğinden de bahseden Pinon, kente çok pahalıya mal olan bu istimlaka ait borçların, Haussmann'ın 1870'te görevinden alınmasından seneler sonra, ancak 1930'da kapatıldığı bilgisini verdi.  

Yaptığı icraatlardan hareketle, Haussmann'ın yapıdan çok kentsel alana önem verdiğini savunan Pierre Pinon, anıtsal mimariye karşı olan valinin, Opera Meydanı oluşturulurken, çevresiyle uyum içinde ve öne çıkmayan yapılara onay verdiğini ekledi.


  Haussmann için kentsel tasarım hep mimariden daha önemliydi. Üstte: Place de l'Opéra (Opera Meydanı'nın açılması.

Görevi süresince kenti, toz bulutu ve gürültüye mahkum eden Haussmann'ın, 'tepeden inmeci' bir planlama yaklaşımı benimsediği düşünülecek olsa da, kamulaştırma çalışmalarından önce, İçişleri Bakanlığı işbirliğinde 'kamu yararı anketi' (enquête d'utilité publique) yaptırdığı biliniyor.


  Haussmann operasyonları esnasındai Paris 20 yıl boyunca büyük bir inşaat alanına dönüştü.

Pierre Pinon'un, 'Haussmannisme' konusunda verdiği diğer bir bilgi ise, planlama çalışmaları nedeniyle sıklıkla 'şehir plancısı' olarak anılan valinin, yeni Paris şekillenirken Mimar Deschamps'dan çokça yardım aldığı... Mimar Portet de kendisine üniversiteler sokağının planlanmasında destek oluyor. 

Ne var ki, o dönemki mimarların, binalardan çok kenti baş tacı eden bu vali ile çalışmayı tercih etmedikleri de tarihe geçmiş bir gerçek...

     
Duvarda Paris planı, önünde İstanbul (Constantinople) maketi ile, istiflenmiş projeler üzerinde bağdaş kurmuş Haussmann 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :