Mart ayında İstanbul Modern'de açılan "Hayallerden Gerçekler" sergisi, Ankara TSMD Mimarlık Merkezi'nde izleyicileri bekliyor.
VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD)'nin uzun soluklu ortak projesi VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi (VÇMD) 'nin üçüncü sergisi olan "HAYALLERDEN GERÇEKLER – Eğitim Üzerine Projeksiyonlar", İstanbul'un ardından Ankara'daki izleyicilerle buluşuyor.
TSMD Mimarlık Merkezi'nde gerçekleşen sergi, 15 Ekim Çarşamba akşamı düzenlenen "Eğitimde Alternatif Mimarlık Arayışları" paneli ile ziyerete açıldı.
"Yenilikler sosyal içerikli olmalıdır"
Prof. Dr. Ali Cengizkan'ın moderatörlüğünde yapılan panele, Prof. Dr. Şengül Öymen Gür, Cem İlhan ve Kayhan Karlı konuşmacı olarak katıldı.
Cengizkan'ın "Mimarlık okulları, yenilikçi mimarlık eğitim anlayışını nasıl kullanıyor?" sorusunu "yenilik" kavramına farklı bir açıdan yaklaşarak cevaplayan Prof. Dr. Şengül Öymen Gür, yeniliklerin sosyal içerikli olması ve hem toplumsal hem de bireysel olarak sorgulanması gerektiğini ifade etti. Yurtdışından farklı ve yaratıcı tasarım örnekleri göstererek, yaratıcılığın popüler projeler yaparak değil, sosyal içerikli projeler üreterek olabileceğini vurguladı.
Mimar Cem İlhan , Finlandiya'daki "The Best School of World" sergisindeki projelerden ve tasarım anlayışından bahsederek, kendi yaptığı eğitim yapısı projelerinden örnekler verdi.
"Bugün bildiğimiz her şey kağıt kalem çağı için tasarlanmıştır"
Kayhan Karlı ise, okul binalarının yaşam becerisine etkisinden bahsetti. "Bugün müfredatta bildiğimiz her şey kağıt, kalem çağı için tasarlanmıştır" diyen Karlı, eğitimi etkileyen faktörler arasında göç, dijital teknoloji ve beyin gücü olduğunu vurguladı.
Şebnem Yalınay Çinici'nin küratörlüğünde hazırlanan "VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi Sunar: HAYALLERDEN GERÇEKLER – Eğitim Üzerine Projeksiyonlar" sergisi, 30 Kasım'a kadar (Pazar hariç) her gün 10:00 - 19:00 saatleri arasında TSMD Mimarlık Merkezi'nde izlenebilir.