2012 Dünya Tasarım Başkenti seçilen beş kentten biri olan Helsinki, Finlandiya'nın geleneksel yapı malzemesi ahşabın yaratıcı yüzünü ön plana çıkarmaya hazırlanıyor. Tasarım başkenti programının en büyük destekçisi ise, yenilenebilir ve geri dönüştürülebilir ahşap ürünleri ile dikkat çeken UPM markası.
Tasarım başkentinin buluşma noktası olacak pavyon projesi, Aalto Üniversitesi öğrencisi Pyry-Pekka Kantonen'e ait.
Tasarım dünyasının bakışları, 2012 Dünya Tasarım Başkenti Helsinki vesilesiyle Finlandiya'ya çevrildiğinde çevreci ahşap firması UPM de, Biofore düşüncesinin gerçekten ne olduğunu uygulamalı olarak gösterme fırsatı bulacak. Geri dönüştürülebilir materyallerden üretilen yeni ürünler, yaratıcılıkla birleşerek dünya çapında tasarımlara dönüşüyor. 2012 Dünya Tasarım Başkenti Helsinki programı kapsamında, UPM'nin ahşap materyallerinden inşa edilerek buluşma noktası işlevi görecek pavyonda, yeni Fin tasarımı da görücüye çıkacak.
Kent merkezinde Tasarım Müzesi ile Fin Mimarlık Müzesi'nin arasında bir alana inşa edilecek olan pavyonun yapımında geridönüştürülebilir ahşap ürünler ve sürdürülebilir gelişmeye uyumlu kompozit ürünler kullanılacak.
UPM Marka Yönetimi Başkan Yardımcısı Elisa Nilsson , Dünya Tasarım Başkenti Helsinki ile kurulan ortaklık için duyduğu heyecanı şu sözlerle dile getiriyor:
"UPM için bu çalışma, sponsorluktan öte bir anlam taşıyor. Bu, daha çok stratejik bir proje. Biofore düşüncemiz, geleneksel ile yeni olanın, sıradışı ve yaratıcı bir şekilde, hem yenilikçi hem de sürdürülebilir bir biçimde birleşmesi fikri üzerine konumlandırıldı. Özellikle uluslararası alanda mimarlarla ve tasarımcılarla daha derin bir işbirliğine girmek istiyoruz. Hedefimiz daha iyi ürünler, hizmetler ve yaşam alanları üretmek. Aslında dünyanın en iyi tasarımı dediğimiz şey tam da budur."
Tasarım güçtür: "1+1+1 > 3"
2012 Dünya Tasarım Başkenti Helsinki Direktörü Pekka Timonen , pavyonun sembolik bir önemi olduğunun altını çizerek; "Pavyon, mimarlık ve tasarımın nasıl birleşebileceği konusunda bir konsept yaratılmasını sağlayacak" diyor.
Pavyon tasarım yarışmasının kazananı Kantonen, projesini tek bir kelimeyle özetliyor: Açıklık
'Sandviç projesi' olarak adlandırılan pavyon yapısı, Tasarım Müzesi ile Fin Mimarlık Müzesi 'ni birbirine bağlayacak. Timonen bu konuyla ilgili görüşlerini şu şekilde ifade ediyor:
"Bu pavyonla 1+1+1 işleminin 3'ten büyük olduğunu göstermek istedik."
Tasarımın öneminin uluslararası şirketlerle birlikte artıyor olması ise meselenin diğer bir önemli yönünü teşkil ediyor. Timonen, "Bütün akıllı şirketler tasarımın önemini fark ediyor. Yapılan araştırmalar, tasarıma uzun vadeli yatırım yapanların uluslararası alanda daha başarılı olduğunu gösteriyor" diyor.
"Ahşabın yaratıcı kullanımını vurguluyoruz"
Proje boyunca UPM çeşitli iş gruplarıyla beraber birçok alanda yer alacak. UPM Timber grubunun kereste ürün yelpazesi, işlenmiş odun ürünleri olan UPM Living ürünleri, UPM ProFi grubu yenilikçi kompozit malzemeleri, UPM Plywood grubunun son ürünü olan ve kolaylıkla şekil verilen Grada kontrplakları pavyonun inşasında kullanılacak. Ayrıca UPM Kağıt ve UPM RFID grubunun da tasarım başkenti çerçevesinde gerçekleştirilmesi planlanan projeleri mevcut.
Elisa Nilsson , konuyla ilgi olarak görüşlerini şu şekilde açıklıyor:
"UPM daha iyi bir Helsinki'nin oluşumuna kendi ürün ve malzemeleriyle katkıda bulunmak istiyor. Bu yıl tasarım başkenti olmamız, ahşabı geleneksel bir bina malzemesi olarak tanıtmamızın yanı sıra, ahşap bazlı ürünlerin yaratıcı kullanımını vurgulamamızı da sağlıyor. Dışarıdan her zaman anlaşılmasa da şirketimizin yaratıcı tarafı son derece kuvvetlidir."
Tasarım yarışmasının galibi: 'Açıklık'
Kazanan konseptin yaratıcısı olan Aalto Üniversitesi mimarlık öğrencisi Pyry-Pekka Kantonen'e göre ahşap; doğal, ekolojik ve anlaması kolay bir madde olduğundan ötürü iyi bir malzeme. Tasarımcı, kazanan girişimi tek bir kelimeyle özetliyor: Açıklık .
Kantonen, açıklık kavramını şu şekilde açıklıyor:
"Bu aynı zamanda yapıda da açıklık anlamına geliyor; yani bu yapı gelecekte kolayca uyarlanabilecek ve başka bir yere taşınabilecektir."
Pavyonun yapımına ilkbahar mevsiminde başlanacak ve Mayıs ayında çalışmalar bitirilecek. Pavyon bölümlerinin UPM fabrikasında prefabrik olarak hazırlanması ve bu şekilde kurulumun kolayca gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Sonbaharda ise binanın yeni kullanım amacı ve yeri belirlenecek.
2012 Dünya Tasarım Başkenti Helsinki
İngiliz yaşam stili dergisi Monocle, Haziran 2011 sayısında Helsinki'yi en yaşanabilir şehirler listesinin başında sıraladı. Helsinki ayrıca, dünyanın en küçük metropolü olarak da tanımlanıyor. Finlandiya nüfusunun beşte birine, yani bir milyondan fazla nüfusa sahip olan Helsinki, New York veya Tokyo gibi merkezlere göre oldukça küçük kalıyor. En temiz ve güvenli şehirlerden biri olarak dikkat çeken Helsinki, kültürel çeşitliliği açısından da benzersiz bir kent. 2012 Dünya Tasarım Başkenti kapsamında seçilen diğer şehirler ise Espoo, Vantaa, Kaunlainen ve Lahti .
Bu haber, UPM'nin The Griffin Dergisi'nden derlenmiştir.