"Her Yerde Kültür Merkezi Yapılıyor ama İşlev Yüklenemiyor"
mimarizm.com / E. Seda KAYIM
/ 26 Ocak 2012
Kazakistan, Astana Medya Merkezi; Libya, Tripoli Kongre Merkezi ve Ektavor Ginesi, Malabao Kongre Merkezi gibi projelerle ile son yıllarda kültür yapıları üzerine çok sayıda yeni ürün veren Tabanlıoğlu Mimarlık'ın Selçuklu Kongre Merkezi (SKM), özel ile kamusalı iç içe geçirerek kentle birlikte yaşayan bir yapı olmayı hedefliyor. Proje, kendisini çevreleyen meydana açılacak kapalı ve yarı-açık fuayeler ve sinema, alışveriş gibi rekreasyonel işlevlerin mekansal olarak bir araya getirdiği toplantı mekanları önerecek.
Selçuklu Belediyesi tarafından yaptırılan ve Konya Havaalanı ile kent merkezi arasında anayol üzerinde yer alacak Selçuklu Kongre Merkezi, 24.464 m²'lik arazi üzerinde toplam 29.700 m²'lik inşaat alanına sahip. Kongre organizasyonları üzerinden turistik bir fonksiyon üstlenecek yapı, konut bölgesine yakınlığının sağladığı yaya erişimi kolaylığı ile gündelik kent yaşamının da bir parçası olacak.
"Şehir burada yaşayacak"
Projeye programı tartışarak başladıklarını dile getiren Murat Tabanlıoğlu, hemen her yerde kültür ve kongre merkezleri yapıldığını ancak bu yapılara işlev yüklenemediğini vurguluyor. Tabanlıoğlu, "Biz ise, günün her saatinde ve tüm yıl boyunca kentlinin kullanımına açık olacak bir buluşma noktası tasarlamak istedik" diyor.
Selçuklu Kongre Merkezi'nin ana mekanları şöyle sıralanıyor: 2200 kişi kapasiteli amfi formunda ve çok-balkonlu bir kongre salonu, yine amfi formunda 800 kişilik bir tiyatro salonu ve üç bölümden oluşan toplam 1000 kişiye ev sahipliği yapacak sokak kotundaki balo salonu. Murat Tabanlıoğlu bu sonuncu mekanın "balo salonu" olarak adlandırılsa da aslında bir "düğün salonu" olduğunu belirtiyor. "Düğünler geleneğin önemli bir parçası ve burada aynı anda birden fazla düğün düzenlenebilecek."
Projede "sosyal bütünleşme ve kültür paylaşımının merkez olduğu bir sinerji"den yararlanmak üzere tek bir çatı altında farklı işlevlere atanmış bağımsız kütleler bir arada ele alınacak. Öncelikle fuayeler, tüm mekanların ortak kullanımına hizmet verecek. Bu fuayelerin bir bölümü yarı açık olacak. Ve tüm ana işlevler, söz konusunu yarı-açık ve kapalı fuaye mekanlarını paylaşacak. Öte yandan yapıda, teraslarla da açık hava alanları yaratılacak.
Ancak Merkez, sadece bu ana mekanların faaliyette olduğu zamanlarla kısıtlı olmayıp, restoran ve cafeleri, tematik dükkanları, cep sineması, atölyeleri ve toplantı mekanları ile kentlinin yoğun kullanımına açılacak. Murat Tabanlıoğlu SKM'deki hayatı şöyle tarifliyor: "Buraya film izlemeye, hediyeler almaya da gelinecek. Projenin önünde kurguladığımız bir meydana kurgulayacağız. Yapıyı çevreleyen bu meydan, bir kentsel buluşma alanı olarak açık hava etkinliklerine sahne olacak. Binanın yarı kapalı mekanları da, kafeteryaların açık ortak mekanları da bu meydana bakacak. Yani şehir burada yaşayacak."
Selçuklu ve Osmanlı'yı ‘kopyalamak' yerine ‘yorumlamak'
Modern mimarlık adına son yıllarda yapılanların kendilerini üzdüğünü belirten Murat Tabanlıoğlu, Selçuklu Kongre Merkezi'nin cephe tasarımında Selçuklu mimarlık geleneğinden motifleri yorumlayarak kullanılacaklarını dile getiriyor. "Selçuklu ve Osmanlı'yı kopyalamak çok kolay… Biz, Konya'da da incelediğimiz Selçuklu motiflerini nasıl dönüştürüp geliştirebileceğimizi ve günümüz çağdaş mimarisi ile nasıl buluşturabileceğimize baktık."
Bu cephe dokusu, iç mekandakilerin dışarısı ile görsel ilişkisini koparmayacak. Cephe yüzeylerinden birinde ise LED teknolojisi ile dev bir "tül" ekran yerleştirilecek ve burada SKM'de gerçekleştirilen etkinliklerin canlı görüntüleri yansıtılabilecek. Böylelikle yapı dışındakilerin iç mekanla görsel bir ilişki kurmaları sağlanacak.
.
Cephe dokusu aynı zamanda güneş kontrolü de sağlayacak. Çatıda bırakılan ışıklıklar ise, özellikle ana hacimler arasında konumlanan fuayelerde gün ışığından optimum yararlanmayı mümkün kılacak.
Tasarım, yapının barındırdığı işleve bağlı olarak ana ve yan fonksiyonlara farklılaşan yüksekliklerde kütleler atayacak. SKM binasında zemin kotunun altında fuayenin devamı, prova odaları ve dekor depolarıyla birlikte mekanik hacimler yer alacak. Projede 9.500 m²'lik açık, 100 araçlık da kapalı otopark alanı bulunacak.
Haziran ayında yapılacak ihalenin ardından yapımına Ağustos 2012‘de başlanacak olan Selçuklu Kongre Merkezi'nin 2013 yılı Eylül ayında tamamlanması planlanıyor. SKM özellikleri ve konumuyla, Konyalılarla birlikte kentin ziyaretçilerini de ağırlayacak.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın