Konya, Kongre Merkezine Tabanlıoğlu İmzası ile Kavuşuyor

Seda KAYIM / 25 Ocak 2012

Tabanloğlu Mimarlık ortakları Murat Tabanlıoğlu ve Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ile Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Tabanlıoğlu Mimarlık imzasını taşıyacak Selçuklu Kongre Merkezi projesini duyurmak üzere Konya Dedeman Otel'de basın mensupları ile bir araya geldi. 


Selçuklu Belediyesi'nin evsahipliğinde, Tabanlıoğlu Mimarlık'ın katılımıyla gerçekleşen toplantıda, belediye tarafından yaptırılan ve 2013'te açılması planlanan kongre merkezi hakkında bilgi verildi. 

Melkan Tabanlıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, hep özel sektor için kültür yapıları çalıştıklarını hatırlatan bu yıl ilk kez iki belediye (Fatih ve Konya belediyeleri) için kültür yapısı tasarladıklarını dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü:


İlk kez kamu için kültür merkezi tasarlıyorlar

"Türkiye'de şehirleşme ve planlamanın doğru yönlendirilmesi gerekiyor. Çalışmaların sadece yöneticilerin seçimine bırakılmaması, yetkin bir kurulun denetiminde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Dünyada da bu böyle yapılıyor. Bizde ise yerel yöneticinin vizyonerliğine kalıyor."

Mevlâna'nın şehri olan Konya'nın, dünyanın en eski yerleşim merkezi Çatalhöyük'ü de sınırları içinde barındırdığına dikkat çeken M.G. Tabanlıoğlu, kültürel mirasın önemine dikkat çekti.

Yabancı kentlerdeki kamusal buluşma noktalarını ister istemez Türkiye ile karşılaştırdığımızdan dem vuran Murat Tabanlıoğlu ise, geçtigimiz haftasonu bulunduğu Viyana'da, opera önündeki kalabalığı görünce, kültürün şehri nasıl dönüştürdüğüne bir kez daha şahit olduğunu belirtti. Tabanlıoğlu, bizde ise kamusal yaşamın avm'lerde geliştiğine dikkat çekti.


"İnsanların 365 gün buluşabileceği bir yer yapmak istedik"

Kültürün, kentin merkezine yerleşmesi gerektiğini vurgulayan Murat Tabanlıoğlu, "Bu gibi merkezler çok daha farklı kurgulanmalı" diyerek Centre Pompidou örneğini verdi ve böyle bir şehirde, böylesi bir işlevi karşılarken, salon, tiyatro, ofis vb. donatılar koymak yerine, insanların 365 gün buluşabileceği bir yer yapmak istediklerini ekledi. Murat Tabanlıoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

"İstanbul Modern'de de 'insan müzeye nasıl getirtilir?' sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Hayatında müzeye gelmeyen restorana uğrasın, kütüphaneye gelsin ve müze onu çeksin istedik. Mimar olarak görevimiz, bize verilen programı geliştirmektir; babam da AKM'ye böyle yaklaşmıştı. Kendisinden opera salonu istenmiş ancak o, içinde sergiler düzenlenecek, kamuyu buluşturacak bir yer planlamıştı. Bizim AKM yenilememizde ise, 'artık insanlar önünde degil, içinde buluşsun' dendi. Bugün projenin ilerleyememesindeki en temel sorunlardan biri bu oldu çünkü sanatçılar mekanın özelleştirilmesini istiyor. Ama biri diğerini engellemez. Ticari işlevler de eklenebilir, oraya canlılık getirir, karşı çıkmamak gerekir."





Konya, kongre turizmi potansiyeline odalanacak

Proje mimarlarının ardından söz alan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 30 bin metrekarelik kongre merkezinin, 50 milyon TL'ye mal olmasının hedeflendiğini belirtti. Altay, her yıl 2 milyon turist çeken Konya'da, hızlı trenin hizmete açılmasıyla birlikte yerli turist sayısında artış sağlandığını kaydetti. 2013'te Konya-İstanbul yolculuğunun 3,5 saate düşeceğini müjdeledi:

"Yabancı turistin burada kalmasını sağlayamıyoruz. Antalya'dan geliyor, Mevlana Müzesi'ni görüyor ve dönüyorlar. Biz onlar burada tutmak istiyoruz. Dünyanın ilk kelebek müzesini açacağız. Ama bu daha etraflı bir plan olmak zorunda. Hedeflediğimiz turist sirkülasyonu için kenti hazirlamamız gerek. Tüm kaynak ve performansımızı kongre merkezine akıtmamız siyaseten elbette doğru olmaz.

Kongre turizmi tüm dünyada bir potanasiyel. Biz de bu potansiyeli üretmek istiyoruz. Ona destek olacak otel ve turistik hizmetler için yatırımı çekecek ve istihdam yaratacak. Merkezi belediyenin işletmesinin çok doğru olacağını düşünmüyorum, şu anda startejik ortağımız Dedeman.

Mevcut bütçemiz 137 milyon, önümüzdeki sene için hedef bütçemiz ise 250 milyon. Kaynak üretiyoruz, maliyemizi sıkı takip ediyoruz. Konya'daki Dedeman ve Rixos otelleri pahalı yerler. Bu oteller ile Mevlana Kültür Merkezi'nin dışında buluşulabilecek mekan yok. Yeni bir altyapı ile farklı fonksiyonları biraraya getirmek gerek."

Temmuz'da temeli atılacak olan kongre merkezinin, 2013'te açılması planlanıyor. 2000 kişilik kongre salonu, 800 kişilik tiyatro salonu, 1000 kişilik balo salonunun yer alacağı merkezde, aynı zamanda restoran ve kafeler, tematik dükkanlar, cep sineması, atölye ve toplantı mekanları da bulunacak.

 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :