Türkiye'deki içmimarları bir araya getirerek mesleki sorunların çözümüne yönelik bilinçlendirmeyi hedefleyen icmimar.com internet sitesi tarafından düzenlenen "Türkiye'de İç Mimarlık Mesleğinin Yeri" konulu toplantı 5 Şubat 2011 Cumartesi günü Büyükhanlı Park Hotel & Residence'ta gerçekleştirildi.
"İçmimarlığı engellemek mimarlığı engellemektir"
Çağdaş mimarlığın gereksinimlerinden doğan meslek dallarının, kendi sınırları çerçevesinde ve birbirleriyle işbirliği halinde görevlerini icra etmeleri, ülkemizdeki imar faaliyetlerinde çıtanın yükseltilmesi açısından çok büyük önem taşıyor. Toplantının konusu olan "Türkiye'de İç Mimarlık Mesleğinin Yeri" başlığı altında, içmimarların haklarını savunmak adına, mimarlık ve içmimarlık yetki sınırları etrafında başlatılan tartışmalara Ertuğrul Çağrı Korkmaz cevap niteliğinde bir bildiri sundu:
"Mimar Sinan devrinde geçerli olan 'mimar' unvanına ve mimar-bürokrat ayrıcalıklarına, bugün de sahip olmayı isteyen günümüz mimarları; acaba bir Mimar Sinan olmadıklarının ve çağımızın hızının ihtisaslaşma ve ekip halinde çalışmayı zorunlu kıldığının farkında değiller mi? Bir taraftan modern ve çağdaş olduklarını iddia edip, bir taraftan da hayatın akışının önüne set çekmeye çalışmak istercesine, kökleşmiş bir meslek dalının hukuki haklarını engellemeye çalışmak, tutarsızca bir bağnazlıktan başka bir şey değildir. İçmimarlığın, peyzaj mimarlığının ve benzerlerinin gelişmesi demek, mimarlığın bir bütün halinde gelişmesi demektir. İçmimarlığın önüne konan taş, aslında mimarlığın önüne konulmuştur"ifadelerini kullanan Korkmaz'ın bildirisinde yer alan ana başlıklar ve öneriler ise şunlar oldu:
• Mimarlık ilgili diğer dalların üstünde bir ayrıcalığa sahip midir?
• İçmimarlık, mimari yapının bütünlüğüne zarar verir mi?
• Mimarlar içmimarlık yapabilmekte midirler?
• İçmimarlık hizmeti bir lüks müdür?
• Geleneksel mimarlık yöntemleri, günümüze kaynak veya örnek teşkil edebilir mi?
• İçmimarlık kanunen korunamaz mı?
• İçmimarlık bölümleri hangi fakültelerde yer almalı?
Öneriler
1. TMMOB ve imar yönetmeliklerinin, imza yetkisi ve sorumluluğu vermek suretiyle içmimarların imar sürecine resmen dahil edilmesi, adaletin tartışmasız bir gereğidir.
2. Çizilen içmimari projelerin doğru uygulanıp uygulanmadığını denetleyebilmek ve içmimari kalitenin yerinde temin edilebilmesi için, içmimarların yapı denetim sistemine de dahil edilmeleri bir zorunluluktur.
3. İçmimarlık, peyzaj mimarlığı, şehir planlama vb dalların eğitimlerinin, mimarlık eğitimi ile kaynaştırılması, ilk yıllarda ortak temel dersler aldıktan sonra dallara ayrılmaları, mesleki çekişmelerin kökten çözümü için şarttır.
4. 'Mimar' unvanı kaldırılıp yerine 'mimari uzmanlıklar' getirilmelidir.
5. Mimarlığın hiç bir dalının, diğerleri üzerinde mutlak hakimiyeti, üstünlüğü veya şovenci bir ayrıcalığı kabul edilemez. (Bildirinin tamamına ulaşmak için tıklayınız)
İçmimarlar için değil, herkes için içmimarlığı savunmak
Sinem Arısoy ise görüşlerini açıklarken;
"Binalar var oldukça içmimarlar da var olacaklar. Bugün mimarlıktan daha gözde olan mesleğimizin git gide farkına varılan bir boyutu da, içmimarlığın lüks olmaktan öte herkes için bir ihtiyaç olduğu gerçeğidir. Bu çerçevede içmimarlığı savunabilmek ve halen yaşadığımız kanuni mağduriyete son verebilmek için ise tüm içmimarların öncelikle birlik ruhuna sahip olmaları ve birlikte hareket etmeleri gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.
M.E.B onaylı içmimarlık kursları sektöre zarar veriyor
Bir diğer gündem maddesi olan 'iç mimarlık sertifika programları' hakkında içmimarların rahatsızlıklarını dile getiren Mustafa Erciyas ise;
"Toplumun her kesimine hizmet veren içmimarlık mesleğinin, bu tür programlar ile kalitesi düşürülmektedir. 4 yıllık lisans düzeyindeki iç mimarlık eğitimi bile yetersiz kalırken, 2 yıllık sertifika düzeyindeki eğitimler ile mesleki onurumuz zedelenmekte ve yıpratılmaktadır" dedi.
Öğrenciler, içmimarlar ve İçmimarlar Odası bir aradaydı
TMMOB İçmimarlar Odası Yönetim Kurulu'ndan Egemen Kaya'nın hazır bulunduğu toplantıda; içmimarların unvanlarına sahip çıkması gerektiği ve üniversitelerden mezun olan her içmimarın hem mesleğini yapabilmesi hem de mesleğin güçlenmesine katkıda bulunması için TMMOB İçmimarlar Odası'na kayıt olmasının bir zorunluluk olduğu dile getirildi.
Meslek insanları ile öğrencilerin buluşma imkanı bulduğu toplantıda, içmimarlık eğitimindeki eksikliklerden, iş hayatına atılan genç girişimcilerin sektörle yüz yüze gelene kadar pek çok konudan haberdar olmadıklarından, içmimarlık öğrencilerine üniversite temsilcilikleri sağlayan icmimar.com'un yeni nesil içmimarlar için önemli fırsatlar sunduğundan da bahsedildi.
Bilkent Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü 2. sınıf öğrencisi Bilgen Önder, içmimarlık eğitiminde güncel yapı malzemelerinin eğitim sürecine dahil edilmesi ve bunların uygulamasına yönelik örneklerin öğrencilere verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü öğrencisi Melodi Şaşmaz, Kıbrıs'taki üniversitelerde iç mimarlık eğitimi alan öğrencilerinin TMMOB İçmimarlar Odası'na öğrenci üye kaydı yaptırabilmesi ve en azından T.C. uyruklu olanların bu haklardan faydalanabilmesinin gerekliliğini dile getirdi.
Toplantı ile ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.