İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ), mimarlık alanındaki üstün başarılı çalışmaları nedeniyle Y. Müh. Mimar Doğan Hasol'a "Onursal Doktora" (Doctor Honoris Causa) payesi verdi. Bu nedenle 17 Ekim 2012 Çarşamba günü İKÜ, Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi'nde akademik bir tören düzenlendi.
Tören, Doğan Hasol'un yaşam öyküsünü özetleyen bir video gösterimi ardından piyanist Malik Halçe'nin performansı ile başladı. Törende ilk söz alansa, Hasol'un özgeçmişine ilişkin bir konuşma yapan İKÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Şener Küçükdoğu oldu. Küçükdoğu'nun ardından İKÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Ertürk kürsüye çıkarak Hasol'a verilen Onursal Doktora'ya ilişkin senato kararını okudu. Senato kararında şu ifadeler yer aldı:
"1960'lı yıllardan bu yana Türk Mimarlık yaşamında; Yapı-Endüstri Merkezi'ni kurarak endüstri ile mimarlık arasında köprü kurması, bu merkezi uluslararası mesleki bir örgüt haline getirmesi, Yapı Dergisi'ni yalnız Türkiye'de değil bütün dünyada önemli bir referans haline getirmesi, düzenlediği sayısız kongre, konferans ve sempozyum ile Türk mimarlık yaşamının zenginleşmesine katkıda bulunmasından, çeşitli sivil örgütlerde aldığı görevlerle topluma olumlu katkıları; yayınladığı sayısız makale ve kitaplarıyla toplumun ve özellikle mimarinin düşünsel yapısına yaptığı olağanüstü katkılar; Yaptığı nitelikli mimari projelerle örnek oluşturması; Özellikle farklı dillerde yayınladığı mimarlık sözlükleri, çeşitli yayın organlarında yazdığı günlük yazılarla toplumu aydınlatması, çeşitli konferanslarda gençlere sunduğu örnek adam kişiliği. Kişisel ilişkilerde gençlere verdiği pozitif enerjisi. Geçmişte topluma, eğitime katkıda bulunan kişilerin özelliklerinin yeni kuşaklara aktarılmasındaki katkıları; Eğitime ve özellikle mimarlık eğitimine yaptığı düşünsel katkıları, Aydın bir mimar olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerini ve kazanımlarını korumakta gösterdiği kararlılık, nedeniyle İKÜ Senatosu kurulunca Doğan Hasol'a, onur doktorası verilmesine oy birliği ile karar verilmiştir."
Senato kararının okunmasının ardından sözü, İKÜ Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer aldı. "Senatomuzun aldığı bu karar üniversitemizin bir anlamda çıtasını da belirlemiştir." diyen Koçer, "Onursal Doktora ödüllerinin anlamı şudur; onursal doktorayı veren kurum ve alan kişi, her ikisi de saygın olmalıdır ve amaçları birbirine paralel olmalıdır ve tek amaçta Aydınlık Türkiye'yi yaratmaktır." diyerek Hasol'u tebrik etti.
Koçer'in ardından kürsüye İKÜ Mütevelli heyeti Onursal Başkanı İnş. Yük. Müh. Fahamettin Akıngüç çıktı. Akıngüç, Türk mimarlık tarihinde mimar ve akademisyen olarak önemli bir yeri olduğunu ancak kendisi için en önemli yanının girişimci yanı olduğunun altını çizerek, "Kurucusu olduğum bu üniversitede Doğan Hasol'a onursal doktora vermekten gurur duyuyorum." dedi.
Konuşmaların ardından Doğan Hasol'a onursal doktora belgesi verildi. Teslim töreninin ardından konuşma yapan Hasol sözlerine, İKÜ tarafından kendisine verilen onursal doktoradan büyük mutluluk duyduğunu belirterek başladı. Önceki sunumlarda da değinildiği gibi yaşamında farklı alanlarda çalışmalar yaptığına değinen Hasol, "Bunları niçin yaptın diye sorduğunuz zaman; yakın zamanda çıkan bir Doğan Hasol kitabı var. Onun adı ‘Aferin Desinler Diye'. Bana bunu sorduklarında ‘Aferin Desinler Diye' dedim başka bir beklentim olmadı." dedi.
Konuşmasında 1937'de başlayan yaşam serüvenini Türkiye'nin bu yaşama paralel kırılma noktaları ve dönemleri ile birlikte anlatan Hasol, onursal doktorayı kendisine değer görenlere ve yaşamı boyunca kendisine eşlik eden ailesine, arkadaşlarına hocalarına ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.