Kamusal Alana Odaklanan Bienal, Dönüşümün Atıl Bıraktığı Yapılara Konuşlanacak

mimarizm.com / 09 Ocak 2013

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding'in sponsorluğunda 14 Eylül - 10 Kasım 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 13. İstanbul Bienali'nin başlığı, bienalin küratörü Fulya Erdemci tarafından açıklandı.

13. İstanbul Bienali'nin başlığı ve kavramsal çerçevesi, küratörü Fulya Erdemci tarafından 8 Ocak Salı günü İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya, Fulya Erdemci'nin yanı sıra İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer de konuşmacı olarak katıldı. 13. İstanbul Bienali'nin başlığını, şair Lale Müldür'ün aynı adlı kitabından alıntılayarak "Anne, ben barbar mıyım?" olarak belirleyen Fulya Erdemci, toplantıda kavramsal çerçeveyi anlattı. 

13. İstanbul Bienali'nin odak noktasının, siyasi bir forum olarak kamusal alan fikri olacağını açıklayan Fulya Erdemci'ye göre, tanımı ve içeriği üzerine çok tartışılan bu kavram, güncel demokrasi biçimlerini sorgulayan, günümüzün mekansal-ekonomik politikalarını tartışmaya açan, uygarlık ile barbarlık kavramlarını sorunsallaştıran ve bu bağlamda sanatın rolünü araştıran bir matris işlevi görecek.

Bugün toplumdaki "mutlak öteki"ye işaret eden "barbar" tanımlamasının tekrar gündeme getirilmesinin neyi ortaya koyduğunu sorgulayan Erdemci, baskın ve kemikleşmiş söylemleri sarsarak, toplumdaki en zayıf ve dışlanmışların da sesinin duyurulacağı bir alan açmak adına, sanatın yeni pozisyonlar yaratma ve yeni öznellikler inşa etme potansiyeline işaret etti.


Bu bienal,
kentsel dönüşüm sonucunda boş bırakılan kamusal yapılara konuşlanacak

Erdemci, İstanbul Bienali'nin, kamusal alan söyleminin toplumsal siyasi bir forum yaratma olanağını, mekansal-ekonomik adalet, kamusal alanda sanat ve sanat-pazar ilişkilerinin açımlanması üzerinden öne çıkarmayı amaçladığını da belirtti. "Kamusallık" kavramını yeniden düşünme imkanı yaratacak İstanbul Bienali, yeni düşünce ve hayalgücü kanalları açmayı hedefleyerek, kamusal bir buluşma ve tartışma zeminini harekete geçirecek.

Toplantıda ayrıca, 13. İstanbul Bienali'nin sergi mekanları olarak, kentsel dönüşüm sonucunda geçici olarak boş bırakılan kamusal yapıların kullanılacağı bilgisi de verildi. Sergilerin yer almasının planlandığı mekanlar arasında, adliyeler, okullar, askeri yapılar, postaneler, tren istasyonları gibi eski ulaşım merkezleri, depo veya tersane gibi eski endüstriyel yapılar ve yoğun tartışmalara konu olan Taksim Meydanı ile Gezi Parkı gibi kamusal kent mekanları yer alıyor. Bunun yanı sıra, alışveriş merkezleri, oteller ve ofis-konut kuleleri gibi günümüz şehirciliğinin alametifarikalarının da sanatsal müdahalelere açılmasının düşünüldüğü aktarıldı.


İstanbul'un kentsel dönüşümü "Kamusal Simya" programıyla masaya yatırılacak

Bige Örer toplantıda 13. İstanbul Bienali kapsamında, Şubat ayında başlayacak 13. İstanbul Bienali Kamusal Programı ile ilgili de bilgi verdi. Fulya Erdemci'yle beraber, Goldsmiths, Londra Üniversitesi Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi ve Güzel Sanatlar ve Küratörlük Doktora Araştırmaları Programı Direktörü Dr. Andrea Phillips'in eş küratörlüğünü üstlendiği, "Kamusal Simya" başlığını taşıyacak kamusal program, sanatsal üretimle bilgi üretimini bir araya getirmeyi amaçlayacak. Bienalin sonuna kadar farklı başlıklar altında düzenlenecek bir dizi konuşma, atölye, seminer ve performansla hem Türkiye'de hem de dünyanın dört bir yanında geleneksel anlamıyla "kamu" kavramını dönüşüme uğratmaya devam eden siyasi ve şiirsel simyanın nasıl işlediği araştırılacak. Kamusal programın ilk etkinlikleri, 8-10 Şubat tarihleri arasında "Şehri Kamusallaştırmak" başlığı altında, İstanbul'un güncel kentsel dönüşümüne odaklanacak.


  Andrea Phillips, Fulya Erdemci, Lale Müldür, Bige Örer

İstanbul Bienali Danışma Kurulu; dOCUMENTA (13) Sanat Direktörü Carolyn Christov-Bakargiev, sanatçı Ayşe Erkmen, sanat danışmanı Melih Fereli, San Francisco Sanat Enstitüsü Sergiler ve Kamusal Programlar Yönetmeni ve Sergi Araştırmaları ve Müzecilik Bölümü Başkanı Hou Hanru ve Al-Ma'mal Foundation for Contemporary Art direktörü Jack Persekian'dan oluşuyor. Bienalin görsel kimliği ve yayınları ise Ruben Pater, LAVA Amsterdam tarafından hazırlanıyor.


Bienalle eklemlenen diğer etkinlikler

- 13. İstanbul Bienali etkinlikleri arasında, 30 Mart - 14 Nisan tarihleri arasındaki 32. İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek özel bir film seçkisinin de olacağı açıklandı. İstanbul Bienali film gösterim programı  kapsamında, barbarlık, sivil uyanış, şehir kavramlarını tartışmaya açan filmlerin yer alacağı belirtildi.

- Kamusal program süresince, yeni sanat eleştirmenleri için bir Sanat Yazarlığı Atölyesi düzenlenecek. Bienalin küratöryal ekibiyle birlikte çalışmaya davet edilecek yazarlar, bu atölye kapsamında sanatsal ve küratöryal projeler üzerine yeni metinler geliştirecek. Bu atölyenin sonuçları bienalin açılışına kadar ve bienal boyunca çevrimiçi bir platformda yayımlanacak. Atölyeye katılacak yazarlar açık çağrıyla belirlenecek.


Proje başvuruları için son gün; 1 Mart 2013

13. İstanbul Bienali'ne başvurmak isteyen sanatçıların proje önerileri ile birlikte portfolyolarını 1 Mart 2013 tarihine kadar, application.biennial@iksv.org adresine ulaştırmaları gerekiyor. 13. İstanbul Bienali'ne davet edilecek sanatçılar ve projeleri Haziran ayında kesinleşecek.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :