"Kapoor, Malzemeye Kendini Bulması İçin Alan Açıyor"

mimarizm.com / 09 Eylül 2013

Sakıp Sabancı Müzesi, önde gelen uluslararası sanatçı Anish Kapoor'un Türkiye'deki ilk kapsamlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Serginin küratörü Sir Norman Rosenthal, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Kapoor'un zamansız eserlere imza attığına dikkat çekerek, "Malzeme için alan açarak, onun kendisini bulmasını sağlıyor" dedi.

Akbank'ın 65. yıldönümü kapsamında sponsor olduğu sergi, Anish Kapoor'un mermer, kaymaktaşı gibi malzemelerle yapılan, çoğu daha önce sergilenmemiş taş eserlerine odaklanan ilk sergi olma özelliğini taşıyor. Gök Ayna (Sky Mirror) ve Sarı (Yellow) gibi heykel, mimarlık, mühendislik ve teknolojiyi bir araya getiren ikonik eserleri içeren sergi, Sakıp Sabancı Müzesi'nin galerileri ve bahçesinde görülebilecek.

Kapoor'un taş eserleri ilk kez İstanbul'da sergileniyor

Sergiyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, "Dört bienaldir çağdaş sanatçıların sergilerine yer veriyoruz. Sakıp Sabancı Müzesi olarak çağdaş sanatın ustası Anish Kapoor'u kapsamlı bir sergiyle ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İstanbul'un yabancısı olmayan Kapoor, pek çok kez geldiği şehrimize bu kez uzun yıllardır üzerinde çalıştığı ancak daha önce sergilemediği taş ağırlıklı eserleriyle geldi. Dünyanın farklı bölgelerinden gelen binlerce yıllık yer kabuğu katmanlarının oluşturduğu ve fazla el değmemiş duygusu veren taş eserlerin yanı sıra sanatçının Sarı ve Gök Ayna gibi tanınmış eserleri sergimizde yer alıyor. Sergiye eşlik eden konferans ve panel sayesinde İstanbullu sanatseverler Kapoor'u daha yakından tanıma fırsatı bulacak." dedi.

Müzenin tüm galeri alanları ile bahçesinde ziyaretçilerle buluşan serginin küratörlüğünü dünya sanat çevrelerince yakından tanınan Sir Norman Rosenthal'in üstlenmesinden onur duyduğunu belirten Nazan Ölçer; "Sir Norman Rosenthal Avrupa'nın en önemli sanat kurumlarında çağdaş sanatın yolunu açmış bir isim. Aynı zamanda SSM Danışma Kurulu Üyesi olan Rosenthal, müzemizi 2011 yılında Anish Kapoor'la birlikte ziyaret ettiğinden beri bu serginin gerçekleşmesi için bizlere büyük destek verdi. Sanatseverlerin merakla beklediği, böylesi önemli bir serginin SSM'de açılmasını her şeyden önce bir sanat hamisi olan Suzan Sabancı Dinçer'e borçlu olduğumuzu da önemle vurgulamak isterim."

Üç katmanlı gizem ve zamansızlık hissi...

Serginin küratörlüğünü yapan Norman Rosenthal sergiyle ilgili olarak şunları söyledi:

"Anish Kapoor'un, serginin odak noktasını oluşturan, soyut taş eserlerinde esas olarak dikkate değer nokta, bu eserlerin sonsuzluk ve zaman kavramlarını tanımlamak için özgün yollarının olması. Son 30 yıllık süreçte mermer, oniks, kaymaktaşı, granit, kumtaşı ve diğer taş türleri kullanılarak ortaya çıkan bu taş eserlere bakan birinin aklına tarihsel zamanın felsefeleri ve gerçeklikleri hakkında birçok bakış açısı geliyor. Bu eserler izleyiciyi biçim ve maddede saklı üç katmanlı gizemi düşünmeye davet eder. Kapoor, her biri kişisel ve imalı anlamlar içeren çağdaş formları elde edebilmek için oyma veya şekil verme gibi eski çağ geleneklerini takip eden az sayıdaki sanatçıdan biridir. Belki de Kapoor'un sanatının en muhteşem yönü, özellikle de taş eserlerinin verdiği, eserlerin yaratıldığı zamanın tahmin edilemez oluşuyla birlikte ortaya çıkan zamansızlık duygusu..."

"Taş, içine dalabileceğiniz gizemli bir malzeme"

Toplantıda konuşan Anish Kapoor ise: "Mermer ve kaymaktaşından yapılan bazı eserlerimin ilk kez bu müzede ve Boğaz'ın kıyısındaki bahçede izlenebileceği, Türkiye'deki ilk kapsamlı sergimi sunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Yıllar boyu birlikte çalıştığım Norman Rosenthal ile bu sergide işbirliği yapmış olmaktan da büyük mutluluk duyuyorum. Taş, içine dalabileceğiniz gizemli bir malzeme. Yaptığım taş heykeller ölçeği nedeniyle müze için biraz zorlayıcıydı ama bunları özellikle iç mekanda sergilemek istedim." dedi.

Sürdürülebilir bir istikrar için tam 65 yıldır çalıştıklarını vurgulayan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, "Başarılı bir ekonomik ve finansal performans tek başına refahın, gelişmişliğin ve medeniyetin bir göstergesi değil. Bunun yanında, kültür ve sanat alanındaki atılımlar da bir toplumun ileri gitmesi, gelecek kuşaklara kalıcı bir iz bırakılabilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, önceliklendirdiğimiz konulardan biri de kültür ve sanat alanındaki projeler, çalışmalar. Anish Kapoor gibi dünyanın önde gelen sanatçılarının etkinliklerinin ülkemizde gerçekleştirilmesi, ülkemizin dünyanın başlıca uluslararası sanat merkezleri arasında yerini alabilmesine de vesile oluyor." dedi.

Türkiye'nin önünde 2023 hedeflerinin bulunduğunun altını çizen Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "Ancak bu hedeflere sadece ekonomik performansımızla değil, kültür, sanat, spor gibi diğer alanlardaki zenginliklerimizle, başarılarımızla da ulaşacağız. Kültür sanat alanındaki çalışmalarımız geniş bir perspektife yayılıyor. Akbank olarak yine sanatseverleri mutlu edecek, onları sanatın farklı ve büyülü dünyasıyla buluşturacak bir etkinliğe imza atıyoruz. Bankamızın 65. kuruluş yıldönümünü, dünyanın en etkili çağdaş sanatçıları arasında gösterilen Anish Kapoor'un sergisi ile kutluyoruz. Bu büyük sanatçının sergisine destek verirken herkesi farklı düşünmeye ve yaratıcılığa teşvik eden bir organizasyona da imza attığımıza inanıyoruz." dedi.

Rosenthal, Kapoor'u anlatıyor 

Toplantı sonrasında, küratör Norman Rosenthal rehberliğinde bir sergi turu düzenlendi. Rosenthal, eserleri yorumlarken Kapoor'un sanatına ilişkin şu değerlendireme bulundu:

"Kapoor, malzemenin kendini anlatmasına olanak tanıyor. Malzeme için alan açarak, onun kendisini bulmasını sağlıyor. Eserleri sadece bir form olmanın ötesinde, mekanın bir formu olma özelliğini taşıyor. Kapoor'un eserlerinin önemli bir yönü de eril olanın dişi olanla buluşması."

Kapoor'un ağzından sanatını dinleyin

Anish Kapoor, sergi paralelinde SSM'de bir konferans verecek. Sanatseverlere Anish Kapoor'un ağzından sanatını dinlemek için bulunmaz fırsat sunan konferans 10 Eylül günü saat 10:00 'da SSM'de gerçekleştirilecek.

11 Eylül'de saat 14:30'da düzenlenecek "Klasik Sanat Müzelerinde Çağdaş Sanatın Yeri" başlıklı panel ise serginin diğer önemli programını oluşturuyor. Uluslararası müze direktörleri ve küratörlerini ağırlayacak panelin konuşmacıları arasında "Anish Kapoor İstanbul'da" sergisinin küratörü Sir Norman Rosenthal, Londra Victoria & Albert (V&A) Müzesi Direktörü Prof. Dr. Martin Roth, New York Modern Sanat Müzesi (MoMA) Direktörü Dr. Glenn D. Lowry, Chantilly  Şatosu Condé Müzesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Jean-François Jarrige, Harvard Üniversitesi Sanat Müzesi direktörü Dr. Thomas W. Lentz ve sanat eleştirmeni ve bağımsız küratör Deepak Ananth yer alıyor. Panel, Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek.

SSM'de ayrıca sergi süresince British Council İstanbul işbirliği ile çağdaş sanat üzerine atölyelerdüzenlenecek. Etkinlikler kapsamında, her zaman olduğu gibi çocuk atölyeleri ve film gösterimleri de olacak.

"Anish Kapoor İstanbul'da" sergisi, 10 Eylül 2013 – 5 Ocak 2014 tarihleri arasında SSM'de ziyaret edilebilecek.


Anish Kapoor hakkında ayrıntılı bilgi için ilerleyiniz >>>>>


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :