Kentsel Dönüşüm Külliyatı Genişliyor

mimarizm.com / 21 Mayıs 2013

Mimarlık ve planlama jargonuna ait bir kavramken, bugün toplumsal bir gerçeğe işaret eden 'kentsel dönüşüm', yayıncıların da gözde konularından biri haline geldi. Biz de bu bereketten hareketle, dönüşüm külliyatına eklenen iki yeni eseri sayfalarımıza taşıyalım dedik...


Milyonluk Manzara: Kentsel Dönüşümün Resimleri
Fotoğraflar: Nar Photos, İletişim Yayınları, 264 sayfa

Kentsel dönüşüm kenti nasıl dönüştürüyor, neye dönüştürüyor? Kentsel dönüşümün ortaya çıkardığı manzara nedir? Hem mecazi anlamıyla, nasıl bir manzara: Nasıl bir mekânsal düzen, nasıl bir sosyal ilişki örgüsü, nasıl bir sınıfsal-toplumsal doku? Hem de düz anlamıyla, nasıl bir manzara: nasıl bir peyzaj, nasıl bir coğrafya, nasıl bir kent resmi?

Milyonluk Manzara'daki fotoğraflar ve yazılar, farklı cephelerden, farklı dillerle, kentsel dönüşüm rejimine bakıyor. Fotoğraflar, kentsel dönüşüm manzarasını görkemli tekinsizliğiyle gözler önüne seriyor. Akademisyenler, mimarlar, gazeteciler, kentsel dönüşümün analizini yapıyor. Edebiyatçılar, 'hissedilen' kentsel dönüşümü anlatıyor.

Nar Photos Kolektifi: Semih Akşeker, Cihan Aktaş, Hakan Bıçakcı, İhsan Bilgin, Tanıl Bora, Gaye Boralıoğlu, Funda Şenol Cantek, Haydar Ergülen, Alev Erkilet, Özgür Sevgi Göral , Pınar Öğünç, Jean-François Pérouse, Mine Söğüt, Özcan Yurdalan, Turgut Yüksel

*  *  *


Kentsel Dönüşüm ve İnsan Hakları
Yayına Hazırlayan: Belgin Çınar 
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları / İnsan Hakları Hukuku Çalışmaları Dizisi

Kentsel Dönüşüm ve İnsan Hakları başlıklı çalışma, kent ve insan hakları kavramlarını disiplinler arası bir yaklaşımla inceleyen makalelerden oluşuyor. Bu katkılar, daha önce İstanbul Bilgi Üniversitesi, İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Kent ve İnsan Hakları Sempozyumu'nda yapılmış sunumlara dayanıyor.

Sosyal bilimler açısından, ‘kentsel dönüşüm' uygulamasıyla ilgili, kent ve insan hakları kavramları bağlamında bir yaklaşımla, kent hakkı, kentli hakları, kentte insan hakları, kentsel hizmetlere erişim hakkı gibi ‘hak' vurgusunu ön planda tutan incelemeler, hem genel hem de kent ölçeğinde bir demokrasi iklimi içinde anlamlıdır. Bu aslında, bireysel hak alanlarının özerkliği, kendi geleceğini tayin etme olanaklarına sahip olma, özel ve kamusal iletişim kanallarının açıklığı ve bununla bağlantılı özgürlükler arasında, katılım, çoğulculuk, şeffaflık, hesap verebilirlik, muhalefet hakkı gibi değerlerle örülmüş bir ilişkiler düzenini ifade eder.

Son günlerde Türkiye'de çok tartışılan kentsel dönüşüm uygulamalarının yarattığı sorunlar, çatışmalar, tartışmalar başka bir gerçeği de gündeme getirmiştir. Bu, özellikle kent toprağındaki mülkiyet ilişkilerinin belirlenmesi konusunda doğrudan 'emlâk piyasası'na odaklanma politikasıdır. Bu durum, bu konuların tartışılmasında ekonomik ve sosyal haklar alanından gitgide uzaklaşmaya da neden olmaktadır.

Kentsel Dönüşüm ve İnsan Hakları, farklı disiplinleri temel alan katkılarıyla, kentsel dönüşüm meselesini sosyal bilimler yöntemleriyle anlamaya çalışmanın yanı sıra, bu konunun bir hak meselesi olduğunu da vurgulayan incelemelere yer veriyor.

Kitapta yer alan bölümler şöyle sıralanıyor: 1. Kentsel Dönüşüm ve Kentte İnsan Hakları, 2. Bir İnsan Hakkı Olarak Kentli Haklarının Geliştirilmesi ve Yerel Yönetimler, 3. Kentli Hakları: Kent ve İnsan Hakları Bağlamında Kentsel Hizmetlere Erişim Hakkı, 4. Kent Hakkından Kentte İnsan Haklarına, 5. Kentsel Dönüşümü ve Kentsel Muhalefeti Kent Hakkı Üzerinden Düşünmek, 6. Kent Vatandaşlığı, Kent Hakkı ve Sakat Hakları, 7. "Yerim mi Dar, Yenim mi?" Cinsiyete Dayalı Kentsel Hak İhlâlleri ve Ötesi, 8. Kentte Barınma Hakkı: Kim İçin? Samatya'da ‘Zorunlu' Göçmenlerin ‘Yer-Kurma' Pratikleri.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :