Konutu, Havuzu ve Gökdeleni Yeniden Düşünen Bir Mimar: JDS

mimarizm.com / E. Seda KAYIM / 29 Eylül 2009
Yapı-Endüstri Merkezi ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin Ekim ayındaki konuğu, dünyaca ünlü Belçikalı mimar Julien De Smedt olacak.

2001'den 2006'ya dek Bjarke Ingels (Bjarke Ingels Group – BIG) ile ortak kurduğu PLOT isimli oluşumda mimarlık pratiğini sürdüren, 2006 yılında ise ortaklığın dağılması ile birlikte Julien De Smedt Architects'i (JDS) kuran De Smedt, genç olmasına rağmen uluslararası alanda pek çok önemli ödülün sahibi. 3 Aralık 1975 Brüksel doğumlu De Smedt'in kazandığı ödüller arasında Yılın Genç Mimarı Ödülü (2002), Larsen Ödülü (2003), Venedik Bienali Altın Aslan Ödülü (2004), Eckersberg Madalyası (2005) ve Rotterdam-Maaskant Genç Mimar Ödülü (2009) bulunuyor.

De Smedt'in koltuğu altına aldıkları arasında çok sayıda ve çeşitte proje bulunuyor. Ancak mimarın başarısının altında, bunca farklı işlev ve ölçekteki yapıyı uzmanlaşarak değil sorgulayarak kotarması yatıyor. Mimar, gökdeleni, konutu ve hatta kamuya açık havuzu yeniden kurgulamaya, üstelik de bazen gerçek anlamı ile ters yüz etmeye çalıştığı işleri ile dikkat çekiyor. Pratiğinin son dönemdeki en prestijli ve büyük ölçekli işi olan Shenzen binası hakkında Julien De Smedt şunları yazıyor:

"Neden kentsel büyüme, kamusal mekanın ve doğanın silinmesini gerektirir? Boyut, umut vadeden bir mimarın ıslak rüyası gibidir. Mimarların dünyasında "düşey şehir" tabiri ise klişeleşmiştir. Bizler (mimarlar, filmciler, karikatürcüler, yazarlar…) bir zamanlar düşey bir kentselleşme yaratmanın hayalini kurardık.



"Yakın zaman önce Çin, Shenzhen için bir iş yapmamız istendi. Shenzen Hong Kong'a bakıyor. Shenzhen anakarada, tamamen Çinli ve etkileyici miktarda üretim tesisini barındıran kentsel bir merkez: Çin'in pek çok diğer yeri gibi "dünyanın fabrikası". Ancak Shenzhen değiştirilmek isteniyor. Burada 2007'de Hong Kong'a bir köprü inşa edilmiş. Bu yeni bağlantı bölgedeki ticareti ve dolayısıyla yaşam şartlarını değiştirmiş. Şirketler artık kolaylıkla ulaşılabilen bu anakara geçmiş ve yönetim binalarını arazi fiyatları bakımından çok daha ucuz olan söz konusu topraklara taşımışlar."



"Biz ise bu spekülasyonları takiben Shenzhen'de yeni bir yönetim binası teklifi aldık.
5 milyon metrekare olmak zorundaydı.
666 metre yüksekliğinde olmak zorundaydı.
Ve/veya 888 metre!
Aslına bakarsanız, 1111 metre yüksekliğinde olmalı…
Ve burkulmuş.
Feng Shui, bu.
Bu istek ve koşullar Batılı, pragmatik mimarlar olarak bizlere tamamen soyut geliyor. Söz konusu taleplerin keskinliği aslında pek bir şey ifade etmiyor. Hepsinin söylediği tek bir şey var: Bu, büyük olmalı!"


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :