"Malzeme Dünyası 'Biyolojik Yüzyıl'a Geçişin Arifesinde"

mimarizm.com / Amber EROYAN / 03 Ağustos 2012

"Her fikrin bir malzeme çözümü vardır" mottosuyla dünyanın 9 farklı noktasında faaliyetlerini sürdüren yenilikçi malzeme kütüphanesi Material ConneXion, geleneksel malzemeleri sıradışı uygulamalara dönüştürmede tasarımcılara ışık tutmaya devam ediyor. Material ConneXion New York Genel Müdür Yardımcısı Andrew Dent, Temmuz ayında The Economist'e verdiği röportajda, geri dönüşüm ve biyomimikrinin, geleceğin malzemelerini nasıl şekillendireceğini anlattı.


Aynı zamanda malzeme kütüphanesi araştırmaları sorumlusu olan Andrew Dent'in, geleceğin malzemeleri ile ilgili öngörüleri şöyle:

"Malzemelerin üretimi ve algılanışında yaşanacak önemli bir değişimin arifesindeyiz. Tüm enerji kaynaklarımızı, sentetik malzemeler üretmek için harcadığımız 20. yüzyılı, 'sentetik yüzyıl' olarak adlandıracak olursak, 21. yüzyılın 'biyolojik yüzyıl' olarak anılabilmesini ümit ediyorum. Eğer bu dönemi yeterince verimli kullanabilirsek, daha az enerji tüketen ve bugünkünden çok daha karmaşık ama aynı derecede verimli bir şekilde üretilebilen yeni malzemeler yaratma fırsatı bulabiliriz."

Doğayı sürece dahil etmenin tasarım açısından önemli bir katkı sağladığını belirten Dent; "Doğa, henüz bizim ulaşamadığımız derecede karmaşık bir üretim sürecine sahip. Öyle ki bizim yaratma yetisine sahip olmadığımız karmaşıklıktaki şeyleri üretmede doğanın yardımına başvurarak, bunu bizim için üretmesini sağlıyoruz" diyor.



Material ConneXion arşivinde doğal yollarla üretilmiş küçük -ama sürekli genişleyen- bir koleksiyon mevcut. 'Ecovative' adlı malzeme de bu koleksiyonda yer alıyor. Atıkların etrafında üremesi sağlanan bu mantar, özel formlar verilerek polimer esaslı köpük gibi elektronik ürünlerin paketlenmesinde kullanılabiliyor.

Sıradışı fikirler sonucunda ortaya çıksa da Material ConneXion kendine yer bulan ürünlerin çoğu, geleneksel malzemelerin gelişmiş bir türevi ...


  İşlenmiş denimden üretilmiş duvar kağıdı


  Parçalanmış sahte paralar sıkıştırılarak oluşturulmuş levha


  Alüminyum köpük

Günümüzün en yeni malzemelerini tasarımcılarla buluşturan Material ConneXion'da yer alacak malzemelerin öncelikle yenilikçi ve sürdürülebilir olması gerekiyor. İşkembeden elde edilmiş deri (altta) gibi pek çok 'egzotik' malzemenin sergilendiği inovasyon kütüphenesinin en önemli kriteri ise her malzemenin ticari bir değere sahip olması.

Tasarımcıların yaratıcı fikirleri ile günlük yaşamın her alanında etkileyici uygulamalara dönüşen Material ConneXion malzemeleri arasında; NASA tarafından geliştirilen dünyanın en hafif malzemesinden tutun da, şeffaf betona, iletken mürekkeple basılmış güvenlik duvar kağıdına (altta) kadar türlü çeşitli yenilikler bulunuyor.

Mimarlar ve tasarımcılar, güvenlik ve güvenilirlik kaygısıyla yeni malzemelere ihtiyatla yaklaşabiliyor. Ancak geleneksel yapı malzemesi olarak kabul görmemiş pek çok madde, şaşırtıcı uygulamalara dönüşebiliyor.

İngiliz tasarım pratiği HOK, Los Angeles'ta gerçekleştirdiği hükümet binası güçlendirme projesinde, cepheyi, içi yosun dolu tüplerden oluşan bir kafesle kapladı. Binanın bu canlı malzeme ile, yosunun verimliliğini taklit ederek, enerji sarfiyatını sıfırlaması planlanıyor.



 

Bu haber, economist.com'dan derlenmiştir. 


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :