Mete Arat ya da Bir Ödev Olarak Tasarım

mimarizm.com / 24 Ekim 2007

2001 yılından bu yana Yunus Aran anısına Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde gerçekleştirilmekte olan Yunus Aran Konferansları, 2007 - 2008 Akademik Yılı programı ile devam ediyor. Bu yılın ilk konuğu ise 'Spor Kompleksleri ve Aktüel Projeler' başlıklı sunumu ile Mete Arat idi. Stuttgard Üniversitesi'nde mimarlık eğitimini tamamlayan ve en son Galatasaray Spor Kulübü'nün Seyrantepe'de yapılması gündemde olan stadyum projesi ile adından söz ettiren Mete Arat, Almanya'da gerçekleştirdikleri çeşitli ölçekteki stadyum projeleri üzerinden spor ve mimari ilişkisi üzerinde durdu.

Tasarım sürecini bir ödev olarak yorumlayan Arat, taklitçilikten kaçınılmasının önemini vurguladı ve bunu da 'namuslu mimarlık' olarak adlandırdı. Arena Leipzig, Arena Oldenburg, Porsche - Arena Stuttgart, Gottlieb - Daimler Stadyumu projeleri üzerinden tasarım sürecini nasıl yönlendirdiklerini ve bu süreci etkileyen parametreleri ortaya koyan Arat, spor kompleksi tasarımını adım adım belirleyen şartlar dizgesi üzerinde durdu. Beyzbol, futbol, buz hokeyi gibi farklı spor disiplinlerinin ya da ortak kullanımların kendi özgün koşullarını da beraberinde getirdiğini anımsatan Arat, tasarım aşamasında dikkat edilen diğer önemli kriterleri ise seyirci giriş çıkışları, sporcu girişleri, medya bölümü, yeme içme bölümleri olarak sıraladı.

Arat, spor komplekslerinin en önemli özelliklerinden birisinin kullanım yoğunluğu ve büyük kütle hareketi olduğuna dikkat çekerek, diğer bir önemli nokta olarak da görüş kalitesini gösterdi. Stadyumlarda büyük açıklıkları aşmada nasıl bir çözüm geliştirdiğinizin asıl belirleyicilerden birisi olduğunu söyleyen Arat, bunun için ise örneğin mühendislerle iyi bir takım çalışması gerektiğini belirtti.

Stadyumların şehir dokusuyla kurdukları ilişki üzerinde de duran Arat, pekçok stadyumun şehir dokusuyla uyumlu olduklarını söylemenin zor olduğunu ifade etti.

Mete Arat

İstanbul 1938 doğumlu olan Mete Arat, Almanya'da Baden eyaleti Wuerttemberg - Stuttgart Mimarlar Odası'na lisanslı olarak kayıtlı. 1959-1965 yılları arasında Stuttgart Üniversitesi'nde mimarlık eğitimini tamamladı. 1971 - 1986 yılları arasında Prof. M. Volz ile ortak ofis çalışmalarını sürdürdü. Üye olarak atandığı Alman Mimarlar Birliği'ndeki görevi 1976'dan beri devam ediyor. 1982-1991 yılları arasında Prof. H. D. Kaiser ile proje ortaklığını sürdürdü. 1992'den beri Arat - Siegel & Ortakları'nın kurucularından Henner Siegel ile ofis ortaklığı ve çalışmaları devam ediyor.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :