Mongeri'nin Banka Binası SALT Ulus'a Dönüştü

mimarizm.com / 03 Nisan 2013


SALT Ulus

Derinlikli ve katmanlı bir toplumsal tarihe sahip olan Ankara, yakın geçmişte neredeyse tümüyle İstanbul'da gerçekleşen sanatsal ve kültürel gelişmelerin gölgesinde kaldı. Türkiye'deki güncel kültür etkinliklerinin dağılımındaki dengesizlik ile bu bağlamda ülkenin en önemli iki kentindeki mevcut zıtlıktan hareketle SALT, İstanbul odaklı kültür gündemini genişletmek üzere bir ağ oluşturma kararı aldı. Bu temelde kurulan SALT Ulus, İstanbul'da süregelen araştırmalara paralel olarak Ankara'da yeni araştırma projelerinin üretimini teşvik eder. Bu projelerin çıktılarının açık bir diyalog ve etkileşim sürecinden geçirilerek SALT Beyoğlu, SALT Galata ve SALT Ulus ile saltonline.org üzerinden yürütülen programlara içerik oluşturması amaçlanır.

SALT bütünsel bir program kapsamında, SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Vasıf Kortun ve SALT İletişim ve Yönetim Direktörü Derya Açar Ergüç tarafından eş direktörlük anlayışı ile yürütülür.

SALT Ulus bir uydu mekân olarak değil, kurumun tüm bileşenleriyle yakın bir uyum içerisinde işler. SALT, modern Türkiye'nin dönüşümünü inceleyen öğrenci ve araştırmacıların programlarıyla ilişki kurmasını önemser. Bu çerçevede SALT Ulus'ta iki oda, dörder aylık dönemlerle genç araştırmacıların kullanımına sunulur. SALT Galata'da bulunan SALT Araştırma bu tür çalışmalar için başlıca açık platform olmakla birlikte, SALT Araştırma'dan seçili yayın ve kaynaklar SALT Ulus'ta erişime açılır.

SALT Ulus'un ilk dönem programı, İstanbul'da hazırlanmış, ancak içerik itibariyle Ankara'yla ilişkili bir proje seçkisinden oluşur. Bu ilk safhayı takiben Ankara'da geliştirilmiş programlara öncelik verilmesi ve bunların -alışılmışın tersine- başkentten sonra İstanbul'da paylaşılması amaçlar arasındadır.

Fiziki bir mekân olarak SALT Ulus, ölçeği anlamında SALT'ın İstanbul'daki yapılarıyla karşılaştırılamaz. Yapı, Atatürk Bulvarı üzerinde, Cumhuriyet'in başlıca peyzaj projelerinden biri sayılan Gençlik Parkı'nın karşısındaki eski Osmanlı Bankası'nın ek binasıdır. Günümüzde Garanti Bankası olarak kullanılan ana yapı Guilo Mongeri tarafından tasarlandı ve inşaatına 1926 yılında başlandı. Şu an SALT Ulus'un yer aldığı ek yapı ise, takip eden yıllarda aynı mimar tarafından müfettiş lojmanı olarak tasarlandı. 2002 yılından bu yana boş olan yapı, SALT'ın kurulmasıyla SALT Ulus olarak yeniden işlevlendirildi.

Girişlerin ücretsiz olduğu SALT Ulus, Salı'dan Cumartesi'ye 11:00-18:00 (Perşembe 11:00-20:00) saatleri arasında ziyaret edilebilir.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :