Mühendis Mimarın Hayalini Gerçeğe Dönüştürdüğünde

mimarizm.com / 01 Nisan 2015


İstanbulSMD'nin bu seneki ilk etkinliği, mimarların hayallerini gerçeğe dönüştürmek amacıyla yapı mühendislerine uykusuz geceler yaşatan strüktürel tasarım çözümleriydi.


İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) ve Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) işbirliğiyle, Duravit ve Hansgrohe'nin sponsorluğunda düzenlenen "Fikirlerden Gerçeğe: Strüktürel Tasarımın Öyküsü" başlıklı konferans, 31 Mart 2015 Salı günü YEM'de gerçekleştirildi. Konferansa, dünyaca ünlü yapı mühendisleri Tim Macfarlane ve Prof. Kailin Zhou konuşmacı olarak katıldı.


 


İstanbulSMD Başkanı Prof. Dr. Ertun Hızıroğlu, açış konuşmasında? derneğin bu yılki ilk etkinliğinde, ünlü yapı mühendislerinin fikirlerini nasıl hayata geçirdiklerini anlatacaklarını ifade ederek, 4 Mayıs'ta yapılacak ikinci etkinlikte İtalyan, İngiliz, Fransız, Alman ve Çinli 40 yaş altı mimarların söz alacağını ekledi.


"Yeni bir fikir üzerine çalışmak mühendisi canlı tutar"

Konferansın ilk konuşmacısı Tim Macfarlane, "Mühendisler ve mimarlar olarak icat etmeyi seviyor, bir şeyi yapmanın yeni yollarını arıyoruz. Biz, mimarların sonsuz fikir projeksiyonlarını anlayıp onları gerçekleştirmeye, 'tasarım sorumluluğu'nu üstlenip sürece dahil olarak tasarımı ileriye taşımaya çalışıyoruz. Yeni bir fikir üzerine çalışmak mühendisi canlı tutar, yoksa düşünmeyi bırakır ve farklı bir durumla karşılaştığınızda tökezlersiniz" diyerek, bu anlamda örnek teşkil eden projelerini sundu. 



"Onların sürece nasıl katkıda bulunacağını bildikten sonra mühendisler ekibinizin en değerli üyeleridir" şeklinde konuşan Macfarlane, başarılı bir proje için gereken bileşenleri şöyle sıraladı: Vizyon sahibi bir işveren, Hayalgücü kuvvetli bir mimar, Marifetli bir mühendis, Ustalıklı yeteneğe sahip bir yüklenici. 

Keats Grove Evi, Osaka ve New York'taki Apple Store'lar, Kimmel Gösteri Sanatları Merkezi, Londra'da Ortaçağ ve Rönesans Galerisi, Yurakucho İstasyonu Gölgeliği ve ERA ile birlikte hayata geçirdikleri Starmall Shenyang Plaza projelerinden bahseden Tim Macfarlane daha sonra sözü, bu son projede görev alan SINOBAU şirketinden Prof. Kailin Zhou'ya bıraktı. Starmall Shenyang Plaza'dan başlayarak, diğer zorlayıcı projelerde mimarların hayallerini nasıl gerçeğe dönüştürdüklerini aktaran Zhou, CNC makinlerinin yardımı ile ürettikleri farklı bağlantı parçalarının ortaya koyduğu başarılı sonuçları, Zaha Hadid, Ma Yansong gibi ünlü mimarlar için geliştirdikleri projeler üzerinden paylaştı.   


Dijital bina üretiminin Çin'deki üssü; SINOBAU 

Şanghay EXPO 2010'un ana binalarını oluşturan altı Güneş Vadisi'nde (Sun Valley) her biri farklı açılara sahip toplam 12.000 bağlantı noktası ürettiklerini belirten Zhou, "Çok zor bir projeydi. Bu tasarıma özel bir makine ürettik. Camın kapladığı toplam alan 7.000 m2 idi. Bağlantı noktalarını bilgisayardan kontrol edilen bir sistemle tasarladık ve tüm ölçüleri fabrikaya verdik. Cam ile kirişi aynı anda ürettik. Böylece aradaki fark minimize edilerek, hata payı azaldı." şeklinde konuştu. Bugüne kadar çok sayıda ödül kazandıklarını ve SINOBAU fabrikası için Discovery Channel tarafından özel bir belgesel hazırlandığını söyleyen Zhou, projeye özel bağlantı noktası ve kiriş üretme konusundaki uzmanlıklarını bir kez daha vurguladı.  



Zhou, 'Dijital Bina' üretim sürecini ise şu bileşenler ile özetledi: Programlara göre veri toplamak, Kağıtsız CNC imalatı, Dijital kontrol altında kurulum, Modelsiz 3D imalat, Dijital modelleme ve sonlu elemanlar analizi, CNC makinasının tasarımı ve üretimi, Elektro-mekanik teknoloji, Cephe tekniği.

"Fikirlerden Gerçeğe: Strüktürel Tasarımın Öyküsü" konferansı, Y. Mimar? Ali Hızıroğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı soru-cevap seansı ile sona erdi.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :