Murat Soygeniş RIBA Üyeliğine Kabul Edildi

mimarizm.com / 01 Aralık 2014

Prof. Murat Soygeniş, RIBA kısa adıyla bilinen Britanya Kraliyet Mimarlar Enstitüsü (Royal Institute of British Architects) üyeliğine kabul edildi. Mimarlık mesleğini ve eğitimini uluslararası düzeyde desteklemek amacıyla 1834 yılında Londra'da kurulan enstitü, dünya çapında toplam 44 binin üyeye sahip...



Mimarlık mesleğinin gelişimi ve eğitimin desteklenmesi konularında görevler üstlenen RIBA, aynı zamanda sürekli mesleki eğitim konusunda konferanslar ve sergiler düzenlenmesine ön ayak olarak, uluslararası ortam için yetkin mimarlar yetiştirilmesi yolunda çalışmalar yürütüyor.

2014 yılı itibariyle RIBA' ya yeni üye olarak kabul edilen mimarlık profesörü Murat Soygeniş,akademik ve pratik hayatını İstanbul'da sürdürüyor. Mimarın diğer üyelikleri arasında TMMOB-Mimarlar Odası, AIA Amerikan Mimarlar Enstitüsü (American Institute of Architects) üyelikleri sayılabilir.

Mimarlık eğitimini İstanbul'un ardından University at Buffalo'da tamamlayan Soygeniş, daha sonra bir süre ABD'de mimar olarak çalıştı. 1990'da kendi mimarlık stüdyosunu kurarak araştırmalarda bulundu ve mesleki geziler gerçekleştirdi. Soygeniş çeşitli ülkelerde çok sayıda konferans verdi, araştırmalarda bulundu, proje sergilerine ve jürilere katıldı. YTÜ'de sürdürdüğü öğretim kariyeri içinde Mimarlık Fakültesi Dekanlığı görevini de üstlenen Soygeniş, bu süreçte çeşitli akademik ödüllere değer görüldü.



Kültür merkezi projesi


Tasarımlarında yalınlık, alışılagelmiş malzemelerin yaratıcı şekilde detaylandırılması, renk-bütün ilişkileri üzerinde düşünen Murat Soygeniş'in sergilenen projeleri ve yapıları arasında; kentsel tasarım projeleri, endüstri yapıları, konutlar, afet sonrası konutu için öneriler, eğitim yapıları, mobilya tasarımı gibi ödüllü projeler yer alıyor.


Yayınları başvuru ve ders kitabı olarak okutuluyor

Gerçekleştirdiği proje ve yapılar ile çeşitli ödüller kazanan Soygeniş bugüne dek, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda sergiye katıldı. Soygeniş'in mimarlık üzerine yazdığı kitaplar ile ulusal/uluslararası yayınevleri tarafından hakkında yayımlanan monografilerin bir bölümü başvuru ve ders kitabı olarak kullanılıyor.

Soygeniş'in yazdığı "Yapı 2", "Yapı 3", "Yapı 4", "Yapı 1-2-3-4", "İstanbul: Bir Kent Yorumu / An Urban Commentary", "Türkiye'de Mimarlık, Utopias for Istanbul", "Mimarlık: Yaşamın içinden" kitaplarının yanı sıra; içinde kendi projelerinin de yer aldığı "Yıldız Buluşması 1999", "Üçüncü Mesaj", "İstanbul için görüşler", "Yıldız Buluşması 2001", "Yıldız Buluşması 04", "Buluşmalar 06 Meetings", "Architetti ‘americani' in Europe", "Platform for Architecture" gibi çok sayıda yayını bulunuyor.

Soygeniş'in güncel mimari proje ve yapıları "Yapılar ve Projeler 1982-1997" (1997), "Yapılar + Projeler 2" (2003) adlı iki ayrı monografide yayımlanırken; Amerikan Mimarlar Enstitüsü Baltimore Galerisi, Buffalo Üniversitesi Mimarlık Okulu, Torino Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Milano Fuarı, Moskova Mimarlar Evi ve Türkiye'nin birçok ilinde çeşitli aralıklarla sergilere ve yayınlara konu oldu.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :