Nouvel'in "Serpentine"ı, "Kırmızı Bir Güneş Makinesi" mi?
E. Seda KAYIM
/ 13 Temmuz 2010
Jean Nouvel'in Londra Hyde Park'taki "kırmızı çelikten şimşeği", Serpentine Galeri'nin yaz pavyonlarının onuncusu… Geride bıraktığı on yılda Zaha Hadid (x 2)'den Gehry'ye, Koolhaas'tan SANAA ekibine ve Olafur Eliasson'a pek çok farklı tasarımcı ve mimarın gerçekleştirdiği Serpentine Pavyonu, Londra'nın olduğu kadar dünya mimarlık sahnesinin de heyecanla beklediği iş/etkinliklerin başında geliyor. Nouvel imzalı pavyon ise, geçtiğimiz sene SANAA tarafından uygulanan yerleştirmenin pek çok kesimin hem fikir olduğu başarısı üzerine karışık tepkiler çekmiş gibi gözüküyor.
"Sakin jestlerin mimarı" Nouvel'in bu kez "çılgınlık" peşinde koştuğunun göstergesi olan 2010 Serpentine Pavyonu, cesur bir geometri ve 12 metre yüksekliğinde eğimli bir duvar ile karşımıza çıktı. Geçtiğimiz hafta kullanıma açılan yapı, bir dizi sökülebilir ve yer değiştirebilir güneşlik ile bağımsız duvarlardan oluşuyor.
Akışkan ve açık bir mekan olarak tasarlanan Nouvel pavyonu, cam üst döşemeleri, metal ve polikarbonat bölücü duvarları, kumaştan perdeleri ile hafif ve ağır malzemelerin karşıtlığındaki uyuma dikkat çekiyor. Fakat yapının tüm "numara"sı çılgın geometriler ve malzeme birlikteliklerinden ibaret değil!
Bu senenin kırmızı Serpentine Pavyonu, iç mekanda neredeyse halüsinatif bir etki yaratıyor. "Yayınım ile sızan ışıklar ve içeri kırılarak düşen gölgeler ile oynamak istedim" diyen Nouvel'in "kırmızı şimşeği", ilhamını biraz da "Londra'nın rengi"nden alıyor. Kentin otobüsleri, telefon kulübeleri ve posta kutuları gibi ikonik imajlara referans veren, yemyeşil parkın ortasındaki bu kıpkırmızı mekan, böylelikle yalnızca malzemelerin değil renklerin de zıtlığını odağına alıyor. Bu arada belirtmek gerek: Nouvel'in "farklı kırmızıların senfonisi" olarak tanımladığı Serpentine, galeri tarihinde rengi "kucaklayan" ilk ve tek pavyon…
Hyde Park içerisindeki Serpentine Galeri'nin önünde, Kensington Bahçeleri içerisinde inşa edilen Serpentine Pavyonu, Nouvel için de özel bir anlama sahip… Yerleştirme, Pritzker ödüllü Fransız mimarın İngiltere'deki ilk "inşa edilmiş" projesi olma özelliğini taşıyor. Ancak açılışının hemen bir hafta sonrasında peşi sıra olumsuz eleştiriler alan yapı, kaçınılmaz olarak geçtiğimiz sene SANAA'nın yarattığı ve bir tür baş yapıt olarak değerlendirilen pavyon ile karşılaştırılmaktan muzdarip oluyor.
Aslında Nouvel'in Serpentine'ı, SANAA'nın çğrını açtığı bir yoldan ilerliyor. Serpentine tarihinin en ilgi çeken pavyonunda, kamu ile yoğun bir etkileşime SANAA'dan sonra Nouvel de benzeri bir güzergah izliyor. Pinpon masaları ve satranç tahtaları ile insanları "oynamaya" çağıran yerleştirme, bir yandan da sıralar, puflar ve taburelerden oluşan eklektik bir oturma seti ile çağırdığı kişileri ağırlıyor.
Fakat yerleştirme –en çok da "kırmızı" yüzünden- uluslararası mimarlık çevrelerinden tutun internet yorumcularına kadar hemen herkesin kötülediği bir nesneye dönüşmüş durumda… Guardian mimarlık eleştirmeni Jonathan Glancey'nin bile "bir İngiliz parkında kırmızı bir güneş makinesi (pinpon masaları ile tamamlanmış!)" şeklinde inceden dalgasını geçtiği pavyon, İngilizliliğe yaptığı bir da fazla bariz gönderme yüzünden "Nouvel'in emekliliğinin zamanı geldi" yorumlarına neden oluyor. "Kırmızı"ya bir diğer eleştiri ise, bir dinlenme ve rahatlama mekanı olarak düşünülen mekanın kıpkırmızı ve sıcak atmosferinde bu ihtiyaca karşılık verememesi oluyor. İşte tam olarak bu noktada, geçtiğimiz senenin serin SANAA pavyonundan hafızalara takılanlar masaya dökülüyor.
Nouvel Glancey'ye, parktan geçenlerin ne olduğunu merak edecekleri bir şey tasarlamak istediğini söylüyor: "Ağaçların arasındaki kırmızları yakalıyorsunuz. Ve merak ediyorsunuz: Bu bir yelkenli mi? Bir sirk? Bir şey. Merak ediyorsunuz ve bu yüzden gidip bakmak zorunda hissediyorsunuz." Nouvel "Burası, güzel mimarlığın mükemmel bir denemesi olmaya çalışmıyor. Tüm mesele, yarattığı sansasyon!" diyerek savunmasına devam ediyor. "Bu mekanda düzensizlik istiyordum."
Serpentine Pavyonu, tüm yaz boyunca bir dizi özel film gösterimini kapsayacak "Park Nights" (Park Geceleri) isimli etkinliğe ev sahipliği yapacak. Pavyon, gündüzleri de buluşma mekanı ve kafe olarak işlemeye devam edecek.
Bu haber The Guardian, Wallpaper ve Inhabitat ile Serpentine Gallery internet sitesinden derlenmiştir.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın