PKN İstanbul Vol 15'te Hollanda'dan Dönüşüm Reçeteleri Paylaşıldı

mimarizm.com / Amber EROYAN / 17 Ekim 2012

'Tanrım Beni Baştan Yarat!' (Oh God! Please Give Me A Makeover!) başlıklı PechaKucha Night İstanbul Vol 15 özel etkinliği, 17 Ekim Çarşamba gecesi Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)'de yapıldı.



Türkiye ve Hollanda'dan mimarlık, planlama ve tasarım profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşen buluşmanın odak noktası ise, özellikle son aylarda ülke gündemini sıkça meşgul eden 'Kentsel Dönüşüm'dü. 

PKN İstanbul'un yaratıcıları Can Yücel Metin ve Nurten Meriçer, YEM Etkinlik Bölüm Sorumlusu Zeynep Gülşen, Dutch DFA (Design, Fashion, Architecture) Direktörü Christine de Baan'ın açılış konuşmalarının ardından sahne alan dokuz yaratıcı isim, ilgi ve faaliyet alanları ekseninde 'dönüşüm'ü PKN sahnesine taşıdı.


Nobon'dan Cenk Hasan Dereli, 'Back to the Bridge' adlı sunumunda, İstanbul söz konusu olduğunda sıklıkla metaforik olarak kullanılan 'köprü' kavramını işlevsel yönüyle ele alırken, tartışmaları süren üçüncü köprü projesine de değindi.


Bu sene 400. yılı kutlanan Türkiye-Hollanda ticari ilişkileri bağlamında dönüşüm konusunu ele alan Plein06 / Consort Architects ise, mizah dolu sunumunda, başarılı bir dönüşüm için Türk kentlerine önerdikleri öncelikleri; hareketlilik, uyarlanabilirlik, ekoloji olarak sıraladı.


Geçtiğimiz günlerde ziyarete açılan İstanbul Tasarım Bienali'nde sergilenen 'Bomba' adlı çalışmasını izleyicilerle paylaşan Kerem Piker; 1943 yılında Galata Köprüsü, Taksim Maksemi, Eski Fransız Hastanesi ve Taşkışla binalarını tahrip eden kurgusal 'bomba' hadisesi üzerinden kentsel yıkımların önemsizleşmesini sorguladı.


3plus1'den Angie Abbink ise 'Makeover' başlıklı konuşmasında, dönüşümün gerçekten bir ahenk ve mükemmellik yaratıp yaratmadığını, gerçekleştirdikleri proje örnekleri üzerinden tartışmaya açtı. 


'Nature calls' adlı sunumunda, İstanbul'da eksikliği hissedilen büyük ölçekli kent içi parklara dikkat çeken fotoğraf sanatçısı Murat Germen, dünyadaki başarılı örnekler arasında Goldengate (San Francisco), Central Park (New York), Hyde Park (Londra), Stanley Park (Vancouver)'ı sıraladı.


'Old = the future' başlıklı sunumunda, yapıların kullanım esnekliğine değinen TAK Architects'den Hans Heine; "Eski yapıların ruhuna inmezseniz, dönüşüm için yaptığınız makyaj gülünç bir hal alır" dedi.


Adını her sene yenilenen yapısından alan Spring Architects'in kurucusu Eric Kooi, dönüşüm konusunu, 'yaşam kalitesi ve kentsel çevrenin iyileştirilmesi' üzerinden ele alırken, Hollanda'nın farklı kentlerinde gerçekleştirdikleri proje örneklerini sundu.


Sunumu için 'More is Less!' başlığını seçen City Forster kurucu ortağı Martin Sobota, PKN İstanbul Vol 15'in temasından esinlenerek 'kentsel makyaj' olarak nitelediği dönüşüm konusunu, kentin kullanılmayan potansiyellerine dikkat çekerek irdeledi.


Gecede son olarak söz alan Strootman Landscapes Architects kurususu Berno Strootman ise, 'The city is a landscape' adlı konuşmasında, dönüşüm çalışmalarında bütünleşik tasarım önemine dikkat çekerek şu 3 öneride bulundu:

1. Sistemin nasıl işlediğini kavramak
2. Kentte yer alan sistemleri ve mekanizmaları anlamak
3. Bu mekanizmalarla birlikte tasarlamak

PKN İstanbul Vol 15 kokteylle sona erdi.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :