Kütüphane Haftası dolayısıyla, İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürü Kerim Altuğ ile gönüllülük esasına dayalı faaliyet gösteren İBB Sesli Kütüphane üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta, Kütüphane Haftası olarak kutlanıyor. Bu yıl 29 Mart - 04 Nisan 2021 tarihleri arasında kutlanan “57. Kütüphane Haftası” özelinde İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürü Kerim Altuğ ile görme engelliler için kitapların seslendirildiği, gönüllülük esasına dayalı faaliyet gösteren, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sesli Kütüphane üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Sesli Kütüphane’nin kuruluşunu, amaçlarını anlatır mısınız? Ne zamandır faaliyetlerine devam ediyor? Açılışından bu yana gelişim ve değişimini paylaşır mısınız?
İBB Sesli Kütüphane, 1997 yılında İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Atatürk Kitaplığı bünyesinde faaliyete başlamış, 2007 yılında ise bir şube kütüphanesi olarak Eyüp Sultan Hüsrev Paşa Tekkesi binasına taşınarak hizmetine devam etmiştir. Sesli Kütüphane’de, gönüllü okuyucuların katkılarıyla, sesli kitaplar üretilmektedir. Böylece, hem görme engelli bireylerin ihtiyacı karşılanmakta, hem de toplum nezdinde bir farkındalık yaratılmasına katkı sağlanmaktadır. Açıldığı günden itibaren bu amaca hizmet eden Sesli Kütüphane, gün geçtikçe dermesini arttırmakta ve gelişen teknolojilerden istifade ederek görme engelli bireylere hizmet noktasında yeni alanların kullanımını sağlamaktadır.
Sesli Kütüphane’nin çalışma alanlarından, verdiği hizmetlerden bahseder misiniz?
Görme engelli bireyler, kütüphanemizde gönüllülerce üretilen sesli kitapları dinleyebilmekte ve eksik olduğu dersler için etüt imkânlarından faydalanabilmektedir.
Görme engelli üyeler, gönüllü öğretmenler ile etütler yapabiliyorlar
Görme engelli bir birey sizden nasıl faydalanabilir? Hizmetlerden yararlanabilmesi için karşılaması gereken şartlar var mı?
Kütüphanemiz üyelik gerektirmektedir. Üyelik şartlarımızda talep edilenler, ilgili kamu kurumlarından edinilebilen belge ile kimlik bilgileridir. Bu evrakın temininin ardından görme engelli bir birey kütüphanemizin bütün hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilmektedir.
En küçük gönüllü okuyucu Nisa kitabını okurken
Gönüllü olarak Sesli Kütüphane’de bizler neler yapabiliriz? Gönüllü kitap okuma, süreç, okunacak kitapların seçilmesi çerçevesinde cevaplar mısınız?
Yaşadığımız pandemi koşulları nedeniyle etüt ve kayıt odalarındaki hizmetlerimiz sınırlandırılmış olsa da hijyen ve sosyal mesafe kuralları gözetilerek sürdürülmektedir. Kitap seslendirme hizmeti için kütüphanemizin sesten yalıtılmış kabinlerinde, görme engelli bireylerce talep edilen ve kütüphanemizin dermesindeki eksikler referans alınarak okuma yapılmaktadır. Gönüllü okuyucu, deneme kaydı ertesinde belirlenen kitabı seslendirmeye başlar ve her hafta en az iki saat olmak üzere okuma yaparak kitabı bitirir. Kütüphane personelinin kitap kayıtlarındaki düzenlemeleri tamamlamalarının ardından, hazırlanan sesli kitap sisteme yüklenir.
Ses kayıt kabinleri
Kütüphane Haftası dolayısıyla; okuma, kütüphane kullanma alışkanlıklarımız ve bunun birey-toplum gelişimine katkıları çerçevesinde neler söylemek istersiniz?
Kütüphaneler yaygın ve yaşam boyu eğitimi destekleyerek toplumun bütün kesimlerine hizmet sunan eğitim-kültür kurumlarıdır. Dolayısıyla, sunmuş olduğu hizmetle aynı zamanda birer eğitim merkezi olan kütüphaneler; eğitime doğrudan ya da dolaylı olarak katkı sunan kurumlar olarak toplumların kalkınmasında pay sahibidir.
Gönüllü öğretmen ile ders esnasında
Eklemek istediklerinizi yazmanızdan memnuniyet duyacağız.
Bilgi kaynaklarını koruma işlevi olan kütüphanelerin koleksiyonlarını zenginleştirme gereksinimlerinin yanı sıra, gelişen dijital teknolojileri bünyelerine katarak araştırmacıların hizmetine sunabilmesi de günümüzde öncelik kazanmıştır. Kütüphaneler, toplumun sosyal ve kültürel yönden gelişimine sağladığı katkılar açısından yadsınamayacak bir konuma sahiptir. Bu doğrultuda, özellikle çocuklar ve gençler için tasarlanmış yeni kütüphaneler kazandırmaya yönelik projelerin geliştirilmesi, nitelikli kütüphane hizmetinin yaygınlaştırılması açısından önem taşımaktadır.
Üyelerden Emre'nin keman dinletisi
* Fotoğraflar İBB Sesli Kütüphane'nin web sayfasından alınmıştır.