'Yükselen' değerler; Yeşil vs Gökdelen
Tophane-i Amire'ye varırken, caddenin her iki yanında azıcık kalmış yeşil alana saygı duruşunda bulunan öğrenciler, kendi evlerinden getirdikleri bir parça 'yeşil' ile inşa ediyor bu strüktürü...
Giderek yokolan yeşil alanların artırılması için söz veren Lisans 1 öğrencileri, geleceğe yeşil taşıyacaklarını bu şekilde vurguladılar. Yeşilin, kentin üstünde baskın olması için pano, ikinci kata kadar yükseltildi.
Asansörle birleşen görüntü, giderek yükselen kentin bir kesitini sunuyor. Yapıların giderek yükselmesi her noktada farklı bir açıdan algılanıyor. Ön planda Cihangir'in topografik yükselişi betimlenirken, arka plandaki asansör İstanbul'un bitmeyen yükselişini simgeliyor.
3. Kaos:
Bu bölümde öğrenciler, Tophane-i Amire binasındaki Miro sergisinde elde ettikleri deneyimleri, algıladıkları ve soyutladıkları mekânı, kaos kavramıyla örtüştürdüler. Miro'nun ‘Constellation' (Takımyıdız) isimli serisinden esinlenen çalışmada, gökyüzünün gece ve gündüz görüntüleri, düzen ve kaos kavramlarına işaret edecek şekilde yorumlandı.
Gündüz vakti bulutlar, asla kestirilemeyen bir harekete, yani tam bir kaosa işaret ederken; gece, yıldızlar kesin bir düzen ve rota izler. İlk insandan bu yana yıldızlara karşı inanılmaz bir güven vardır çünkü bu inanılmaz bir düzene işaret eder.
Miro'nun düzenden kaosa dönüşen 'takımyıldızı'
Öğrenciler birebir burada gördükleri kaosu ve düzeni ifade ederken, bu noktadan çıktığını kabullendikleri bir soyutlama vardı. Sonrasında Miro sergisindeki resimlerinin sahte olduğu anlaşılınca; "Biz bu kavramların sistemin bir parçası olduğunu düşünsek de kendi içinde yeniden kaosu doğurduğunu gördük." dediler.
İpleri bir noktada bağlayıp açarken, diğer noktada bunun düğümlendiğini gösterdiler. Bunu ikinci ve üçüncü katlara taşıyarak, sanatın onlara yansıttığı soyutlama düzeyinin daha üst ölçeklerde, farklı boyut ve düzlemlerde de kaos yarattığını vurguladılar.
Kaos bölümüyle birlikte sergi de sona ererken, geçmişle bugün arasındaki ilişkiyi koparmama düşüncesiyle iki farklı cepheyi karşı karşıya getiren öğrenciler; geleceğe aktarılacak mesajları Kolidor'a dahil ediyor. Bu şekilde modern ve tarihi yapıların bütünlük içerisinde olduğuna işaret edilirken, her iki durumun da farkına varmamız gerektiği vurgulanıyor.
* * *
MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
Temel Tasarım Atölyesi 2013-2014 Güz Dönemi
Atölye Yürütücüleri:
Yrd. Doç. Dr. Kevser Üstündağ, Yrd. Doç. Dr. Melih Birik, Öğr. Gör. Rahmi Öğdül, Arş. Gör. Ahmetcan Alpan, Arş. Gör. Ömer Devrim Aksoyak, Arş. Gör. Barış Göğüş, Arş. Gör. Derya Altıner
Öğrenciler:
Amina Agovic, Minela Harovic, Hasan Mücahid Duman, Hatice Kübra Rakipoğlu, Elifhan Ağababaoğlu, Gökhan Boztaş, Müge Üner, Pınar Kaynak, Nisan Dinç, Sakine Merve Buyruk, Bedriye Okşan Tüylüoğlu, Ceren Varlık, Emine Tuğçe Köksar, Sümeyye Ocak, Ezgi Dar, Begüm Eser, Büşra Günhan, Ayça Ayaz, Büşra Kök, Gülin Yazıcıoğlu, Mehmet Fatih Güzel, Dilara Altun, Gökçen Gürsoy, Zehra Demir, Ömer Alemdar, Tuğçe Kızılkaya, Cemre Baş, Melis Haşimoğlu, Aybike Canyurdu, Merve Özbek, Kibar Barut, Aslıhan Al, Seher Kurumahmut, Şima Topaloğlu, İbrahim Emre Özcan, Orhan Doğru, Talha Bektaş, Bilge Bülbül, Aleyna Sağır, Büşra Fırat, Büşra Ay, Gökçen Çiftci, Ayşegül Ertan, Muhammed Yılmaz, Eren Gazioğlu, Aylin Sal, Rojar Bel, Ruken Akbaba, Mert Mehmet Cinel, Esra Salt, Şebnem Savaş, Burcu Alpaslan, Ecem Aysu Gülenç, Tuğba Kalender, Güncay Çepe, Erkan Çimen, Ruken Babayiğit, Büşra Şensoy, Dila Yavaşır, Bahar Yıldırım, Songül Kaya, Aysel Büşra Çapan, Ersin Eren Enişer, Çağla Kuşcu, Eda Biral, Tarık Koçal, Berna Oğur, Ece Buruk, Dilara Saral, Aycan Çetinkaya