Suyabatmaz Mimarlık'a MIPIM ve Architectural Review İşbirliğinden Birincilik Ödülü
mimarizm.com
/ 08 Şubat 2010
Suyabatmaz Mimarlık, mimarlık dünyasının önde gelen ödüllerinden "MIPIM Architectural Review Future Project Awards 2010"da "Güneşli Kule" projesiyle ofis kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.
Gayrimenkul sektörünün liderlerini bir araya getiren dünyanın en kapsamlı gayrimenkul zirvesi MIPIM'in, köklü İngiliz mimarlık yayını Architectural Review (AR) işbirliğinde 2002 yılından bu yana düzenlediği ödül programının bu sene sekizincisi gerçekleştirildi. Ofis, yenileme/masterplan, konut, yüksek yapılar, sürdürülebilirlik, büyük kentsel projeler, karma işlev ve perakende olmak üzere sekiz ayrı kategorinin en iyilerini belirleyen uluslararası ödül programında, Türkiye'den Japonya'ya, Danimarka'dan Suudi Arabistan'a uzanan çeşitli projeler onurlandırıldı.
Henüz inşa edilmemiş ya da tamamlanmamış yüzü aşkın projenin yarıştığı MIPIM Architectural Review Geleceğin Proje Ödülleri'nin "Güneşli Kule" projesi ile "ofis" kategorisinde ipi göğüsleyen Suyabatmaz Mimarlık, diğer kategorilerde birincilik ödülüne layık görülen Atelier Jean Nouvel, Coop Himmelb(l)au, Perkins+Will, LAN Architecture gibi dünyanın önde gelen mimarlık pratikleri arasına ismini yazdırdı.
Architectural Review Dergisi'nin editörü Paul Finch'in başkanlığını yaptığı MIPIM Architectural Review Geleceğin Proje Ödülleri jürisi, Suyabatmaz Mimarlık'ın Öz Gayrimenkul Yatırım A.Ş adına gerçekleştirdiği "Güneşli Kule" projesini şu sözlerle tanımlıyor: "Uzun süreli ve farklı amaçlarla kullanıma olanak sağlayan, kullanıcılarının yaşam kalitesini yükselten bu yapı, düşey kütlesinin boşaltılması ile elde edilen yataylıkla bulunduğu çevreyle ilişki ve empati kurmaktadır."
Suyabatmaz Mimarlık kurucu ortağı Arif Suyabatmaz kazanılan başarıya dair şunları aktardı:
"Büromuzda ele aldığımız bütün projelerimizde öncelikle üzerinde durduğumuz mesele, mimarlık pratiğinin icrasında yüksek kalite ile tasarlanan projelerin işverenin yatırımının değerini arttıracak olması… Bu bağlamda alışılan ve her yerde tekrarlanan ofis yapılarına bir alternatif olarak tasarladığımız bu projenin uluslararası bir yarışmada ödül alması, çabalarımızın takdir edilmesi anlamına geliyor."
Ödül programının diğer birinciliklerine şu projeler layık görüldü:
Yenileme ve Masterplan: Nordhavnen; Kopenhag, Danimarka - FXFOWLE Architects.
Konut: Mina El Hosn' Konut Projesi; Beyrut – LAN Architecture.
Yüksek Yapılar: Al-Birr Vakfı Yönetim Merkezi "Garden Tower"; Riyad, Suudi Arabistan – Perkins+Will.
Sürdürülebilirlik: Town Town Ofis Kulesi; Viyana, Avusturya – COOP HIMMELB(L)AU Büyük Kentsel Projeler: Amfora Amstel – Zwarts & Jansma Architects
Karma İşlev: "One New Change"; Londra, Birleşik Krallık – Atelier Jean Nouvel ve Sidell Gibson Architects.
Perakende&Rekreasyon: Nebuta-no-ie Warasse; Aomori Kenti, Japonya – molo Japan kk & d/dt Arch Inc. and Frank la Rivière Architects Inc.
Suyabatmaz Mimarlık ödülünü, 17 Mart gecesi Cannes'da yapılacak tören ile alacak. Yarışmaya katılan projeler ise bütün dünyadan 6600'den fazla katılımcının bir araya geleceği MIPIM Fuarı'nda sergilenecek ve 30.000 MIPIM üyesine gönderilmek üzere hazırlanan yarışma katalogunda yer alacak.
MIPIM AR Geleceğin Proje Ödülleri'nin 2010 ayağının jürisi, AR Direktörü Finch'in dışında AZ Urban Studios direktörü Roger Zogolovitch, Peter Stewart Danışmanlık'ın kurucusu Peter Stewart ile yazar ve eleştirmen Sutherland Lyall'dan oluşuyordu.
Proje Hakkında
Suyabatmaz Mimarlık'a ödül getiren Güneşli Kule projesi İstanbul'un gelişmekte olan bölgelerinden Bağcılar'da yer alıyor. 23 katlı ofis bloğu ve altında yer alan ticaret merkezi ile birlikte toplam 35 000 metrekare inşaat alanına sahip projede ofis mekanları, önlerinde yer alan birbirleriyle bağlantılı bahçeler ile zenginlik kazanıyor. Kare planlı kulenin ortasında bulunan çekirdeğin etrafındaki çalışma mekanlarının düzenlenme sistematiği, bahçelerin farklı katlarda farklı cephelerde yer almasını sağlıyor. Oluşturulan bahçelerle ofis çalışanlarının bina dışına çıkmadan bulundukları katta dinlenmeleri, sosyal ilişkiler kurmak amacıyla bir araya gelmeleri ve böylelikle çalışma şartlarının iyileştirilmesi amaçlanıyor.
Ofis mekanları ve bahçelerin oluşturduğu bu kompozisyonun üzerine geçen ikinci bir cephe ise, hem bahçelerin korunaklı yerler olmasını hem de binada enerji tasarrufu sağlamaya yönelik olarak kurgulanıyor.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın