İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ilki 2012 yılında düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali'nin ikincisi 18 Ekim-14 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Tasarım Bienali'nin yeni teması, küratör Zoë Ryan tarafından 13 Kasım'da yapılan basın toplantısında açıklandı. Toplantıya tasarım, mimarlık, sanat ve basından konukların yanı sıra akademisyenler ve İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu üyeleri de katıldı.
2. İstanbul Tasarım Bienali'nin FerahFeza'da düzenlenen basın toplantısı, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın açış konuşmasıyla başladı. İlk İstanbul Tasarım Bienali'nin Türkiye ve uluslararası çevrelerde yoğun bir ilgiyle karşılandığını, olumlu eleştiriler aldığını ve İstanbul'da tasarım alanında yeni tartışmaların açılmasına önayak olduğunu belirten Eczacıbaşı şunları söyledi:
Tasarım Bienali de ücretsiz gezilecek
"Bienalle birlikte İstanbul, tasarım dünyasında edindiği konumu daha da sağlamlaştırmak yönünde ilerledi. Bu süreçte dünyanın dört bir yanında düzenlenen saygın tasarım etkinlikleriyle işbirlikleri geliştirmek üzere verimli diyaloglar başlatıldı. 2. İstanbul Tasarım Bienali'nin, ilk bienalin tecrübesinden hareket ederek bu bienalin başarısını daha da ileriye taşıyacağına, daha etkin, üretken, düşündürücü, yaratıcı, zenginleştirici olacağına inanıyoruz. Etkinliğimizin erişilebilirliğini artırmak ve mümkün olduğu kadar çok kişiye temas etmesini sağlamak amacıyla önümüzdeki yıl İstanbul Tasarım Bienali'ni ücretsiz gerçekleştireceğiz." dedi.
Açık konuşmasının ardından, İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova ile 2. İstanbul Tasarım Bienali'nin küratörlüğünü üstlenen, Chicago Sanat Enstitüsü Mimarlık ve Tasarım Bölümü başkanı ve küratörü Zoë Ryan temayı açıkladılar.
İkinci bienal geleceğe yanıt arayacak
2. İstanbul Tasarım Bienali, Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil başlığı altında "Şu anda gelecek nedir?" sorusunun cevabını arayacak. Bugünün tasarım çalışmalarının bir portresini çizmeyi hedefleyen bienal, tarih boyunca, sınırsız diyaloğu besleyen, radikal bir süreç olarak sorgulamanın peşinden koşan ve hedef beyanları olarak işlev gören manifestoların, sadece metinlerin üretiminde değil, eylem, hizmet, kışkırtma veya nesne olarak nasıl yeni baştan icat edilebileceği fikrini sorgulayacak. Bienal, tasarımcıları manifesto üzerine yeniden düşünmeye, bu güçlü ve verimli janrı nereden geldiğimiz, nerede bulunduğumuz ve nereye gittiğimiz konusunu yeniden ele almak için bir platform olarak işe koşmaya davet edecek.
2. İstanbul Tasarım Bienali'nin sergi alanı, katalog ve görsel kimliği Superpool ve PP (Project Projects) tarafından hazırlanıyor. Bienalin tanıtım kampanyası ise Alametifarika tarafından hazırlanacak.
"Şehri dinamik bir uzam olarak kullanacağız"
Tema metninde, İstanbul'un tasarıma ve tasarımın günlük hayatla ilişkisine dair alternatif düşünce üretmenin merkezlerinden biri olarak hızlı bir dönüşümden geçtiğini de belirten Zoë Ryan, şehri, projeler, konuşmalar, atölye çalışmaları, yayınlar ve eylemler için olduğu kadar online inisiyatifler oluşturmak için de dinamik bir uzam olarak kullanacağını ifade etti.
İstanbul Tasarım Bienali'nde geleceği hayal ederken gündelik gerçekliklere yaslanabilen tasarımlara ve dünyayla ilişkiye geçme, dünyayı görme ve anlamlandırma biçimlerimizi dönüştüren yenilikçi yaklaşımlar benimseyen projelere yer verilecek. Bienalin, incelikli ve katmanlı yaklaşımlar ve tasarımın rolünü sorgulayan, hem olumlu hem de olumsuz sonuçları baştan kabul ederek konuya çok çeşitli bakış açılarından, kuşaklardan ve yerlerden yaklaşan alternatifler öneren manifestolar aradığını belirten Zoë Ryan, başvuru süreciyle ilgili de bilgi verdi.
Proje başvuruları başlıyor
Bienale katılmak isteyenlerin, imge, animasyon, video, grafik, diyagram ve/veya metin formunda, ama bu formlarla sınırlı da olmayan manifestolarını, 1 Şubat 2014 tarihine kadar göndermeleri gerekmektedir. Ayrıntılı bilgi ve başvuru koşullarıyla ilgili detaylara tasarimbienali.iksv.org adresinden ulaşılabilecek.
Bienali mekânları ve ana serginin yanı sıra bienal kapsamında gerçekleştirilecek akademi programı, atölye çalışmaları, tasarım yürüyüşleri, yaratıcı film kuşağı, seminer ve paneller gibi etkinliklerin ayrıntıları 2014 yılında duyurulacak.
Tasarım manifestoları için çağrı
Geçtiğimiz yirmi senenin tasarım manifestolarının eleştirel bir okuması, ekoloji, bilim-kurgu, sürdürülebilirlik, oyun, renk, giyim, sorumluluk, şehircilik, normalcilik, DIY (kendin-yap), hikâye anlatıcılığı, alternatif metodolojiler, açık kaynak ve pesto sos gibi çok çeşitli konuları ele alan karmaşık ve disiplinlerarası bir dizi yaklaşımı ortaya seriyor.
Peki çağdaş tasarım manifestoları nedir?
Daha kıvrak, daha hafif, daha ucuz veya daha hızlılar mı? Kurnaz, uyanık, meraklılar mı? Geçmişten -ve şimdiden- fikirler devşiriyorlar mı? Duyarlılar mı: Çeperlere bakıyor ama aynı zamanda merkezi de kazıyorlar mı? Empati kurabiliyorlar mı: İnsanlarla enformasyon, nesneler, ritüeller ve hizmetler arasında yeni ilişkileri besliyorlar mı? Parçaların birleşiminden mi oluşuyorlar: Çoklu kaynaklardan besleniyor ve hiyerarşileri sorguluyorlar mı? Savunuculuk yapıyorlar mı: Toplumsal altyapıları yeni hedefler doğrultusunda harekete geçiriyorlar mı?
Toplumun yeteri kadar incelenmemiş veya göz ardı edilmiş alanlarına ışık düşürecek ve tasarlanmış, kurgulanmış çağımız hakkında daha fazla araştırma ve fikir alışverişini kışkırtacak yeni tutum ve duyarlıkları teşvik eden manifestoların (metinler, eylemler, hizmetler, nesneler veya başka şeyler) peşindeyiz. Bir yandan yeni bir gelecek hayal ederken öte yandan kendini geçmişin üzerine inşa edip aynı zamanda onu yeniden yorumlayarak değişime önayak olan ve böylelikle süreç içinde ikisini de değişime uğratan başvuruları bekliyoruz. Sizin katkılarınızla, tasarımın etrafımızdaki dünyayı kavrayışımızı ve onunla ilişkimizi derinleştirmekte oynadığı önemli rolün altını çizerken, bir yandan da katmanlı ve incelikli, hem olumlu hem de olumsuz sonuçları baştan kabul eden ve farklı kuşak ve yerlerden fikirler içeren alternatif bir gelecek resmi oluşturmayı ümit ediyoruz.
Bienal temasını ayrıntılı bir şekilde ele alan açıklama metni çin ilerleyiniz >>>>>