Marmara, Karadeniz ya da Akdeniz... Her an felakete gebe bir coğrafyada yaşıyoruz. Peki, küresel ısınmanın tüm dünyayı tehdit ettiği bir çağda, Türkiye'de gerçekleşmesi an meselesi olan doğal felaketlere ne denli hazırlıklıyız? Mimarlık ve tasarım öğrencilerini birlikte üretmek üzere altıncı kez biraraya getiren Tasarım Maratonu'nun katılımcıları, Karaköy'ü merkez alan üç potansiyel felakete dair fikirler geliştirdiler.
Nobon kurucusu, mimar-tasarımcı Cenk Dereli'nin inisiyatifiyle bu sene altıncısı düzenlenen Tasarım Maratonu, 21-22 Aralık 2014 tarihlerinde Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) yapıldı.
VitrA'nın katkılarıyla gerçekleşen VBenzeri Tasarım Maratonu 'na katılan tasarım ve mimarlık öğrencileri, 24 saat boyunca üç potansiyel felaket senaryosu üzerine fikirler ürettiler.
2. İstanbul Tasarım Bienali'nin yan etkinliği olarak gerçekleştirilen maratonda, proje alanı olarak Karaköy' ü referans alan katılımcılar, "Karadeniz'in Anoksik Karakterinin Yaratacağı Zehirlenme", "Hortum ve Şiddetli Fırtınalar" ve "Deniz Seviyesinin Yükselmesi" olmak üzere üç potansiyel felaket senaryosuna odaklandılar.
Hayallerinize sahip çıkın!
Etkinliğin açılışında konuşan Cenk Dereli, VBenzeri Tasarım Maratonu'nda farklı okulların lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan karma bir katılımcı topluluğunun yer aldığına dikkat çekerek, öğrencilere şu önerilerde bulundu:
"Bu bir yarışma değil; esas amaç, birbirimizden saklamadan, birlikte üretmek. Farklı bilgi ve becerilere sahip katılımcılarımız var. Ekollerin öne çıkmadığı, bağımsız bir ortam. 24 saat süren bu etkinlikte, tanışma bahanesi olarak tasarımı kullanıyoruz. Maratonun bir yürütücüsü yok; bu etkinlik siz katıldığınız için var. Buradan mümkün olduğunca çok kişiyle tanışarak ayrılın."
Funda Uz ve Şebnem Şoher ile birlikte geliştirdikleri Tasarım Maratonu'nun, başlangıcından bu yana 'Hayalgücü İktidarda' söylemi çerçevesinde hareket ettiğini hatırlatan Cenk Dereli, "Gündem hiçbir zaman bize ait değil, oysa hepimizin yaşamak istediği şeyler var. Bu noktada herkesin kendi sorumluluğunu alması ve hayallerine sahip çıkması gerek. Tasarım Maratonu, gündemin bize dayattığı şeyleri susturup, tamamen kendimizi motive edeceğimiz bir ortam sunuyor. Amaç, paylaşarak artmak ve üretmek."
Neden felaket? Ve ne yapılabilir?
Deprem gerçeğiyle yaşamak zorunda olan İstanbul'da, beklenen depremin gerçekleşmesi halinde 250.000 kişinin anında yaşamını yitireceğinin, bunun üç katı kadar insanın da enkaz altında kalacağını resmi projeksiyonlara dayanarak hatırlatan Cenk Dereli, yine deprem halinde Karadeniz'de anoksik karakterinin yaratacağı zehirlenmenin de azımsanmayacak bir felaketi beraberinde getireceğini vurguladı.
Geçtiğimiz dönemde yaşanan şiddetli fırtınaların, Akdeniz havzasında etkisini giderek arttırdığına dikkat çeken Dereli, tropik iklim kuşağına girmekte olan Türkiye'nin bu yönde önlemler alması gerektiğini ekledi.
Maratonun üçüncü felaket alternatifi ise tüm dünyayı etkileyen küresel ısınmaydı. En iyimser tahminle 100 yıl içinde dünyada deniz seviyesi 80-100 cm yükselecek. Kötümser tahmine göre ise yükselme 7 metreyi bulacak. İşlerin tahmin ettiğimizden daha hızlı geliştiğini belirten Cenk Dereli, konuşmasını sonlandırırken şunları söyledi:
"Bir şeyleri gözümüz kapalı beklemektense, şimdiden çözüm üretmeye çalışalım. Dünyadaki iyi örnekleri araştırın ve nasıl provokatif fikirler ortaya çıkarabileceğinizi görün."
Maratonu takipte kalın...
Cenk Dereli'nin açılış konuşması ile başlayan Tasarım Maratonu, bir saatlik öğle yemeği ve maraton arasının ardından, Durmuş Dilekçi ile Burak Under'in konuşması ve UMÖB sunumu ile devam etti. Akşam yemeği, gece çorbası ve kahvaltı araları ile desteklenen maraton, 21 Aralık Pazar günü, etkinliğin başlangıcından 24 saat sonra tamamlandı.
Maratonda ortaya çıkan ürünler, jüri tarafından kolokyum ortamında değerlendirildi. Ortaya çıkan fikir projeleri sergilendikten sonra bir kitapçığa da dönüştürülecek.
Tasarım Maratonu ile ilgili gelişmeleri takip edebileceğiniz sosyal medya hesapları:
* https://twitter.com/vbenzeriblog
* https://www.facebook.com/VBenzeri
* https://twitter.com/hcenkdereli