Designnobis'ten Acil Durum Çadırı: Tentative

mimarizm.com / 28 Ağustos 2015


Hakan Gürsu yürütücülüğündeki Designnobis, afet sonrası alanlarda ve mülteci kamplarında kullanılmak üzere kısa zamanda, çok sayıda ve az masrafla ulaştırılabilmesi amaçlanan paket bir acil durum çadırı tasarlıyor.

Tentative acil durum çadırı, ısı kaybını önlemek amacıyla alüminyum bir çerçeveyle yerden yükseltilmiş şekilde tasarlanmış. Çadırın tavan ve zemininde fiberglas, duvarlarında ise hava koşullarına dayanıklı kapitone kumaş ve yalıtım için perlit kullanılmış. Kapı ise geleneksel çadır kapılarına göre daha güvenli olması açısından yine fiberglastan üretilmiş.



Çadırı tamamen kurmak için, çatı ve zemin olarak kullanılacak parçaları açmak, alüminyum strüktürleri ve kapıları kurarak yapıyı sabitlemek ve duvarları oluşturan kumaşları germek gerekiyor. Kısa sürede kuruluma olanak veren bu tasarım, doğal afetlerden sonra konaklama ihtiyacının hızlı bir şekilde çözülmesini sağlıyor.



Çadır kapatıldığında ise yalnızca 30 santimetre yüksekliğinde bir kutuya indirgeniyor. Bu şekilde 24 tane çadır ünitesi yarı romörklü bir kamyonda taşınabilir hale geliyor.



Tentative'in çatısı doğal ışık ve havalandırmayı sağlayacak ayrıca içme suyu olarak kullanılmak üzere yağmur sularını toplayacak şekilde tasarlanmış. Strüktür, 4 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde ve 2.5 metre yüksekliğinde bir mekan oluşturuyor. Böylece Tentative, iki yetişkin ve iki çocuktan oluşan bir ailenin uyuyabileceği, yemek yiyebileceği, gerekli mahremiyeti sağlayan bir ortam kurguluyor.



Tentative acil durum çadırı, 2015 A Design Ödülleri'nde de Sosyal Tasarım alanında Gümüş Ödül almıştı.

Designnobis'in diğer tasarımlarına göz atmak için tıklayınız.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :