TH& İDİL Sergisi "Planlama-Mimarlık İlişkisi Üzerine" Paneli ile Açıldı
Filiz Yavuz
/ 07 Şubat 2009
TH & İDİL mimarlık ekibinin, 25 yıl boyunca ürettiği tasarımlardan bir kısmını içeren TH & İDİL 25. Yıl Mimarlık Sergisi, Yapı-Endüstri Merkezi'nde gerçekleştirilen "Planlama-Mimarlık İlişkisi Üzerine" paneli ile açıldı.
TH & İdil ekibinden Aslı Özbay'ın yöneticiliğini üstlendiği toplantıya TH & İdil ekibinden Hasan Özbay, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Güzin Konuk ve MArS Mimarlar'dan Prof. Dr. Atilla Yücel'in konuşmacı olarak katıldı. Mimarlık ve planlama ilişkisinin öneminin vurgulandığı toplantıya ilgi büyüktü.
Hasan Özbay, görsel örneklerle birlikte TH&İDİL'in mimarlık ile planlamayı ilişkilendiren bakış açısını anlatarak, mimarlığın en önemli kaynaklarından birinin kent olduğunu ve kentin oluşumunun da mimarlıkla ilgili olduğunu söyledi.
"Mimari", "kentsel tasarım" ve "kampusler" olmak üzere üç ana başlık altında topladığı TH&İdil'in bazı projelerinin mimari yaklaşımları ile ilgili bilgi veren Özbay, mimari projeleri tasarlarken yapının kente nasıl eklemleneceğini ve kente nasıl bir katkı sağlayabileceğini göz önüne alarak tasarımlarının gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Özbay, TH&İDİL'in 25 yıllık birlikteliğine atıf yaparak "Tasarım alanını, ölçeğini geliştirmenin mimari standartları yükselttiğini düşünüyorum" dedi.
Var olan planlama metodolojisinin nitelikli kentler yaratmakta yetersiz olduğunu dile getiren Özbay, planlama mimarlık ilişkisinde yeni metodolojilerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kentsel tasarım planlama ve mimarlığı birbirine bağlayan köprü
Konuşmasını planlama ile mimarlığın nasıl buluşacağı ve planlama-mimarlık ilişkisindeki yeni yaklaşımlar olmak üzere iki temel ayak üzerinde gerçekleştiren Güzin Konuk, kentsel tasarımın önemine vurgu yaptı. Planlamanın mimarlıkla buluşmasını kentsel tasarımın yönlendireceğini Konuk,
"Kentsel tasarım, mimarlık ve planlama arasında akışkanlığı ve geçirgenliği sağlayan bir köprü. Kentsel tasarım projesi de aslında mimari proje ile biten süreci kontrol ediyor. Mimarlara bu anlamda, (projelerinin kontrol etmek için) kapı aralıyor."
Konuk, yeni kentsel tasarım yaklaşımlarında artık mekansal boyutun ve stratejik yaklaşım anlayışının önemli olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:
"Kentsel tasarımın yeri ve rolü çok önemli. Kentsel tasarımın araçlarının gelişmesi çok önemli. Bu yeni araçları ve bütünsel plan proje diyalektiğini ortaya koymak için de zaman geldi de geçiyor bile."
Mimarların planlamaya hep mimarinin içinden baktığını ifade eden Atilla Yücel ise sorunun genellikle mimari alandan çok planlama alanında hissedildiğini dile getirdi. Yücel, konuşmasına Rönesans ve Barok dönemindeki kentlerden bahsederek başladı. Kapitalizme atıf yaparak kapitalizmin yarattığı kentleri ve bugünün mimarlık-planlama sorununu anlatan Yücel, mimarların da plancıların da sorununun ortak olduğunu dile getirdi.
TH & İDİL sergisi
Tamer Başbuğ, Hasan Özbay ve Baran İdil'in ortak tasarım deneyimini 63 ürün aracılığıyla yansıtan sergide ekibin, mimarlığı kent bağlamıyla ilişkilendiren tasarım yaklaşımı öne çıkıyor. Sergide kent ölçeğinden korumaya kadar uzanan çok çeşitli alanlarda ürün deneyimi izlenebiliyor.
Ofisin belli başlı yapıları arasında, Dışişleri Bakanlığı Binası, İstanbul Gaziosmanpaşa ve Fatih Hükümet Konakları, Gaziantep Belediye Başkanlığı, İslamabad Büyükelçiliği gibi yapılar bulunuyor.
Kasım 2007'den bu yana çeşitli kentleri ziyaret eden "25. Yıl Mimarlık Sergisi"nin küratörlüğünü Tamer Başbuğ; sergi panolarının tasarımı ise Evren Başbuğ' üstlenmiş.
Sergi, 28 Şubat 2009 tarihine kadar Yapı-Endüstri Merkezi'nde izlenebilir.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın