"Üretiyor Ama Tasarlamıyoruz"

mimarizm.com / 11 Ağustos 2015


3DExperience firması Dassault Systèmes'in yaptırdığı '3D Tasarım Algı Araştırması'na göre Türkiye'de Üç Boyutlu (3D) tasarımın bilinirliğini yüksek ancak şirketler doğrudan kendi tasarımlarını yapmaktansa, zaten hazır olan tasarımlar üzerinden üretime gidiyor.

Dassault Systèmes'in yaptırdığı araştırma, üç boyutlu tasarımın sahip olduğu avantajların etkilerini belirlemek için gerçekleştirilmiş. Farklı sektörler için ürün geliştirme süreçlerinde 3D tasarımın rolünü ve bu alanda yapılabilecek örnek kullanım alanlarının yöneticiler tarafından ne ölçüde destek bulduğunu belirleme noktasında kaynak olması amaçlanan 'Dassault Systèmes 3D Tasarım Algı Araştırması' için hazırlanan anket, başta otomotiv olmak üzere çeşitli sektörlerden temsilcilere yöneltilmiş.

Projede, yöneticilerin şirketlerinde 3D tasarım çözümlerini kullanıp kullanmadıkları, kullanıyorlarsa hangi alanlarda faydalandıkları, kullanmıyorlarsa da kullanım alanları hakkında ne kadar bilgi sahibi oldukları öğrenilmeye çalışılmış.

Araştırmaya katılanların yüzde 56'sını Bilgi Teknolojileri'ndeki orta ve üst düzey yöneticiler oluşturuyor. Ayrıca katılanlar arasında Genel Müdür, Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcıları ile Proje Yöneticileri de bulunuyor.



Catia Programı


Dassault Systèmes tarafından açıklanan araştırma sonuçlarına göre;

Yüzde 56'lık bir kesimin 3D çözümleri henüz üretim süreçlerine dahil etmediği ancak yüzde 12'lik bir kesimin ise ileriye yönelik planlarında 3D çözümlere yer vermeyi düşündüğü görülüyor. Buna karşın katılımcılar, bu çözümlerden faydalandıkları takdirde olumlu katkı yapacağına inandıklarını da belirtiyor. Halihazırda bu tip çözümleri kullananlar aldıkları katkı için 'çok olumlu' yorumunu yapmakla birlikte, ürün çeşitliliği fazla olan şirketlerde bu durum çok olumludan olumluya doğru evriliyor.

3D tasarım çözümlerinin rekabet avantajı getirmesi noktasında ise yalnızca yüzde 6'lık bir kesim rekabet avantajı sağlamadığına değiniyor. Buna karşın sağlanan katkının her alanda değil, ürün ya da projeye göre değişkenlik gösterdiğini söyleyenlerin oranı yüzde 37 'ye ulaşıyor.

Araştırma sonuçları bütün olarak incelendiğinde Türkiye'deki üretici vasfına sahip şirketlerin doğrudan kendi tasarımlarını yapmaktansa, zaten hazır olan tasarımlar üzerinden üretime gittiği belirtiliyor. Bu noktadan hareketle ise şirketlerin araştırma geliştirme politikaları kadar ürün geliştirme yaklaşımlarının da geliştirilmesi gerekliliği öne çıkıyor. Ancak araştırmanın sonucunda 3D tasarım çözümlerinin bilinirliği ve sağlayabileceği fayda konusundaki farkındalığın ortalamanın üstünde olduğu görülüyor.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :