Veri Tasarımı ve 3D Baskı Müziğe El Attığında...

Amber EROYAN / 20 Temmuz 2015

New York merkezli Reify, sesi hem duyabileceğimiz, hem de görüp dokunabileceğimiz bir şeye dönüştürmekle uğraşan bir 'fiziksel müzik platformu'. Bir nevi veriler arası tercümanlık yapan ekip, 3D baskı tekniğiyle görünür kıldığı müzikleri, ortaya çıkan 'totem'ler aracılığıyla yeniden dinlememizi sağlıyor.    



Sanatı farklı yollardan deneyimliyoruz; resimlere bakıyor, müzik dinliyor, yemekler tadıyoruz. Yani eğer sinestezi (birleşik duyu) hastası Kanye West gibi rap şarkılarını renk olarak görmüyorsanız, işler böyle yürüyor. Peki ya müziği, videoların ve canlı performansların dışında fiziksel bir nesne olarak da görebilseydik? Ve bu nesne söz konusu müziği bize yeniden çalabilseydi? New Museum bünyesinde faaliyet gösteren NEW INC kuluçka merkezinin girişimi olan Reify 'ın amacı işte tam da bu...


Müziğin geçiciliğine 'somut' çözüm

Allison Wood ve Kei Gowda liderliğinde yürütülen proje, ses dalgalarını 3D baskılı heykellere dönüştürürken, artırılmış gerçeklik uygulaması sayesinde bu sesleri yeniden çalabiliyor. Wood'un Reify adlı şirketi kurmasının ardında ise, sinestezik insanların yaşadığı deneyimi, dijital ortamda keşfetme düşüncesi yatıyor. Bu noktada müzik, araştırmacının ana başlangıç noktası oluyor. Müziğin geçici doğasını nasıl elle tutulur ve kalıcı bir şeye dönüştürebileceği üzerine kafa yoran Wood, bu soruya, şarkının görsel / fiziksel temsili olan 3D baskı bir nesne, bir 'totem' ile yanıt getiriyor.



Yeni bir görsel dil

Totemin tasarım ise, ısmarlamaya dayalı bir süreç aslında. Echo Nest API üzerinden çalınan şarkının öncelikle strüktürü, ritmi, titreşim genliği vb. nitelikleri analiz ediliyor. Bu veriler yükseklik, ağırlık, kütle gibi fiziksel özellikler ile ilişkilendiriliyor. Örneğin hızlı, yüksek sesli bir şarkı, dar kesitli ve pürüzlü dokuya sahip bir baskıya dönüşürken; tatlı bir ezgiye sahip diğer şarkı, daha yumuşak ve zinde bir form ile betimleniyor. Wood bu yöntemin, "yeni bir görsel dil yaratmaya başladığını" belirtiyor.  



Projeyi Kickstarter üzerinden destekleyebilirsiniz.


Totemlerin nihai formunda ise, bilgisayar ortamına girilen girdiler kadar, sanatçıların kendi dokunuşları da etkili oluyor. Bu süreçte 'gürültü' grubu Health ile, klasik keman sanatçıları Tim Fain, Yacht ve Mae'den destek alınıyor. Sürecin başında, Wook sanatçılardan çıkardıkları sesleri tarif etmelerini istiyor. Health, 'Dark Enough'  adlı parçası için 'pürüzlü', 'köşeli' ve 'kırıcı' kelimelerini seçiyor. Sonuçta ortaya, kıyamet sonrasına özgü bir kalıntıyı çağrıştıran, karmaşık ve yönü belli olmayan bir form çıkıyor.



Veri tercümanları iş başında

Bu afili nesnelerin görsellik dışında başka bir marifeti de var. Reify totemleri aynı zamanda sofistike birer müzikçalar! Pikap iğnesinin plağı, lazerin CD'yi okuduğu gibi, projeye özel üretilen uygulama da ortaya çıkan formları okuyarak, akıllı telefonlar üzerinden müziği dinlememizi sağlıyor. Telefonun kadrajına girdiği anda ekranda canlanan totem, kullanıcıya keyifli bir artırılmış gerçeklik deneyimi sunuyor. Allison Wood bunu, "Telefonunuz, dijital dünyaya açılan bir aynaya dönüşüyor" şeklinde tarifliyor.   

Reify'ın bize geleceği sunmaktan öte, tasarım odaklı bir bakış açısına sahip olduğunu ifade eden Wired muhabiri Liz Stinson, projenin merkezinde diğer bilgi tasarımcılarının da ana odağı olan 'veri görselleştirme'nin yer aldığına dikkat çekiyor. Zaten Wood da yaptıkları işi, "veriyi bir formdan diğer forma tercüme etmek" şeklinde özetliyor.


Ortaya çıkan işlerin gözünüzde daha iyi canlanması için ünlü parçaların totemlerinden bir seçki hazırladık. Parça adlarına tıklayarak aynı anda müzikleri dinleyebilirsiniz. Keyifli seyirler!


Depeche Mode, Blue Dress



Pink Floyd, Eclipse



Jimi Hendrix, Manic Depression



Massive Attack, Teardrop



New York, I Love You But You're Bringing Me Down



West Side Story


Reify'ı buradan takip edebilirsiniz.


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :