VitrA ve TSMD İşbirliğinde Genç Mimar Adayları 2052 Ütopyalarını Tasarladı
mimarizm.com / E. Seda KAYIM
/ 27 Aralık 2011
VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği işbirliğinde ve "VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi" kapsamında düzenlenen 24 saatlik tasarım maratonu "Ütopya2052" geçtiğimiz hafta sonu (24-25 Aralık) tamamlandı. Eczacıbaşı'nın Levent'teki Yapı Ürünleri Grubu Merkezi'nde gerçekleştirilen "charrette" tarzı etkinlikte 7 üniversiteden 68 mimarlık öğrencisi bir araya geldi. Öğrenciler sosyal medya, sanal alışveriş ve mobil-ofis kavramları ışığında AVM ve ofis yapılarının 2052 vizyonuna ilişkin öngörüler üretti ve Kanyon AVM ve çevresinin gelecek kurgusuna yönelik fikir projeleri geliştirdi.
Ülkemizin ilk seramik sağlık gereçleri firması sıfatı ile 50 yılı aşkın süredir, mimarlık kültürünün gelişmesi ve iyi mimarlık uygulamalarının artmasını hedefleyen projeleri destekleyen ve bu anlamda yeni projeler üreten VitrA'nın "VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi" kapsamında düzenlenen "Ütopya 2052" atölyesi, İTÜ'den Funda Uz Sönmez ve Hasan Cenk Dereli yönetiminde gerçekleştirildi.
"Mimar, Gelecek Projeksiyonu Yapan Kişidir"
Cumartesi günü öğlen 12:00'de startı verilen etkinliğin açılışında söz alan atölye yürütücüleri Sönmez ve Dereli, "gerçekleşmeyecek gelecek" anlamına gelmediğini vurguladıkları "ütopya" kavramının, günün teknolojileri ile belki gerçekleşmeyen, ancak bambaşka fikirlerin yeşermesine imkan verecek pek çok buluşu içeren düşünceler yarattığına değindiler. Sönmez, "2052 çok uzak bir gelecek değil. Dolayısıyla bu geleceği düşünürken, günümüzün koşullarını da çok iyi tahlil etmek gerekiyor" diyerek mimarın, "gelecek projeksiyonu yapan kişi" olduğunu vurguladı.
Funda Uz Sönmez, geçtiğimiz sene İTÜ'de de böyle bir charrette düzenlediklerini, ancak üstlenecek sponsor bulamadıklarına değinerek, VitrA'nın ev sahipliğine de teşekkür etti.
2052'ye Dair Yaşamsal, Görsel ve Yapısal Öngörüler
Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu binası yemekhanesinde sürdürülen tasarım maratonunda, mimarlık fakültelerinin 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri 2'şer ve 3'er kişilik gruplar halinde çalıştılar. İstanbul'un Zincirlikuyu-Maslak bölgesindeki "iş ve yaşam kuleleri"ni referans alarak ve mevcut yapı stoğunu değiştirmeden 2052'ye dair yaşamsal, görsel, yapısal öngörü ve beklentilerini tasarlayan öğrenciler, Kanyon AVM üzerine odaklanarak önerilerini geliştirdiler.
Etkinliğin bir sürprizi, Cafer Bozkurt Mimarlık'tan Cafer Bozkurt, KG Mimarlık'tan Kurtul Erkmen ve Norm Mimarlık'tan Ahmet Tercan'ın ziyareti oldu. Mimarlar, projelere ilişkin hararetli çalışmalar başlamadan hemen önce öğrencilerle "ütopya" kavramına dair zihin açıcı bir sohbet gerçekleştirdiler.
Biz de "Ütopya 2052" katılımcılarına atölyeden beklentilerini ve 2052 kentine dair öngörülerini öğrenmek üzere mikrofon uzattık.
Sonraki Sayfa: "Kendinizi ve paylaştığınız insanların birikimini referans almanız, üretimi ilginçleştiriyor ve farklılaştırıyor" >>>>>>>
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın