Fotoğraf: Studio Majo (Engin Gerçek-Aras Kazmaoğlu)
VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği'nin (TSMD), 2000 yılından sonra üretilen farklı yapı türlerini eksen alarak, çağdaş mimarlıkta bellek oluşturulmasına katkıda bulunmak amacıyla geliştirdiği VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi'nin ticari yapılara odaklanan ilk sergisi 'Mutluluk Fabrikaları', dün akşam (6 Şubat 2012) Galeri Işık Teşvikiye'de ziyarete açıldı. Genel izleyiciyi kucaklayacak şekilde kurgulanan sergi, taraf olmak yerine düşünmeye çağırıyor.
Sergi açılışında TSMD'yi temsilen söz alan Yeşim Hatırlı , VitrA ile birlikte hayata geçirdikleri Çağdaş Mimarlık Dizisi'nin çok boyutlu ve uzun soluklu bir proje olduğuna dikkat çekti. Hatırlı, ilkinde ticari yapıları konu alan dizinin, her yıl farklı bir yapı grubu ile devam edeceğini ekledi. Mimarlık ve tasarım alanlarında uzmanlaşmış pek çok profesyonel, akademisyen ve öğrencinin, yapılardan yola çıkarak üretim yapmasına olanak tanıyan bir platform sunan dizi kapsamında sergi, panel ve yayınlar gerçekleştiriliyor.
Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Hüsamettin Onanç ise, mimarlık kültürüne katkıda bulunan projelere destek vermekten gurur duyduklarını ifade ederek, "Her kademede yapı işinin içinde olmak istiyoruz. Mutluluk Fabrikaları sergisi ile ortaya çok güzel bir sonuç çıktı. Serginin düşünmeye zorlayan yapısından ötürü küratörümüze teşekkür ediyoruz" dedi.
Küratör Saitali Köknar da, ticari yapılar konusunun kendisine verilmesinin ardından, popüler bir sergi yaratmak için elinden geleni yaptığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kamusal alanın yerine geçen AVM'ler, yeni bir yapı tipini tanımladığı için projenin başlangıç noktasını oluşturdu. Konuyu herkesin anlayacağı bir dilde aktarmaya ve mümkün olduğunca sorgulayıcı olmaya çalıştık. İkircikli tarafı açığa çıkaran bir sergi hazırladık. Mutluluk Fabrikaları'nda, forklift, soyunma kabini gibi mimari olmayan yapılar da var. Bu yapılar birikerek ticari yapıları oluşturuyor. Binaları anlamaya çalışan, araştırmaya dayalı bir sergi oldu. Sergide yer alan çalışmalar için araştırmacı kimliğiyle öne çıkan 14 ekip seçildi. Sürekli müzakere halinde hazırlanan Mutluluk Fabrikaları, farklılaşan bir sergi ortaya koyuyor."
Sergiyi tasarlayan Ahmet Önder ile küratör Saitali Köknar çalışmalardan birinin açılışını yaparken
Türkiye genelinde bir çağrı yaparak, ticari yapı projelerini topladık. Bu projelerin tümü web ayağında belgeleme çalışması olarak yer alıyor. Kitapta ise belli bir seçkiye yer veriliyor. Serginin kendine özel bir müziği de var. Güneş Tanış, otoparklardaki sesleri kaydederek, gündelik hayattaki sıradan seslere dikkat çekmeye çalıştı.
İstanbul'daki AVM'lerin nerede yoğunlaştığını görebileceğiniz bir İstanbul haritamız da var. Sergi bu anlamda taraf olmak yerine, düşünmeye çağırıyor."
Fotoğraf: Studio Majo (Engin Gerçek-Aras Kazmaoğlu)
"VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi Sunar: Mutluluk Fabrikaları" adlı sergi, 7 Şubat-17 Mart 2012 tarihleri arasında Feyziye Mektepleri Vakfı'na ait Galeri Işık Teşvikiye'de izlenebilecek.
VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi'nin üç bileşeni: Sergi, kitap, panel
Küratörlüğünü mimar Saitali Köknar'ın yaptığı sergi, başta alışveriş merkezleri ve ofis binaları olmak üzere, her gün milyonlarca insanın saatlerini geçirdiği ticari yapılardaki gündelik hayatı ve son 10 yıldaki dönüşümü ele alıyor. Ticari yapıları, binalar olmadan anlamaya çalışan mimarlık sergisinde, AVM ve ofis yapılarının gelecekte nasıl kullanılacağına cevap arayan mimarlık ve tasarım öğrencilerinin, 24 saatlik tasarım maratonunda ortaya çıkardığı yaratıcı projeler de izlenebiliyor.
2000 yılından bu yana üretilmiş ticari yapılardan oluşan bir seçkiye yer veren kitap ise sergiyle eşzamanlı olarak yayımlanıyor. Farklı şehirlerde hayata geçirilecek panel dizisi ise projenin tartışma platformunu oluşturuyor. İlki 7 Mart 2012'de İstanbul'da düzenlenecek panellerin, yıl sonuna kadar farklı tema ve katılımcılarla Ankara, İzmir, Eskişehir, Kayseri ve Diyarbakır'da düzenlenmesi planlanıyor .
Projenin çatısını oluşturan web sitesi üzerinden tüm etkinliklerle ilgili detaylı bilgiye ulaşılabilirken, yayınlar e-kitap formatında temin edilebiliyor.
'Mutluluk Fabrikaları'ndan tüm görüntüler için lütfen ilerleyiniz. >>>>>>>>