Yapı Mühendisi Hanif Kara YEM'deydi

Filiz YAVUZ / mimarizm.com / 24 Kasım 2009
Dünyaca ünlü yapı mühendisi Hanif Kara, Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) bu akşam (24 Kasım 2009) "Yaratıcı Mimarlık için Mühendislik" başlıklı bir konferans verdi. Siemens Ev Aletleri ana sponsorluğunda gerçekleştirilen konferansa ilgi büyüktü. Etkileyici görsellerle desteklediği konuşmasında Kara, mimar-mühendis işbirliğinin önemine vurgu yaptı.



Açılış konuşmasında iyi bir mimarlık için iyi bir mühendisliğin önemini hatırlatan YEM Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, sadece bu konferans için bir günlüğüne İstanbul'a gelen Kara'ya teşekkür etti.



Etkinliğin ev sahiplerinden olan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe mimarların ve inşaat mühendislerinin değişen dünyaya ayak uydurmak için yeni teknolojileri takip edebilecekleri böylesi toplantıların önemine vurgu yaptı.  
 
Siemens Ev Aletleri Ankastre Ürünler Satış Müdürü Kenan Yıldırım'ın Simens ile yapı sektörü arasındaki ilişkiyi anlattığı konuşmasından sonra kürsüye Hanif Kara çıktı.

"Yapı mühendisliği özelinde tasarım kültürü" olgusuna odaklanan Kara, mimarın farklı çıkış noktalarından hareketle yaptığı tasarımlara bir mühendis olarak ürettiği yaratıcı çözümleri izleyicilerle paylaştı.



Kara, "Biz mühendisler mimarları her zaman desteklemeliyiz. Başarılı olmak için mimarları anlamalıyız ve mimarları anlamak için de bir mimar gibi düşünmeliyiz. Mimarlara saygı duymalıyız, ama mimarlar da bize saygı duymalılar" diye konuştu.

Newton'a referans vererek yenilikçiliği anlatan Kara şöyle dedi:

"Yenilikçilik konusunda önemli olan bizim tutumumuz, çevre ve kafa yapısıdır. Çevre önemlidir, çünkü Newton ağacın altında oturmasaydı kafasına elma düşmezdi. Newton, kafasına düşen elmayı yemeyerek ondan bir teori geliştirecek bir kafa yapısına sahipti. İşte biz de mühendisler ve mimarlar olarak kafa yapılarımızı ayırmamalıyız. Kendi alanımızda uzman olmalı, fakat diğer alanları da anlamaya çalışmalıyız."



Kara ayrıca mimarlık ve mühendislik disiplinleri arasında yaratılan "engitect", "archineer" gibi hibritlerin her iki alana zarar verdiğini sözlerine ekleyerek, önemli olanın mimarlar ve mühendislerin birlikte çalışabilmesi olduğunu dile getirdi.

Düşüncelerini aktardığı ilk bölümün ardından Kara, "Mimarlık ve Mühendisliği Birleştiren Projeler", "Yüksek ve Basit Teknolojiler", "Yaratıcılıkta Sürdürülebilirlik", "Müşteri ile Güçlü İlişkiler" ve "Küçük Yenilikler"  alt başlıkları altında projelerini anlattı.

Kara sözlerini "Yenilikçi olmak bir tutumdur. Sadece teknolojiye güvenmek doğru değildir. Çünkü teknoloji bozulduğunda sizi ancak ekip işi kurtarır" diyerek "ekip" vurgusuyla tamamladı.
İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :