"Binalar Konuşuyormuş": Mimari Bir Hayal Atölyesi
Nurgül YARDIM / 24 Mayıs 2013
Mimar olmanın en güzel yanı konuşmak olabilir. Binalar üzerine, kentler üzerine, insanlar üzerine... Bunu çocuklarla yapmak ise harika!
Akıllı mimar çocuklar ve mimari terimler
toplu cepheler
Pallasmaa, mimarlığı ve duyguları anlattığı "Tenin Gözleri" adlı kitabında şöyle der: "Akıllı bir mimar bütün bedeni ve kendilik duygusuyla birlikte çalışır". Bu 'akıllı mimarlık' aslında, hayal gücü sınır tanımayan çocuklardaki mimarlık bence. Çünkü tüm anlatımlardan ve düşüncelerden sonra aslında konuşulanlar ve ortaya çıkmalarda fazlasıyla hassas ve fazlasıyla içtendiler.
Ve sıra jüri sunumunda...
İçtenliğin cepheye yansıması diye bir kavram mimarlıkta konuşulur mu bilmem, ama örneğin cepheye bulutlar takılmış bu bina içten bir bina...
Cephenin üstüne koyduğu 3. boyutu kullanarak (balon) dikkat çekme olgusunu sorgulayan bir tasarım da çıktı. Bu düşüncenin aslında konuşmanın bağırmak, şarkı söylemek ve hatta ağlamakla ilgili düşüncelerden ortaya çıktığını anlattı çocuklar...
Tasarım yaparken teknoloji ve ekoloji hep ön planda. Çocuklar aslında bu kavramların içini doldurmaya çalışıyor, onları nesne olarak görmekle ilgileniyorlar.
Kısa bilgi:
Young Guru Academy (YGA), geleceğin sosyal sorumlu liderlerini yetiştirmek vizyonuyla 2000 yılında Türkiye'de kurulan uluslararası bir sivil toplum örgütüdür. YGA ve Microsoft işbirliğinde düzenlenen "Hayal Okulum"un videosuna ulaşmak için tıklayınız.
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın